Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

4. Організація та порядок обліку витрат

Згідно з положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р. №318 витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу.

Витрати утворюються в процесі формування та використання ресурсів для досягнення певної мети діяльності підприємства. Вони мають різне спрямування, але найбільш загальним і принциповим є поділ їх на інвестиційні та поточні (операційні) витрати, зв’язані з безпосереднім виконанням суб’єктом господарської діяльності своєї основної функції – виготовлення продукції (надання послуг).

За МСБО витрати – це зменшення економічної вигоди у звітному періоді у формі вибуття або використання активів чи збільшення економічної вигоди у звітному періоді у формі вибуття або використання активів чи збільшення зобов’язань, що веде до зменшення власного капіталу, за винятком розподілу капіталу між учасниками (акціонерами) чи його вилучення (за умови що ці витрати можуть бути достовірно оцінені).

Витрати майже завжди здійснюються в натуральній та грошовій формах. Планування й облік витрат - чинників виробництва мають важливе значення для організації діяльності будь-якого підприємства. Проте для оцінювання результатів цієї діяльності вирішальною є грошова оцінка витрат, оскільки лише вона виражає вартість продукції (послуг).

Правила бухгалтерського обліку доходів і витрат банків України розроблені відповідно до законів України „Про банки і банківську діяльність”, „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” і ґрунтуються на основних принципах міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

Облік нарахованих та сплачених витрат за послугами в управлінні НБУ здійснюють за такими рахунками:

2700 – витрати майбутніх періодів;

2715 – дебіторська заборгованість за податками та іншими обов’язковими платежами;

2990 – резерви під заборгованість за іншими нарахованими доходами;

4629 – транзитний рахунок за іншими операціями;

4715 - -кредиторська заборгованість за податками та обов’язковими платежами;

4719 – інша кредиторська заборгованість за господарською діяльністю банку;

4745 – кредиторська заборгованість за послугами, що отримані банком;

4778 – інші нараховані витрати.

Витрати банку відображаються такими типовими проводками:

Дт Кт

а) процентні витрати 709 ххх

нараховані витрати 4778 або

витрати майбутніх періодів 2700 ххх

Дт Кт

б) нараховані витрати 4778 ххх

рахунок отримувача ххх

Розглянемо порядок обліку витрат в управлінні НБУ на рівні балансових рахунків, тобто синтетичний облік. Аналітичний облік ведеться в розрізі балансових рахунків за кожним видом витрат.

Облік процентних витрат здійснюється за балансовими рахунками:

7020 – процентні витрати за коштами до запитання;

7021 – процентні витрати за строковими депозитами;

7022 – процентні витрати за операціями з МВФ;

7023 – процентні витрати за коштами на рахунках клієнтів;

7024 – процентні витрати за коштами клієнтів, що утримуються за рахунок бюджету;

7030 – процентні витрати за простими векселями, що емітовані НБУ;

7032 – процентні витрати за ощадними сертифікатами, що емітовані НБУ;

7040 – процентні витрати за кредитами, що отримані НБУ;

7099 – інші процентні витрати.

За дебетом рахунків проводять суми нарахованих та сплачених витрат.

Комісійні витрати обліковуються за балансовими рахунками:

7100 – комісійні витрати за операціями з цінними паперами;

7101 – комісійні витрати за отриманими кредитами;

7102 – комісійні витрати за операціями на валютному ринку;

7109 – комісійні витрати за операціями з іншими фінансовими інструментами;

7199 – інші комісійні витрати.

Витрати на утримання персоналу обліковуються за балансовими рахунками:

7201

основна і додаткова заробітна плата;

За субрахунками ведеться облік заробітної плати за посадовими окладами, надбавок до посадових окладів, передбачених нормативними та законодавчими актами, вартість безкоштовно виданого форменного одягу, оплата щорічних і додаткових відпусток та ін.

7202

матеріальна допомога та інші соціальні виплати;

За Дт субрахунків обліковуються нарахування матеріальної допомоги на оздоровлення працівників, допомоги при народженні дитини, допомоги на поховання, інші виплати, передбачені нормативними та законодавчими актами.

7203

збори на державне соціальне страхування;

За Дт субрахунків обліковуються збори на державне пенсійне страхування, збори на державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, збори на обов’язкове страхування на випадок безробіття, на обов’язкове соціальне страхування в Фонд соціального захисту інвалідів, на обов’язкове страхування від нещасного випадку.

