Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Темы и вопросы к зачету.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
48.13 Кб
Скачать

Тема 4 Формування і розподіл прибутку

Економічний зміст прибутку. Прибуток як результат фінансово-господарської діяльності підприємств.

Послідовність визначення прибутку від операційної діяльності. Валовий прибуток підприємства. Прибуток від операційної (основної та іншої) діяльності. Прибуток від фінансових операцій. Прибуток від іншої звичайної діяльності. Прибуток, отриманий від звичайної та надзвичайної діяльності підприємства.

Прибуток від реалізації продукції. Чинники, що впливають на формування прибутку. Собівартість продукції та її вплив на прибуток.

Встановлення цін на продукцію, їх вплив на формування прибутку. Рентабельність продукції.

Методи розрахунку прибутку. Рентабельність підприємства.

Розподіл прибутку між державою та суб’єктами господарювання.

Формування чистого прибутку підприємств, його використання.

Фонди коштів підприємства, що утворені за рахунок чистого прибутку. Виплата дивідендів. Нерозподілений прибуток, його використання.

Тема 5 Оподаткування підприємств

Система оподаткування підприємств, функції податків та призначення. Види податків, що виплачують підприємства. Механізм вилучення податків і зборів.

Непрямі податки: податок на додану вартість, акцизний збір (специфічний акциз), мито.

Акцизний збір. Об’єкти оподатковування. Ставки акцизного збору та порядок його нарахування.

Податок на додану вартість: платники податку, об’єкти оподатковування, ставки оподаткування, податкове зобов’язання, дата виникнення податкових зобов’язань, податковий кредит, податковий період.

Прямі податки. Податок з прибутку підприємств. Порядок визначення оподаткованого прибутку. Майнові податки. Інші податки і збори.

Податок на нерухомість підприємств. Плата за землю. Податок з власників транспортних засобів. Місцеві податки та збори, що виплачують підприємства.

Обов’язкові відрахування підприємств у цільові державні фонди.

Особливості оподатковування суб’єктів малого підприємництва.

Тема 6 Обігові кошти

Сутність оборотних коштів та їх організація. Склад і розміщення оборотних коштів.

Необхідність і методи виявлення потреб в оборотних коштах. Метод прямого рахунку та сфера його використання. Поняття норм і нормативів оборотних коштів, їхній розрахунок. Економічний метод визначення потреби в оборотних коштах, його використання.

Джерела формування оборотних коштів. Власні, позичені і залучені (прирівняні до власних) обігові кошти. Недостача власних оборотних коштів, її виявлення, запобігання виникненню та джерела поповнення.

Показники стану оборотних коштів. Показники ефективності використання оборотних коштів. Оборотність оборотних коштів і шляхи її прискорення. Коефіцієнти, що характеризують використання оборотних коштів.

Тема 7 Кредитування підприємств

Кредит як форма руху позичкового капіталу. Різниця у величині та термінах відшкодування капіталу, авансованого у виробництво, проведення інвестицій для розширення виробничого процесу як об’єктивні умови виникнення потреби в кредиті. Становлення розвинених кредитних відносин в Україні.

Принципи кредитування: терміновість, цільовий характер, забезпеченість, платність, повернення.

Функції кредиту: перерозподільна, заміщення грошей у обігу, стимулююча, контрольна.

Форми кредитів, які використовуються у господарській діяльності підприємств. Банківський, комерційний, лізинговий, іпотечний, бланковий, консорціумний кредити. Види банківських кредитів: за термінами використання, за ступенем ризику, за методами надання, за термінами погашення.

Виявлення потреби підприємства в кредитах. Кредитний договір: сутність та порядок укладання. Відповідальність сторін за порушення умов кредитного договору.

Засоби одержання кредиту. Оцінка кредитоспроможності підприємства.

Порядок погашення кредиту. Позиковий відсоток, чинники, що впливають на нього, джерела сплати.

Товарний кредит, умови його одержання та погашення підприємствами.