Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іра Бесараб59.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
68.17 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра регіонального управління

Індивідуальна робота

з дисципліни «маркетинг»

Підготувала:

студентка МО-32

Бесараб І.В

Перевірив:

Турченюк М.О.

Рівне - 2012

ЗМІСТ

1. Дайте характеристику двох елементів маркетингу – «продукт» і «ціна»…..3

2.Охарактеризуйте товарну модель побудови служби маркетингу на підприємстві………………………………………………………………………….6

3.Яке місце в методичному арсеналі займають методи маркетингових досліджень? Охарактеризуйте нову функцію маркетингових досліджень «бренч-маркетинг»………………………………………………………….……..8

4.Опишіть як визначається потенціал та місткість ринку підприємства…….…11

5. Опишіть процес планування нової продукції…………………………….……14

6. Назвіть обмеження, з якими стикаються підприємства при розробці політики ціноутворення……………………………………………………………………..16

7. Назвіть критерії вибору торгового посередника……………………………....20

8.Дайте визначення поняття «торгівля». Охарактеризуйте чим займається гуртова торгівля…………………………………………………………………….22

9. Назвіть основні канали просування товарів, які виділяють маркетологи...…24

Список використаної літератури……………………………………………….….26

1. Дайте характеристику двох елементів маркетингу – «продукт» і «ціна».

Продукт є першим елементом з усіх «4-«Р» маркетингового комплексу. Робота з ним є найважливішим інструментом маркетингу та конкурентної боротьби. Товари, так само, як і послуги та ідеї, є засобом задоволення фундаментальних людських потреб. Крім того, товар є центральною ланкою маркетингу. Комунікація, розподіл та ціна ґрунтуються вже на його особливостях. У маркетингу продукт сприймається як комплекс відчутних та невідчутних властивостей, тому головна ідея маркетингу — продавати не товар як такий, а продавати засіб для вирішення споживчих проблем.

Продукт як елемент маркетингу характеризується якістю, властивостями, асортиментом, упаковкою, формою. Всі ці характеристики надто важливі як засоби отримання певних потреб покупців. Кожний продукт наділений певними властивостями, що представляють певний інтерес для споживача: дизайн, довговічність, надійність, тобто продукт наділений певною якістю.

Під якістю розуміють весь набір, властивий продукту, за якими споживач робить висновки про його переваги чи недоліки в порівнянні з товарами конкурентів.

Часто інструментом, який сприяє продажу товару на ринку стає асортимент. Говорячи про асортимент розрізняють широту (кількість найменувань товару) та його глибину (кількість видів виробів на одне найменування продукції).

Сьогодні на ринку перемагає не той, хто завойовує нових споживачів, а хто зуміє утримати старих. Тому, на перший погляд у конкурентній боротьбі виходить сервіс, які поділяють на до продажний та після продажний. Основними елементами сервісного обслуговування є:

а) інструктаж та рекомендації до та після продажу товару;

б) установлення товару;

в) забезпечення комплектуючими товарами; технічне обслуговування товару;

г) підготовка торгівельного персоналу;

ґ) робота зі скаргами покупців;

е) гарантійне обслуговування товару.

Ціна - це визначена сума грошей, яку покупець готовий заплатити для того, щоб одержати одиницю конкретного товару або послуги. Для покупця, який одержує той або інший товар, ціна є вибором з-поміж двох альтернатив: «залишитися з грошима для купівлі чогось іншого» чи «купити саме цей товар», оскільки покупець завжди порівнює свої грошові втрати з корисністю придбання. Ціна також включає не грошові компоненти, такі як час і ризик. Для продавця ціна є винагородою за його працю, а для підприємства - найважливішим показником внаслідок впливу на розмір торговельної виручки, прибуток, структуру виробництва, становища підприємства на ринку.

