Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика СЦБ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

20Засоби гасіння пожеж. Засоби безпеки при гасінні пожеж.

засоби гасіння пожеж призначені для гасіння пожеж на початковій стадії їх розвитку і можуть застосовуватися для спасіння людей. До них відносяться: вогнегасники, внутрішні пожежні крани; відра; ломи; пісок (земля) та інші речовини і матеріали. У цілях ефективного використання первинних засобів і протипожежного інвентарю обладнуються протипожежні пости.

Пожежний пост обладнується пожежним щитом, на якому розміщуються: вогнегасники 2 шт; лопати 2 шт; ломи 2 шт; відра 2 шт; сокири 2 шт; багри 2 шт; кошма 1 шт. Крім того, біля щита встановлюється діжка з водою місткістю не менш як 200 л і ящик з піском місткістю не менш як 05 куб. м.

Вогнегасники надійний засіб гасіння займань до прибуття пожежних підрозділів, випускаються наступні типи вогнегасників: вуглекислотні, пінні, порошкові і аерозольні.

Ручні вуглекислотні вогнегасники ОУ2, 025, ОУ8, ОУ10 і ОУ25. Вони призначені для невеликих початкових осередків спалахування займистих речовин і електроустановок.

24Маршрутно-контрольні пристрої

На станціях, де є маршрутно-контрольні пристрої, що

забезпечують контроль за положенням стрілок тільки при прийманні

поїзда, ці пристрої при можливості повинні використовуватися і для

контролю положення стрілок у маршрутах відправлення. У цих

випадках черговий по станції після передачі на стрілочні пости

розпорядження про готування маршруту відправлення та його

виконання черговими стрілочних постів перевіряє правильність

виконання черговими стрілочних постів перевіряє правильність

встановлення стрілок у приготовленому маршруті за блок-очками та

маршрутними рукоятками для приймання поїзда на цю колію.

Маршрутно-контрольні пристрої повинні за можливості

використовуватися також і для контролю правильності встановлення

стрілок при прийманні поїздів, що прямують по неправильній колії

(блокування зворотних маршрутів).

26 Звільнення людини від дії електричного струму

Перед включенням електроприладу необхідно візуально перевірити електрошнур на наявність механічних порушень. Електроприлади повинні бути надійно заземлені згідно з правилами улаштування приладу. Забороняється працювати з електроприладами вологими руками. Не залишати електроприлад без нагляду на довгий час, після закінчення роботи перевірити, чи всі прилади вимкнені. При виявленні або виникненні несправності в електроприладі негайно викликати електрика, що обслуговує прилад. Категорично заборонено виконувати будь-які ремонтні роботи самостійно.

Рятування життя людини, ураженої струмом, у багатьох випадках залежить від швидкості і правильності дій осіб, що здійснюють допомогу. Передусім потрібно якнайшвидше звільнити потерпілого від дії електричного струму. Якщо неможливо відключити електричне обладнання від мережі, потрібно відразу приступити до звільнення потерпілого від струмопровідних частин, не доторкаючись при цьому до потерпілого.

Заходи долікарської допомоги після звільнення потерпілого залежать від його стану, її потрібно надавати негайно, по можливості на місці події, одночасно викликавши медичну допомогу. Якщо потерпілий не знепритомнів, потрібно забезпечити йому на деякий час спокій, не дозволяючи рухатись до прибуття лікаря. Якщо потерпілий дихає рідко і судорожно, але прослуховується пульс, потрібно негайно зробити йому штучне дихання. При відсутності дихання, розширення зіниць і посиніння шкіри потрібно робити штучне дихання і непрямий масаж серця.

Надавати допомогу необхідно до прибуття лікаря, оскільки є багато випадків, коли штучне дихання і масаж серця повертали потерпілих до життя.

Для профілактики електротравми на виробництві велике значення мають заходи з техніки безпеки. Вони діляться на технічні й медичні. Першими передбачено усунення умов, які сприяють ураженню електричним струмом (дотримання правил техніки безпеки, належний догляд за електрообладнанням, інструментами, спецодягом, інструктаж); другі — полягають у виявленні сприятливих для виникнення електротравм моментів. Зниження швидкості психічних реакцій, уваги, повторні електротравми у одного й того самого робітника змушують думати про його непридатність до роботи з електроприладами. Тимчасово непрацездатними треба вважати людей з опіками, саднами на руках. Категорично заборонено працювати з електроприладами людям у нетверезому стані.

