Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. МГГТМГРБ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
252.42 Кб
Скачать

Тема 1. Соціально-економічне значення готельної індустрії.

Поняття готельної індустрії. Терміни та визначення. Види, зміст, структура готельної індустрії: готель як засіб розміщення, готель як матеріальна база туризму, готель як рекреаційний заклад.. Соціально-економічне значення її розвитку. Основні етапи розвитку готельної індустрії. Сучасні тенденції розвитку засобів розміщення: поглиблення спеціалізації готельної та ресторанної пропозиції; утворення міжнародних готельних і ресторанних ланцюгів. Готельні ланцюги України. Асоціація готелів та готельних об'єднань міст України. Асоціація малих готелів та апартаментів України.

Тема 2. Засоби розміщення: класифікація та типізація.

Основні принципи та загальні підходи до класифікації до підприємств готельної індустрії в різних країнах світу. Сучасні національні системи класифікацій. Класифікація засобів розміщення в Україні. Основні ознаки, що характеризують готелі: місткість, поверховість, призначення і рівень комфорту. Вимоги до готелів різної категорії. Вимоги до готелів всіх категорій. Типізація засобів розміщення у відповідності до їх функціонального призначення: загального типу (для ділових людей); туристичні; курортні; для спортсменів; для транзитних пасажирів;для нарад.

Тема 3. Функціональна організація приміщень засобів розміщення.

Основне призначення приміщень засобів розміщення. Розподіл приміщень засобів розміщення на групи. Склад приміщень залежно від груп та їх основне призначення: приміщення житлової групи; приміщення адміністративної групи; приміщення ресторанного господарства; приміщення господарського та складського призначення; приміщення культурно-масового та спортивно-рекреаційного призначення. Типи номерів. Характеристика різних типів номерів.

Тема 4. Архітектура та інтер’єр засобів розміщення.

Архітектурні рішення об’єктів підприємств готельної індустрії: архітектура, стиль, ландшафтна архітектура, інтер’єр. Принципи організації внутрішнього простору, функції та елементи інтер’єру приміщень засобу розміщення. Основні підходи до меблювання номерів, нежитлової групи приміщень залежно від планової організації зон та інтер’єру готельних номерів. Завдання та основні види декоративно-прикладного мистецтва в організації інтер’єру приміщень. Композиційні прийоми озеленення приміщень. Кольорові рішення в інтер’єрі приміщень.

Тема 5. Готельна послуга та її значення у задоволенні потреб туристів.

Характеристика та особливості готельних послуг. Основні та додаткові послуги, що надаються в засобах розміщення. Обов'язковість надання додаткових послуг у відповідності до класу засобу розміщення. Особливість надання послуг в санаторно-курортних засобах розміщення. Якість надання послуг в готелях. Критерії та показники якості обслуговування туристів. Умови створення якісного сервісу в готелях та туристичних комплексах. Обов'язкова сертифікація готельних послуг.

Тема 6. Поняття технології гостинності.

Технологія як головна умова розвитку сучасного суспільства та складова науково-технічного прогресу. Основні технологічні складові. Поділ технологічних процесів. Технологічний цикл, технологічні операції, технологічні елементи. Просторова організація технологічного процесу: простір виробництва , простір споживання, основний простір, додатковий простір, моно простір, полі простір. Типи планувальної організації робочого місця. Уніфікація технологічних процесів розміщення.