Ціна є важливим компонентом комплексу маркетингу і в цьому розумінні є інструментом активізації попиту або відповіді на конкурентні дії. Крім того, ціна – єдиний елемент комплексу маркетингу, що безпосередньо утворює прибуток і взаємодіє з іншими елементами. Так, товар, розподіл, просування відображають спробу підприємства створити вартість на ринку. Останній елемент - ціноутворення - дає змогу підприємству вилучити на свою користь частку від створеної вартості у вигляді одержаного прибутку.

Ціна характеризується, в першу чергу, скидками, націнками і строками платежів Визначення ціни – найважливіша задача комплексу маркетингу. З одного боку вона повинна бути такою, щоб її міг би заплатити потенційний покупець, а з іншого боку вона повинна забезпечити отримання максимального прибутку підприємством.

Основними чинниками під впливом яких формується ціна є:

  • собівартість продукції;

  • виняткові якості, відмінні особливості товару, що приваблюють покупця;

  • ситуація на ринку, де аналогічний товар пропонують конкуренти.

Для спонукання здійснення покупцем покупки підприємства-виробники та продавці товару вдаються до цілого ряду бонусів та знижок. Бонусна знижка надається покупцю за кількість ,обсяг або серійність покупки.

Методику ціноутворення можна представити такою послідовністю:

- підраховується собівартість продукції;

- визначається можливий прогнозний попит а продукцію при встановленій ціні;

- перевіряється відповідність ціни нормативним актам;

- прогнозується реакція конкурентів на даний рівень ціни.

2.ОХАРАКТЕРИЗУЙТЕ ТОВАРНУ МОДЕЛЬ ПОБУДОВИ СЛУЖБИ МАРКЕТИНГУ НА ПІДПРИЄМСТВІ.

Маркетингові організаційні структури, що «вмонтовуються» в систему управління фірмою, мають задовольняти такі вимоги: незначна кількість рівнів управління; створення умов розвитку на підприємстві інтегрованого маркетингу; сприяння постійному задоволенню потреб наявних і потенційних споживачів; забезпечення розвитку інноваційної діяльності; гарантія швидкої адаптації товарів до вимог ринків, на яких діє фірма; сприяння зростанню обсягів продажу та зниженню собівартості продукції. В процесі організації маркетингу визначають, чи буде існувати інтегрований відділ маркетингу, чи його функції виконуватимуть різні підрозділи підприємств (не інтегрований маркетинг). Таке попереднє з’ясування концепції організації маркетингу на підприємстві дає змогу встановити його цілі та основні завдання, а також сформувати його організаційну структуру. При цьому можуть бути використані різні моделі побудови відділу маркетингу.

Товарна (продуктова) структура служби маркетингу - передбачає наявність на підприємстві декількох керівників маркетингу, відповідальних за певний товар і підпорядкованих віце-президенту з маркетингу. Товарна організація відділів маркетингу поширена на великих підприємствах з диверсифікованим виробництвом, які випускають широкий асортимент товарів за різними технологіями виробництва. Великі транснаціональні корпорації DU РONT, GENERAL MOTORS організовані саме за такою схемою. Керівник продукту повністю відповідає за цей продукт. Це дає змогу швидко реагувати на зміни умов конкуренції, технології, на нові вимоги ринку.

За такої організації приділяється достатньо уваги окремим, у тому числі другорядним товарам, а також невеликим партіям виробів. Управління продуктом зосереджено в одних руках, отже, чітко визначено, хто саме відповідає за комерційний успіх товару, тобто отримання прибутку від реалізації товару. Водночас ускладнюється реалізація єдиної маркетингової програми.

Товарну модель побудови відділу маркетингу можна зобразити наступним чином:

Вона застосовується на великих підприємствах із диверсифікованим виробництвом. До переваг моделі відносять:

  • комплексність, скоординованість дій у цілому за кожним продуктом;

  • можливість негайного розв’язання маркетингових проблем, порівнянність результатів роботи різних підрозділів;

  • універсалізм виконавців.

Недоліками моделі є:

  • дублювання функцій, паралелізм розробок;

  • значні витрати;

  • проблеми розроблення єдиної товарної стратегії підприємства.