Балансові рахунки кореспондують з Кт рахунків: 4732 – нарахування працівникам банку за заробітною платою; 4733 – утримання з працівників банку на користь третіх осіб.

7210

Витрати на підготовку кадрів та підвищення кваліфікації

За Дт обліковуються витрати на проведення семінарів як за участю спеціалістів НБУ, так і з залученням іноземних спеціалістів; курси підвищення кваліфікації усіх категорій фахівців банку; навчання працівників в закладах освіти у відповідності з порядком, затвердженим НБУ; участь у семінарах, що проводяться відповідними органами з питань застосування чинного законодавства.

Рахунок кореспондує з Кт рахунків: 1001- банкноти та монети в касі банку; 2730 – аванси працівникам банку на витрати з відрядження; 4730 – заборгованість працівників банку на відрядження.

7211

витрати на спецодяг, взуття та інші засоби захисту працівників

За субрахунками обліковується вартість: спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, які видаються безкоштовно окремим категоріям банку згідно з затвердженими нормами; проведення заходів з охорони праці та захисту працівників.

Рахунок кореспондує з Кт рахунків: 2200 – господарські матеріали на складі; 2731 – інша дебіторська заборгованість за господарською діяльністю.

7212

Витрати на забезпечення житлом працівників банку

За цим рахунком відображаються витрати на забезпечення житлом (включаючи пайову участь в будівництві) працівників банку, які користуються відповідними пільгами щодо отримання житла.

7219

Інші витрати на утримання персоналу

За субрахунками проводяться витрати на проведення обов’язкових та періодичних медоглядів; придбання медикаментів для забезпечення діяльності медичного пункту; витрати, що пов’язані з місцевими службовими роз’їздами працівників банку; витрати на обов’язкове державне страхування працівників.

Адміністративні витрати обліковуються в 73 розділі Плану рахунків бухгалтерського обліку НБУ. За групою рахунків 730 передбачено облік витрат на послуги та обслуговування телекомунікацій.

За балансовими рахунками цієї групи обліковуються витрати на оплату послуг:

7300

телекомунікацій

Аналітичний облік в межах балансових рахунків проводиться по оплаті послуг комутованого зв’язку, абаонплати за телефон, за міжміські переговори, мобільного зв’язку згідно договорів з підприємствами, що надають ці послуги.

7301

обслуговування телекомунікацій та системи електронної пошти НБУ;

7304

обслуговування телефонного зв’язку

Витрати на відрядження обліковуються за балансовим рахунком

7310

витрати на службові відрядження.

За субрахунками цієї групи обліковуються витрати на службові відрядження в межах України працівників структурних підрозділів територіального управління (проїзд, проживання, добові).

Рахунок кореспондує з Кт рахунків: 1001- банкноти та монети в касі банку; 2730 – аванс працівників банку на витрати з відрядження; 4730 – заборгованість працівників банку на відрядження.

7320

поштові витрати

За субрахунками обліковуються витрати на спецзв’язок, фельдзв’язок, упаковку (конверти, марки).

7321

канцелярські витрати

За рахунком обліковуються витрати на придбання канцелярського та писального приладдя (папки, ручки, швидкозшивачі, блокноти, ділові щоденники, лінійки, клей, скріпки, папір)

7322

представницькі витрати

За рахунком обліковуються витрати, що проводяться відповідно Положення про склад, норми на представницькі цілі, порядок їх витрачання та обліку, що відповідає діючому законодавству і затверджене постановою Правління Національного банку від 12.10.1998р. №422.

7323

витрати на маркетинг і рекламу

За рахунком проводяться витрати, що пов’язані з процесом сповіщення споживачів про наявність для реалізації ювілейних монет або іншої банківської продукції, сприяння популяризації та попиту на цю продукцію для оперативної її реалізації; розробка і видання рекламних виробів; рекламу в засобах масової інформації (оголошення в пресі, передачі по радіо і телебаченню тощо).

7324

спеціальні витрати

За рахунком обліковуються витрати, пов’язані з вимогами цивільної оборони, крім придбання спецобладнання, що є основними засобами.

