Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

110. Соціальні послуги, що надаються фізичним особам закладами та установами Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Однією із найпоширеніших форм піклування про дитину була і залишається на- вчально-виховна.її реалізують загальні заклади освіти, а також спеціалізовані соці­альні установи. Головним органом державного управління у сфері освіти є Міністер­ство освіти та науки, молоді та спорту України.

У системі МОНМтаС України діють комплекс установ, що надають соціальні послуги дітям, сім'ям та молоді - це:

-медико-психологічні консультації - це діагностико-корекційна структура;

-психологічна служба - діє з метою виявлення та створення оптимальних со­ціально-психологічних умов для розвитку особистості;

-дошкільні навчальні заклади {садочки, ясла) та спеціальні дошкільні навчальні заклади (ясла-садок компенсуючого типу), для дітей вадами фізичного або розу­мового розвитку;

-спеціальні загальноосвітні школи-інтернати для дітей з вадами фізичного або розумового розвитку;

-санаторні школи інтернати для дітей, які потребують тривалого лікування та реабілітації;

-навчально-виховні заклади та установи для дітей, які позбавлення батьків­ського виховання;

-навчально-реабілітаційні центри та інші структури;

-центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді;

-центри соціально-психологічної реабілітації дітей;

-центри соціально-психологічної допомоги;

-студентська соціальна служба;

-центри реабілітації для осіб, які постраждали від торгівлі людьми;

Мета цих установ, в залежності від типу установи - розвиток і формування осо­бистості, забезпечення соціально-психологічної реабілітації і трудової адаптації учня, сприяння самовизначенню, відновлення і зміцнення здоров'я, забезпечення реалі­зації державної політики з питань сім'ї, дітей та молоді, демографічних процесів, рівності прав та можливостей жінок і чоловіків

Так, психолого-медико-педагогічні консультації забезпечують виявлення, об­лік, діагностичне обстеження дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розу­мового розвитку, віком до 18 років; 2) направлення їх до спеціальних дошкільних і.і загальноосвітніх навчальних закладів, лікувальних закладів відповідного типу, установ та закладів системи праці та соціального захисту населення; 3) надання індивідуальної корекційної допомоги та добір відповідних програм навчання цієї категорії дітей; 4) консультування батьків (осіб, які їх замінюють), педагогів, медич­них працівників з питань навчання, виховання, соціальної адаптації та інтеграції у суспільне життя дітей з відхиленнями в психофізичному розвитку; 5) просвітницьку діяльність серед населення.

Головними завданнями інтернатних закладів для дітей, які позбавлені батьків­ського піклування є: 1) забезпечення утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, по- іОавлених батьківського піклування; 2) забезпечення всебічного розвитку, фізичного, і оціального та психічного здоров'я вихованців; 3) створення умов, сприятливих для мюживання дітей, їх навчання та виховання; 4) забезпечення соціального захисту, 5) мг'дико-психолого-педагогічної реабілітації та соціальної адаптації вихованців; 6) ре- иіізація прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на належні умови проживання, різнобічного розвитку, виховання, здобуття певного рівня освіти, професійної орієнтації та підготовки їх до самостійного життя та праці.

Спеціальні загальноосвітні школи-інтернати для дітей з вадами фізичного або розумового розвитку забезпечують своїм вихованцям розвиток і формування особистості,забезпечення соціально-психологічної реабілітації і трудової адаптації учня, виховання в нього загальнолюдських цінностей, громадянської позиції.

Головним завданням санаторної школи-інтернату є відновлення і зміцнення здоров'я дітей у поєднанні із загальноосвітньою підготовкою, надання їм кваліфіко­ваної медико-психолого-педагогічної допомоги, їх самовизначення.

Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді є спеціальним закладом, що надає соціальні послуги сім'ям, дітям та молоді, які перебувають у складних життє­вих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Основною метою діяльності центру є надання психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, со­ціально-економічних, інформаційних і юридичних послуг сім'ям, дітям та молоді.

Центр соціально-психологічної реабілітації дітей - заклад соціального захисту, що створюється для тривалого (стаціонарного) або денного перебування дітей ві­ком від 3 до 18 років, які опинились у складних життєвих обставинах, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги

Центр соціально-психологічної допомоги є закладом, що надає соціальні по­слуги особам, які опинилися в складних життєвих обставинах. Основним завданням центрує надання невідкладних психологічних,соціально-побутових,соціально-пе­дагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних, інформаційних і юридич­них послуг, послуг з працевлаштування осіб, які перебувають в кризовому стані, для сприяння їх якнайшвидшому поверненню до нормальних умов життєдіяльності.

Метою діяльності студентських соціальних служб у вузах є розв'язання соціаль­них проблем та поліпшення становища студентської молоді, надання комплексу со­ціальних послуг студентам, створення сприятливих умов для їхньої самореалізації та самовдосконалення. Основними завданнями таких служб є: 1) створення сприя­тливих умов для реалізації соціальних прав студентів; 2) здійснення профілактич­них заходів щодо попередження негативних явищ у студентському середовищі; 3) підтримка і розвиток волонтерського руху в студентському середовищі; 4) реаліза­ція програм соціального становлення та соціальної підтримки студентів у межах національних та державних цільових програм.

Центрами реабілітації для осіб.які постраждали від торгівлі людьми є спеціалізо­ваним закладом,діяльність якого спрямована на надання комплексу соціально-реабілі- таційних послуг та організацію подання медичної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, для виведення їх з кризового психологічного стану. Такі центри утворюються облдержадміністраціями відповідно до соціальних потреб регіону.