Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 4. Системи табличної обробки даних. Таблич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.37 Mб
Скачать

4.6. Електронна таблиця microsoft excel

Основою будь-якого табличного процесора є електронна таблиця (ЕТ), яка розміщується в оперативній пам'яті комп’ютера після його завантаження. Стандартна таблиця Excel має 65536 рядків і 256 стовпців. Рядки таблиці нумеруються арабськими числами від 1 до 65536, а стовпці – літерами латинського алфавіту від А до Z, від АА до АZ, від ВА до ВZ і від ІА до IV. На перетині стовпців і рядків містяться комірки, кожна з яких має свою унікальну адресу – ім’я стовпця і номер рядка. Наприклад, найперша комірка має адресу А1, найостанніша IV65536, адреса В14 вказує на розміщення комірки в стовпці В і 14 рядку таблиці.

Під час роботи зі найбільш поширеним монітором 14″ (25 рядків по 80 символів) на його екрані відображається приблизно 11 стовпців і 22 рядки ЕТ. Тому екран відіграє роль вікна, в якому представлена тільки частина ЕТ розміром 11х22. Переміщуючи вікно, можна переглядати необхідні части­ни таблиці і таблицю в цілому.

В MS Excel, свою адресу мають не тільки окремі комірки таблиці, а й діапазони комірок, які включають частину стовпця, частину рядка або блок сусідніх комірок. Наприклад, діапазон А3:F3 – це частина рядка 3, що містить 6 комірок; D8:D11 – частина колонки D, що містить 4 комірки; С1:Е11 – блок комірок, заданий адресами лівої верхньої та правої нижньої комірок, який містить 33 комірки.

Смуги прокручування забезпечують переміщення робочого аркуша по вертикалі та горизонталі за допомогою спеціальних бігунків і миші. По вертикалі, поточний аркуш можна переміщати вгору (вниз) на один рядок, на декілька рядків або на один екран, а по горизонталі – ліворуч (праворуч) на один або декілька стовпців. Крім того, в MS Excel передбачена можливість переходу до сусіднього аркуша, або до будь-якого аркуша робочої книги. Переміщуватися за аркушами можна за допомогою спеціальних кнопок, розташованих ліворуч від горизонтальної смуги прокручування. Ці дії виконуються також за допомогою клавіатури управління.

Комірка таблиці, у якій перебуває курсор, називається активною, тільки до неї можна вводити потрібну інформацію. Для переміщення між комірками можна використовувати мишку, клавіші переміщення курсору, клавішу <F5> або пункт меню „Правка „Перейти”. У двох останніх випадках з’явиться вікно, де треба вибрати або ввести адресу комірки, яка має стати активною і натиснути кнопку „ОК”.

Настроювання розмірів стовпців і рядків. Для формування акуратних і зручних для читання та аналізу таблиць-документів, доцільно зробити розміри їх комірок відповідними до форматів тих даних, які в них будуть розміщуватися. Стосовно стовпців, цю процедуру оперативно виконують так: покажчик миші встановлюють на правій межі стовпця, наприклад стовпця А. При цьому активізу­ється новий покажчик – ↔, „буксируючи” який можна плавно змінювати ширину стовпця в межах від 0 до 255 знаків. Для автоматичного настроювання ширини стовпця на найдовший текст, необхідно двічі клацнути лівою кнопкою миші на правій межі його заголовка. Поточна ширина будь-якого стовпця відображається в полі імені у процесі пересування його правої межі. Остання позначається вертикальною штриховою лінією.

Стандартна ширина комірки становить 8,43 мм, або приблизно 9 символів-знаків. Вона може змінюватися користувачем у межах від 1 до 32 767 символів.

Аналогічно, за допомогою покажчика , встановлюють висоту рядків. Подвійне клацання лівою кнопкою миші на нижній межі заголовка рядка робить його висоту відповідною найбільшому за розміром шрифту.

У тих випадках, коли необхідно відрегулювати ширину і висоту декількох стовпців та рядків одночасно, потрібно скористатися меню Формат” і його командами Столбец” та „Строка”. Цими командами ширина і висота встановлюються або безпосередньо, або автопідбором. Крім того, можливе приховування (відображення) вмісту комірок.

Примітка. Ширина стовпця не впливає на розрядність даних, які зберігаються в оперативній пам'яті комп'ютера, а значить і на точність обчислень. Однак вона впливає на кількість розрядів, що відображаються на екрані. При незбігу розрядності даних із шириною стовпця їх відображення на екрані може бути зрізаним.