7329

інші адміністративні витрати

За субрахунками обліковуються витрати на передплату та придбання періодичних, довідкових видань, спец літератури, нормативних і інструктивних актів, що необхідні для проведення діяльності банку; витрати на виготовлення перепусток та посвідчень для персоналу та відвідувачів банку; витрати по впорядкуванню документального архіву; інші адміністративні витрати.

Витрати на виготовлення банкнот, монет, паперу, іншої банківської продукції обліковуються за балансовими рахунками 7400, 7401, 7402, 7403, 7404, 7405. І хоча витрати на ці операції не здійснює управління НБУ, проте правила обліку пам’ятних та ювілейних монет передбачають понесені витрати обліковувати в момент реалізації продукції.

7410

витрати на комунальні послуги

За субрахунками обліковуються витрати за опалення приміщень, водопостачання та водовідведення, електроенергію, вивіз сміття, дезинфекцію, дезінсекцію, інше.

7411

витрати на охорону

За цим рахунком обліковуються витрати по охороні об’єктів банку проведені за договором з органами МВС України (ВДСО при УМВС)

7412

господарські витрати

За субрахунками цієї групи проводяться витрати на придбання малоцінних та швидкозношувальних предметів, господарські матеріали, в т. . матеріали, що забезпечують санітарно- гігієнічні вимоги утримання виробничих та службових приміщень.

7419

інші експлуатаційні витрати

За субрахунками балансового рахунку проводяться витрати на паливно-мастильні матеріали та авто шини для автотранспорту; витратні матеріали для експлуатації комп’ютерної, копіювальної, касової та іншої техніки; списання боєприпасів; реєстрації та перереєстрації, зняття з обліку транспортних засобів; всіх видів дозвільної системи; плата за укладеними договорами на моніторинговий нагляд за радіоелектронними засобами; плата за стоянки автотранспорту.

7420

витрати на аудит.

За цим рахунком обліковуються витрати по оплаті послуг за проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності згідно з діючим законодавством та укладеною угодою.

Витрати на утримання основних засобів та нематеріальних активів обліковуються за балансовим рахунком

7430

витрати на ремонт та техобслуговування власних основних засобів

За субрахунками проводяться витрати на поточний ремонт, в т.ч. вартість запчастин та деталей на заміну; техобслуговування власних основних засобів, включаючи системи охоронної і пожежної сигналізації; благоустрій території (озеленення); пусконалагоджувальні роботи, які проводяться в процесі експлуатації.

7431

витрати на поточний ремонт

За рахунком обліковуються техобслуговування орендованих основних засобів, якщо це передбачено угодою про лізинг.

Інші витрати на утримання основних засобів та нематеріальних активів обліковуються за балансовим рахунком 7439 – інші витрати на утримання основних засобів та нематеріальних активів. За аналітичними рахунками проводяться інші витрати на утримання основних засобів та нематеріальних активів: проведення експертної оцінки основних засобів; паспортизація нерухомого майна, послуги бюро інвентаризації; обслуговування нематеріальних активів, в т.ч. витрати по підтримці працездатності програмних засобів в період їх експлуатації (виправлення помилок, оновлення нормативно-довідкової інформації, форм вихідних документів та інші витрати некапітального характеру).

Амортизаційні відрахування обліковуються на балансовому рахунку

7440 – амортизаційні відрахування. За балансовим рахунком проводиться нарахування амортизації за нормами в порядку передбаченому фінансовим обліком: службових будівель, споруд; комп’ютерної техніки та обладнання до неї; транспорту; обчислювальної техніки; інших основних засобів; нематеріальних активів; банківського обладнання; меблів; малоцінних необоротних матеріальних активів; бібліотечних фондів; інших необоротних матеріальних активів.

Рахунок кореспондує з Кт рахунків: 2309- знос нематеріальних активів; 2409- знос основних засобів; 2509- знос інших необоротних матеріальних активів.

Сплата податків та зборів обліковується за групою рахунків 745.

За балансовим рахунком 7450 обліковується податок на землю, що обчислюється у розмірах, встановлених чинним законодавством в залежності від грошової оцінки земельної ділянки.

Облік інших податків та зборів проводиться за балансовим рахунком 7459 в аналітичному обліку за видами податків: збір з власників транспортних засобів; збір за використання водних ресурсів; збір за забруднення навколишнього середовища; комунальний податок.

