Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР економіка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать

3 Розрахунок поточних витрат підприємства, що пов’язані із закупівлею товарів

Необхідні теоретичні відомості

До поточних витрат підприємства, що пов’язані з закупівлею товарів відносяться витрати на транспортування товару, його кредитування, страхування, зберігання та інші витрати, причетні до здійснення окремих видів комерційної угод. Розмір перерахованих видів витрат визначається умовами укладених комерційних угод по закупівлі товарів.

Ввізне мито підлягає сплаті з усіх товарів, що надходять по закупівлі товарів у іноземних постачальників.

Ввізне мито підлягає сплаті з усіх товарів, що надходять по імпорту при перетині митних кордонів України відповідно з Єдиним митним тарифом. Ставки ввізного мита визначаються у відсотках від митної вартості товару, а в окремих випадках – в твердій сумі з фізичної одиниці товару. Ставки сплачуваного мита диференційні залежно від виду товару, що ввозиться, та країни його походження. Товарна класифікація ставок базується на Гармонізованій системі опису та кодування товарів і диференційована в розмірі від 2% до 90% митної вартості.

Залежно від країни походження товару виділяють:

  • професійні ставки, включаючи звільнення від сплати мита на товари, що проходять з країн, які спільно з Україною утворюють митні союзи (зони), а також з країн, що розвиваються;

  • пільгові ставки щодо товарів, які проходять з країн, що користуються в Україні режимом найбільшого сприяння;

  • повні (загальні) ставки, що застосовуються в інших випадках.

Країною походження товарів вважається країна, де товари були виготовлені або перероблені чи оброблені.

Розрахунок суми витрат торговельного підприємства (ВМ) з оплати ввізного мита здійснюється так:

,

де - ціна закупівлі, грн.;

К - кількість товару, шт.;

- ставка мита(%).

Сплата ввізного мита відноситься на витрати обігу (валові витрати) підприємства, її необхідно враховувати при розрахунку податку на прибуток по угоді. Товари, транспортні засоби та запасні частини до них, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України, обкладаються податком на додану вартість за ставкою, установленою Законом України від 03.04.97 №168/97-ВР «Про податок на додану вартість».

Згідно вищеназваного Закону податок на додану вартість становить 20% від бази оподаткування (основи для нарахування) в разі ввезення (пересилання) товарів на митну територію України та отримання робіт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митній території України, в тому числі операції з ввезення (пересилання) майна за договорами оренди (лізингу), застави та іпотеки. Податок на додану вартість становить 0% від бази оподаткування при продажу товарів, що були вивезені (експортовані) платником податку за межі митної території України.

Базою обкладення ПДВ є митна вартість товарів, транспортних засобів та запасних частин до них, що вводяться (пересилаються) особами на митну територію України, з урахуванням мита, а підакцизних товарів – і акцизного збору.

Сума податку на додану вартість на товари, транспортні засоби та запасні частини до них, що ввозяться на митну територію України громадянами, обчислюють за формулою:

,

де - сума податку на додану вартість;

В – митна вартість;

М – мито;

- сума акцизного збору;

П – ставка податку на додану вартість.

Завдання

Торговельна фірма «Надія» уклала угоду з угорською фірмою «Модру» на закупівлю курток чоловічих за ціною Х доларів за одиницю. Мінімальна партія закупки складає Q одиниць, оплата проводиться по факту поставки у доларах США. Для фінансування угоди використовуються власні обігові кошти. Митний збір за оформлення митних процедур становить А% до митної вартості товару. Ставка ввізного мита на даний товар складає В%, але не менше 8 доларів США за одиницю. Біржовий збір за придбання валюти становить С% від суми валюти, що закуповується. Комісійна винагорода комерційного банку за перерахування валют D доларів. Розрахувати:

  1. Суму додаткових витрат підприємства по закупівлі валюти.

  2. Суму обов’язкових платежів, яку повинно сплатити підприємство при перетині митного кордону.

  3. Суму непрямих податків, що підлягає нарахуванню на особовому рахунку платника.

Примітка

Курс гривні до долара США брати за діючою ставкою на момент виконання завдання.

Вихідні дані

Таблиця 3.1 – Вихідні дані до виконання завдання

п/п

Найменування показника

Умовне позначення

Номер варіанту

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1

Ціна куртки, дол.. США

X

30

35

40

25

33

42

41

38

28

27

2

Обсяг партії, од.

Q

1000

1500

500

700

800

900

100

750

600

800

3

Митний збір, %

A

0,5

0,3

0,2

0,4

0,25

0,45

0,35

0,42

0,38

0,2

4

Ввізне мито, %

B

30

25

30

20

25

32

22

30

25

20

5

Біржовий збір, %

C

8

7

5

6

7

6

5

8

7

9

6

Коміс. виснаго-рода, дол.. США

D

30

25

35

40

30

28

27

25

26

27

Розраховуємо суму витрат підприємства з оплати ввізного мита:

29,56 грн/шт.

Сплата ввізного мита відноситься на витрати обігу підприємства, іі необхідно враховувати при розрахунку податку на прибуток.

Розраховуємо суму податку на додану вартість на товари, транспортні засоби та запасні частини до них, що ввозяться на митну територію України громадянами:

дол.

1. Суму додаткових витрат підприємства по закупівлі валюти включає сплату біржового збору, та комісійної винагороди комерційному банку за угодами, що пов’язані із придбанням валюти. Розмір цих витрат залежить від обсягів валюти, що купується, та встановлених ставок оплати.

СДВ = (X*Q)+A+B+C+D

СДВ = (35*1500)+0,3+25+7+25=52557,3;

2. Суму обов’язкових платежів, яку повинно сплатити підприємство при перетині митного кордону. Ставка ввізного мита визначається у відсотках від митної вартості товару, в окремих випадках – за ставками від фізичної одиниці товару.

СОП = А+В = 0,3+25 = 25,03;

3. Суму непрямих податків, що підлягає нарахуванню на особовому рахунку платника = митний збір + ввізне мито.

СНП = А+В = 0,3+25 = 25,03.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]