12Сигналізація призначена для попередження працівників про пуск і зупинку обладнання, порушення технологічних процесів, аварійну ситуацію. За принципом дії вона може бути світловою, звуковою, кольоровою тощо.

Світлову сигналізацію використовують на транспортних засобах, в електроустановках, на пультах керування напівав­томатичними та автоматичними лініями.

Сигнальні пристрої контролюють температуру, тиск, швидкість руху, вміст у повітрі шкідливих речовин, шум, вібрацію, рівень шкідливого випромінювання тощо.

За функціональним призначенням сигнальні пристрої поділяються на такі:

аварійні (сповіщають про виникнення небезпечного режиму під час роботи);

інформаційні (інформують про вид і значення параметрів, що визначають безпеку);

запобіжні (попереджують про необхідність дотримання вимог безпеки).

Засоби світлової сигналізації обладнують світлофільтрами червоного, жовтого, зеленого та синього кольорів.

Сигналізацією у вигляді світлової лампи обладнуються:

1) устаткування, на якому усунення технічних або технологічних несправностей є небезпечною та трудомісткою операцією;

2) всі види технологічного устаткування, яке має окремо розміщені станції керування (для попередження про подачу напруги до ланцюга керування електропривода);

3) для попередження про пуск обладнання на автоматичних лініях, конвеєрах тощо.

Звукова сигналізація у вигляді сирен, гудків, дзвінків, зумерів, ревунів, свистків використовується на машинах з не­великим рівнем шуму.

Сигнальні звукові та світлові пристрої розташовують так, щоб на ділянці роботи обслуговуючого персоналу звукові сигнали було добре чути, а світлові – добре видно. У цехах і на робочих місцях вивішуються таблиці сигналів та інструкції про порядок пуску і зупинки обладнання.

Зазначимо, що ефективність сигналізації у разі виникнення небезпеки значною мірою залежить від уваги та навченості працівників.

Сигналізація призначена для попередження працюючих про пуск і зупинку обладнання, порушення технологічного процесу, аварійну ситуацію. За принципом дії вона може бути світова, звукова.

Світлову сигналізацію використовують на транспортних засобах, в електроустановках, на пультах керування напівавтоматичними і автоматичними лініями.

Сигнальні пристрої контролюють температуру , тиск, швидкість руху, вміст шкідливих речовин, вібрацію, випромінювання.

За функціональним призначенням сигнальні пристрої поділяються на:

- аварійні ( сповіщають про виникнення небезпечного режиму в роботі )

- інформаційні ( інформують про вид і значення небезпечних параметрів)

- запобіжні ( попереджують про необхідність дотримуватися вимог безпеки)

Засоби світлової сигналізації обладнуються світофільтрами червоного, жовтого, зеленого та синього кольору.

Звукова сигналізація у вигляді сирен, гудків, дзвінків, зумерів, ревунів.

Попереджувальні надписи і сигнальне фарбування робиться з метою підвищення уваги працюючих, попередження їх можливу небезпеку на робочому місці.

Рекомендується фарбувати машини і устаткування у сигнальні кольори:

Червоний – заборона, небезпека, засіб пожежегасіння;

Жовтий – попередження, можлива небезпека ;

Зелений – припис, безпека;

Синій – вказівка, інформація.

Відкриті трубопроводи і ємкості фарбують у різні кольори в залежності від продукту транспортування і зберігання.

Червоний – для пари , голубий – кисень, повітря ; коричневий – масло

Сірий – кислота.

Знаки безпеки призначені для привертання уваги працюючих до: можливої небезпеки чи дозволу на виконання відповідних робіт з метою забезпечення безпеки.

Якщо знак безпеки встановлено на воротах чи вхідних дверях приміщення, при в’їзді на об’єкт значить, що його дія поширюється на весь об’єкт , на все приміщення.

Знаки безпеки можуть бути : заборонні (червоний) , попереджувальні (жовті) , приписні (зелені) , вказівні (зелені)

Кожний знак безпеки повинен мати пояснювальні написи: « Не палити», «Стій! Охорона зона», «Бережись. Рух транспорту»