Інші операційні витрати обліковуються за балансовим рахунком 7499.

В розрізі аналітичного обліку проводяться витрати на придбання бланків депозитних і ощадних сертифікатів, векселів, інших цінних паперів; витрати на придбання бланків суворої звітності, бланків документів для забезпечення операційної діяльності банку; витрати на обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів; витрати за реєстрацію нормативних і правових документів; витрати на пакування продукції; витрати по виготовленню печаток та штампів, що використовуються для роботи з клієнтами; витрати на заходи, пов’язані з здійсненням господарської діяльності банку (аукціони, об’яви на проведення тендерів, об’яви в пресі щодо реалізації основних засобів та ТМЦ).

Неопераційні витрати обліковуються на рахунках розділу 76.

У групі рахунків 760 обліковуються позареалізаційні витрати:

7600 – штрафи, пеня, неустойки, сплачені за господарськими операціями;

7601 – інші штрафи, пеня, неустойки, що сплачені;

7609 – інші позареалізаційні витрати.

Група рахунків 762 обліковує інші неопераційні витрати:

7620 – негативний результат від продажу чи ліквідації основних засобів;

7621 – негативний результат від продажу чи ліквідації нематеріальних активів;

7622 - негативний результат від продажу чи ліквідації товарно-матеріальних цінностей;

7623 – витрати на спонсорство і доброчинність, наприклад за цим рахунком в управлінні НБУ обліковуються витрати і передача ювілейних, нумізматичних монет;

7624 – витрати на придбання музейних цінностей;

7629 – інші не операційні витрати.

Розділ рахунків 77 обліковує витрати за сумнівними активами та доходами.

За балансовими рахунками обліковуються такі витрати:

7700 – відрахування в резерви – обліковуються суми відрахувань на створення резервних фондів на покриття можливих або навіть непередбачених збитків чи витрат, що можуть виникнути внаслідок якогось випадку у минулому або існує ймовірність виникнення такого випадку у наступному фінансовому році, що призведе до виникнення боргів;

7710 – списана на збитки заборгованість за активами;

7720 – відрахування в резерви під сумнівні нараховані доходи;

7780 – непередбачені витрати (відшкодування некомпенсованих збитків від стихійного лиха, пожеж, аварій та інших надзвичайних подій, зумовлених екстремальними ситуаціями; збитки від операцій минулих років, виявлені в поточному році; коригування проведених витрат минулого року після затвердження річного звіту; сторнування нарахованих у минулому році доходів, якщо такі визначені неможливими до отримання після затвердження річного звіту; інші непередбачені витрати).

За балансовим рахунком 7900 – податок на прибуток відображаються перераховані НБУ до державного бюджету суми перевищення доходів НБУ над витратами поточного року згідно з чинним законодавством. Територіальні управління цю операцію не виконують, оскільки податок на прибуток перераховується лише НБУ.

Групи рахунку

Назва

702

Процентні витрати за депозитами і операціями з МВФ

703

Процентні витрати за цінними паперами

704

Процентні витрати за отриманими кредитами

709

Інші процентні витрати

710

Комісійні витрати за операціями з фінансовими інструментами

714

Комісійні витрати за операціями з іноземними організаціями

719

Інші комісійні витрати

720

Витрати на оплату праці та інші соціальні виплати

721

Інші витрати на утримання персоналу

730

Витрати на послуги та обслуговування телекомунікацій

731

Витрати на службові витрати

732

Інші адміністративні витрати

740

Витрати, що пов’язані з виготовленням паперу, банкнот, монет та іншої банківської продукції

741

Експлуатаційні та господарські витрати

742

Витрати на аудит

743

Витрати на утримання основних засобів та нематеріальних активів

744

Амортизаційні відрахування

745

Сплата податків і зборів

749

Інші операційні витрати

760

Позареалізаційні витрати

762

Інші неопераційні витрати

770

Відрахування в резерви за активами

771

Заборгованість за активами, що списана на збитки

772

Відрахування в резерви під сумнівні нараховані доходи

780

Непередбачені витрати

790

Податок на прибуток

Таблиця 2.1. Структура рахунків 7 класів відображення витрат в бухгалтерському обліку

Рис. 1.2. Функціональна класифікація витрат НБУ