Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іра Бесараб59.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
68.17 Кб
Скачать

4.Опишіть як визначається потенціал та місткість ринку підприємства.

Потенціал ринку — верхня межа попиту в певний проміжок часу. Для оцінки потенціалу ринку здебільшого застосовують спеціальні прийоми розрахунку його місткості за структурними характеристиками; індексом дослідної панелі; рівнем інтенсивності споживання товару; сумою первинного, повторного і додаткового продажів; методом ланцюгових відношень.

Потенціал ринку визначають як прогнозну сукупність виробничих та споживчих сил, що обумовлюють попит та пропозицію. Виділяють виробничий та споживчий потенціали.

Виробничий потенціал — це можливість виробити і подати на ринок відповідний обсяг товарів і послуг.

Споживчий потенціал — це можливість купити певну кількість товарів і послуг.

Виробничий потенціал визначає можливість виробити і поставити на ринок певний обсяг товару, споживчий - можливість ринку поглинути певну кількість продуктів та послуг.

Виробничий потенціал визначається залежністю:

де Q – виробничий потенціал ринку, тобто обсяг товарів, який може бути вироблений і запропонований протягом певного періоду часу в натуральних показниках;

Ni – група підприємств, які виробляють певний товар, шт..

Mi – потужність підприємства, або середня потужність по групі підприємств, одиниць;

ki – коефіцієнт завантаженості виробничих потужностей;

Pi – повна потреба в ресурсах для виконання виробничої програми, шт.;

Ei – еластичність попиту на сировину і готову продукцію;

gi – внутрішнє виробниче споживання в натуральних показниках;

gk – частина продукції, яку можуть виготовити конкуренти в натуральних показниках, шт..;

n – число підприємств виробників даного товару.

Розрахунок потенціалу ринку товарів і послуг ґрунтується на визначенні кількості виробничих та споживчих одиниць, обчисленні показників купівельної спроможності стосовно виробництва і споживання. У формулу потенціалу ринку вводять показники еластичності попиту та пропозиції від таких чинників, як ціна, доходи на душу населення або на одного члена сім’ї тощо. У даній формулі можна виділити частку ринку, яка може дістатись конкурентам, а також ввести показники, які обмежують або розширюють обсяг виробництва та споживання.

Споживчий потенціал ринку характеризується його місткістю.

Місткість ринку – це обсяги продажу товарів за конкретний проміжок часу. Вона визначається кількістю споживачів на ринку, їхньою купівельною спроможністю та схильністю до обміну. Місткість ринку визначається розмірами попиту населення і величиною товарної пропозиції. В кожний даний момент часу ринок має кількісну і якісну визначеність тобто його обсягу. Місткість ринку виражається в вартісних і натуральних показниках товарів, що купляються і продаються.

Слід розрізняти два рівня місткості ринку: потенційний та реальний

Місткість потенційного ринку – це можливі обсяги продажу товарів покупцям, які мають потребу в них та виявляють інтерес до продукції підприємства:

Gi = Nn * NТ * ЦТ ,

де Gi – місткість ринку в грошовому виразі, грн.;

Nn – кількість потенційних споживачів, чол.;

NТ – кількість товару купленого одним потенційним споживачем, шт.;

ЦТ – середня ціна товару, грн.

Аналогічно визначають місткість реального ринку – можливі обсягу продажу товарів покупцям, які мають змогу купити продукцію підприємства

Gi = Np * NТ * ЦТ ,

де Np – кількість реальних покупців, чол.

Крім того визначають місткість цільового ринку. Місткість цільового ринку - це можливість обсягу продаж товарів реальним споживачам, яких обслуговуватиме підприємство. Кількість останніх визначається виробничими можливостями підприємства. Місткість зайнятого ринку - це обсяги продажу, які були досягнуті підприємством у минулому періоді.