Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика СЦБ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

10 Класифікація кабельних ліній

Кабельні лінії в залежності від способу прокладки кабелю поділяють на підземні, підводні й повітряні. Завдяки високій надійності найбільш широке поширення на залізничному транспорті отримали підземні кабельні лінії. Повітряні лінії знаходять обмежене застосування на невеликих кабельних мережах місцевого телефонного зв'язку з / д станцій. Підводні кабельні лінії на залізничному транспорті використовують тільки в якості вставок в підземні кабельні лінії.

Залізничні кабельні лінії та мережі поділяються на лінії та мережі зв'язку та лінії та мережі автоматики і телемеханіки.

16, 7 Кабельні лінії та мережі зв'язку

Монтаж кабельних ліній електропередач, який здійснюється на залізничному транспорті, має на увазі використання ліній місцевої та далекого зв'язку.

Кабельні лінії місцевого зв'язку прокладають на території залізничних станцій і вузлів, а також в містах, де розміщені управління та відділення доріг. Сукупність цих кабельних ліній в кожному з перерахованих пунктів утворює кабельну мережу місцевого телефонного зв'язку. До мереж місцевого зв'язку можна віднести стрілочну зв'язок і внутрістанціонную зв'язок, а також мережі радіо-і часифікації.

Кабельні лінії далекого зв'язку використовуються для організації телефонного та телеграфного проводового зв'язку між різними віддаленими пунктами залізничної мережі. По кабельних лініях далекого зв'язку, прокладаються вздовж полотна залізних доріг, здійснюється організація всіх видів відділкові зв'язку.

Організація цих видів зв'язку вимагає пристрою великої кількості відгалужень від кабелю далекого зв'язку до станцій, роз'їзди, релейним шаф автоблокування і т. п. Тому трасу прокладки кабелів далекого зв'язку намагаються вибирати в смузі відводу залізниць.

10Лінії і мережі автоматики і телемеханіки

Лінії і мережі автоматики і телемеханіки в залежності від обслуговуваних ними пристроїв розділяються на лінії та мережі автоблокування, електричної централізації, станційної блокування і гіркових централізації механізованих сортувальних гірок.

Кабельна мережа автоблокування розділяється на станційну і перегонах.

До кабельними лініями автоблокування відносяться також кабельні вставки у високовольтних-сигнальні лінії в місцях перетину водних перешкод, в гористих місцевостях, на території великих станцій, населених пунктів і т. п.

Станційна кабельна мережа автоблокування являє собою сукупність кабельних ліній, що з'єднують розташовані в приміщенні чергового по станції сигнальні централізаторів з релейними будками або шафами вхідних і вихідних сигналів обох напрямків. Крім того, кабельні лінії прокладають від релейних шаф до батарейним криниць, світлофора, стрілочних постів і кабельним стійок рейкових кіл.

Переганяючи кабельна мережа автоблокування існує на перегонах у місці встановлення сигнальних точок і, як правило, складається з кабелів , прокладаються від кабельного ящика силовий опору високовольтної-сигнальної лінії до релейного шафи і від останнього до прохідних світлофорів, батарейного колодязя і кабельних стояків рейкових кіл.

Кабельна мережа електричної централізації служить для з'єднання приладів підлогових пристроїв (світлофорів, стрілочних приводів, рейкових кіл і т. п.) з приладами, встановленими в релейних будках, і останніх із сигнальним пунктом ДСП при централізації з місцевими залежностями або з приладами, розташованими в централізаціонних постах.

Кабельна мережа гіркових централізації аналогічна кабельної мережі електричної централізації. Останнім часом на сортувальних станціях розпочалося широке впровадження автоматизації розпуску составів на гірках. У зв'язку з цим на сортувальних станціях прокладають кабелі, що сполучають напольні пристрої автоматизації з апаратурою автоматизації, що встановлюється на гіркових постах.

Кабельна мережа станційної блокування на станціях з механічною централізацією стрілок і сигналів складається з кабелів, що з'єднують розпорядчий апарат, встановлений у ДСП, з виконавчими апаратами, встановленими в приміщеннях сигналіста та стрілочників, а також з кабелів, що з'єднують виконавчі апарати з рейковими педалями, Сцепляющій механізмами і тертьовими контактами для крил семафорів.

Слід також зазначити, що в тих випадках, коли вздовж полотна дороги прокладено кабель далекого зв'язку, частина жив цього кабелю, як правило, використовується для пристроїв автоматики і телемеханіки.

Жили кабелю зв'язку використовують для ланцюгів електрожезловой системи і подорожній напівавтоматичного блокування, сигнальних ланцюгів автоблокування, ланцюгів телеуправління тяговими підстанціями на електрифікованих ділянках доріг, а також для ланцюгів диспетчерської централізації і контролю.

8Електри́чний акумуля́тор (рос. аккумулятор, англ. accumulator, нім. Akkumulator, лат. accumulare — нагромаджувати) — оборотний гальванічний елемент для накопичення електричної енергії, яку використовують за потреби для зовнішніх споживачів.

Найпоширеніші електричні (кислотні та лужні) акумулятори накопичують хімічну енергію (внаслідок зворотних хімічних реакцій між речовиною електродів та електролітом), а віддають електричну енергію, являючи собою гальванічні елементи. Крім того, розрізняють акумулятори гідравлічні, пневматичні, теплові та інерційні (гіровози).

Застосування

Акумулятори широко застосовують в техніці. Акумулятори широко застосовують на автомобільному, морському, повітряному і залізничному транспорті, в радіотехніці, на телефонних і електричних станціях, електрокарах, для освітлення і сигналізації на штучних супутниках Землі, космічних ракетах тощо.

Склад, будова, принцип дії

Акумулятор, як і всяке хімічне джерело струму, складається з позитивного і негативного електродів та електроліту, в який вони занурені. Різниця потенціалів, що виникають на межі стикання електродів з електролітом, утворює ЕРС акумулятора (або напругу акумулятора при розімкнутому колі). Під час розрядки акумулятора енергія хім. реакцій перетворюється на електричну енергію; при зарядці, навпаки, електрична енергія перетворюється на хімічну.

Види

Розрізняють кислотні (свинцеві) і лужні акумулятри.

Кислотні акумулятори мають високу номінальну напругу (2 в), малий внутрішній опір та відносно високий ккд (до 0.85). Проте невеликий термін служби, недостатня міцність та незадовільна робота при низьких і високих температурах обмежують їх застосування.

Лужні акумулятори мають ряд переваг перед кислотними: вони міцніші, не бояться перевантажень, добре працюють в широкому інтервалі температур, невимогливі до виробничих умов. Основні їх недоліки: низькі ккд (до 60 %) і напруга (1,2; 1,25; 1,33 в).

,