Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Тема 6. Стратегічне планування.

Питання 1. Сутність стратегічного планування.

Основними етапами процесу стратегічного планування є наступні:

  1. Визначення цілей діяльності організації, які визначають очікуваний або бажаний стан організації.

  2. Розробка стратегії діяльності організації - безпосереднє опрацювання тих шляхів, якими організація досягне очікуваних результатів.

  3. Надання стратегії конкретної форми - це впровадження стратегії перетворення стратегії у конкретні дії організації. Цей етап здійснюється шляхом розробки забезпечуючих планів та бюджетів.

  4. Реалізація стратегії та оцінка.

З’ясувати характеристики стратегічного управління можна в підручнику И.Ансофф. Стратегическое управление. М: Экономика, 1989 (розд.1, 2, 3 стор. 49-53) або в підручнику під ред. Градова А.П. Экономическая стратегия фирмы. С-Пб.: Спец. лит-ра, 1995. – с.36-37.

Питання 2. Розробка стратегії.

У широкому розумінні стратегія – це взаємопов’язаний комплекс заходів щодо підвищення життєздатності організації.

У практичному плані найчастіше використовується таке визначення стратегії. Стратегія – це генеральна довгострокова програма дій та порядок розподілу пріоритетів та ресурсів організації для досягнення її цілей.

Як впливає розробка стратегії на результативність діяльності організації ? Аби вижити у світі бізнесу необхідно завжди озиратися навкруги: спостерігати за змінами середовища, бачити що роблять інші, та у разі необхідності вміти пристосуватися. Чим частіше відбуваються зміни у зовнішньому середовищі організації, тим загальнішою є потреба у стратегії. Якщо в організації за таких умов відсутня єдина стратегія, не виключено, що різні підрозділи організації прийматимуть суперечливі та неефективні рішення. Щоб уникнути такої ситуації і опрацьовується стратегія.

Основними елементами, з яких складається стратегія є:

- сфера стратегії

- розподіл ресурсів

- конкурентні переваги

- синергія.

Виділяють три основні рівні стратегій:

  1. Загальнокорпоративна стратегія,

  2. Стратегія бізнесу,

  3. Функціональна стратегія.

Питання 3. Процес формулювання стратегії.

Процес розробки стратегії охоплює декілька етапів, які реалізуються у такій логічній послідовності.

Визначення місії фірми

Зовнішній аналіз

Внутрішній аналіз

Визначення цілей діяльності організації

Аналіз стратегічних альтернатив та вибір стратегії

Рис. Етапи стратегічного управління.

Місія - це головне призначення організації, чітко сформульована причина її існування, що і формує основні напрямки і орієнтири її діяльності. Місія фірми ніби-то окреслює межі бізнесу організації, дозволяє уявити можливості фірми та визначитися з тим, на що не треба марно витрачати зусилля. На практиці місія фірми формулюється у процесі пошуку відповіді на запитання: “Яким бізнесом передбачає займатись фірма?”

Сама формуліровка місії має бути чіткою та лаконічною та містити у собі такі елементи:

  1. Визначення фірми з точки зору її конкретного виду діяльності (товару, послуги) в умовах конкретного ринку (сегменту ринку).

  2. Виражені в будь-якій формі основні напрямки, орієнтири, взірець до якого прагне фірма.

  3. Переваги фірми, що виділяють її серед конкурентів і вказують на нові, кращі або оригінальні шляхи задоволення потреб споживачів.

Зовнішній аналіз – це процес оцінки зовнішніх до організації факторів. Під зовнішніми факторами розуміються ті умови, які об’єктивно виникають у середовищі функціонування організації і які вона не може змінити. Зовнішній аналіз переслідує подвійну мету:

  1. визначити сприятливі можливості, тобто чинники, які можуть сприяти, досягненню цілей організації;

визначити загрози та небезпеки для організації, тобто зовнішні умови, які обмежують можливості організації у напрямку до встановленої мети.

Значно легше піддаються прогнозуванню та оцінці галузеві фактори. Вони більш визначені, тісніше пов’язані з конкретним бізнесом. Конкретно в рамках галузевого аналізу мають бути враховані такі фактори: споживачі, постачальники, конкуренти, технології, профспілки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]