Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іра Бесараб59.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
68.17 Кб
Скачать

3.Яке місце в методичному арсеналі займають методи маркетингових досліджень? охарактеризуйте нову функцію маркетингових досліджень «бренч-маркетинг».

Маркетингові дослідження — це системне збирання і об’єктивний запис, класифікація, аналіз і узагальнення даних щодо поведінки, потреб, відносин, вражень, мотивацій і т.д. окремих осіб і організацій в контексті їхньої економічної, політичної, суспільної і побутової діяльності. Маркетингові дослідження можна визначити як функцію, що є з’єднувальною ланкою між споживачем, клієнтом, громадськістю і товаровиробником за допомогою інформації. Остання використовується для з’ясування та визначення маркетингових проблем; для генерування, поліпшення й оцінювання маркетингових дій; для моніторингу маркетингової діяльності; для поліпшення розуміння маркетингу як процесу. Маркетингове дослідження уточнює інформацію, необхідну для пошуку цих даних, розробляє метод збирання інформації, керує і спрямовує його процесом збирання даних, аналізує результати, повідомляє про знахідки та їх запровадження.

Роль маркетингових досліджень полягає в оцінці маркетингових ситуацій, забезпеченні інформацією, яка уможливлює створення ефективної маркетингової програми підприємства. Мета маркетингових досліджень полягає в ідентифікації як проблем, так і можливостей підприємства посісти конкурентну позицію на конкретному ринку в конкретний час, знизити міру ризику і невизначеності, збільшити ймовірність успіху маркетингової діяльності.

Основними завданнями маркетингових досліджень є:

  1. Аналіз та прогнозні дослідження кон’юнктури ринку;

  2. Визначення величини і динаміки попиту та пропонування товарів, співвідношення їх величин;

  3. Розрахунок місткості ринку в цілому та його окремих сегментів;

  4. Прогнозні дослідження обсягів збуту;

  5. Визначення конкурентних позицій, іміджу підприємства та його продукції;

  6. Дослідження поведінки споживачів, конкурентів, посередників, постачальників та інших суб’єктів ринку;

  7. Аналіз результатів маркетингової діяльності підприємства;

  8. Оцінка ефективності маркетингових заходів;

  9. Розробка рекомендацій стосовно поліпшення товарної, цінової, комунікаційної та розподільної маркетингової політики підприємства;

  10. Розробка докладної програми маркетингу.

До нових і ефективних методів маркетингових дослі­джень можна віднести бренч-маркетинг. Дослі­вно цей термін означає оцінку на фіксованому об'єкті, наприклад позначку на стовпі, що вказує висоту над рівнем моря. Бренч­маркетинг трактується як систематична діяльність спрямована на пошук та ідентифікацію кращих фірм, незалежно від їхнього розміру, сфери бізнесу і географічного положення, а також на на­вчання на прикладах цих фірм. Таким чином, бенчмаркетинг можна уявити собі як мистецтво ви­явлення того, що інші роблять краще, з наступним вивченням і за­стосуванням їхніх методів

роботи у власній діяльності.

Бренч-маркетинг базується на таких основних принципах:

  • Взаємність. Бренч-маркетинг є діяльністю, яка ґрунтується на взаємній згоді і взаємному обміні даними, що забезпечують «ви­грашну» ситуацію для обох сторін. Для цього необхідно узгодити межі припустимої інформації, порядок обміну даними, логіку проведення дослідження. У бренч-маркенговому альянсі будь-який партнер повинен мати гарантії щодо поводження інших учасни­ків, і тільки повага правил гри всіма учасниками гарантує усім гарний результат.

  • Аналогія. Оперативні процеси партнерів повинні бути схо­жими. Може бути оцінений будь-який процес, але обов'язковою є умова, що дослідницька група могла перевести його в культур­ний, структурний і підприємницький контекст свого підприємст­ва. Аналогія процесів і встановлення критеріїв добору партнерів за бренч-маркетингом визначають успіх діяльності.

  • Вимір. Бренчмаркетинг — це порівняння характеристик, обмі­рюваних на декількох підприємствах. Метою є встановлення причин розходжень у характеристиках і виявлення можливостей для досягнення найкращих значень цих характеристик. Найваж­ливішим вважається визначення ключових характеристик проце­су, що дозволяє поліпшити характеристики на основі вивчення процесу.

  • Вірогідність. Бренч-маркетинг повинен проводитися на основі точних фактичних даних, точного аналізу і точного вивчення процесу, а не на базі інтуїції.