Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OK_EOM_LR1_-_UGZ_A4.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
927.74 Кб
Скачать

Призначення полів угз елемента

На полях УГЗ елемента наводиться інформація, яка характеризує призначення і особливості реалізації елемента в цілому та окремих його контактів зокрема.

На основному полі УГЗ першочергово наводять позначення, які характеризують тип (функціональне призначення) елемента в цілому. На основному полі УГЗ також може наводитись інформація про особливості реалізації виводів елементів. Це допускається за умови, що при винесенні позначень на основне поле група виводів, до яких відповідні позначення відносяться, може бути однозначно виділена з аналізу функціонального призначення елементів (наприклад, ознака двонапрямленості передачі ↔ на основному полі співставляється з виводами передачі даних і не відноситься до керуючих сигналів).

У першому рядку основного поля УГЗ позначають функцію елемента. Інформацію, яка може уточнювати особливості реалізації елемента в цілому та його виводів зокрема, розміщують в наступних рядках основного поля у відповідності до вимог ГОСТ 2.708.

В додаткових полях розміщують інформацію про призначення виводів (абревіатури функціонального призначення, мітки і покажчики виводів).

Класифікація виводів елементів та їх зображення на угз.

Виводи елементів підрозділяють на логічно рівнозначні, тобто взаємозамінні без зміни функції елементу, і логічно нерівнозначні. Умовне графічне позначення елементу виконують без додаткових полів або без правого чи лівого додаткового поля в наступних випадках:

• всі виводи логічно рівнозначні;

• функції виводів однозначно визначаються функцією елементу.

При цьому відстані між виводами повинні бути однаковими, а мітки виводів не указуються.

Крім того, виводи елементів підрозділяють на входи, виходи, двонапрямлені входи/виходи, а також на виводи, що не несуть логічної інформації (наприклад, виводи живлення).

Входи елементу зображають з лівого боку УГЗ, а виходи - з правого.

Двонапрямлені входи/виходи можуть розміщуватися з лівого або з правого боку, що визначається наявністю на додаткових полях вільного місця або особливістю призначення цих виводів (виводи даних за рівнозначності наявного місця на додаткових полях частіше розміщуються з правого боку). Аналогічно з лівого або з правого боку розміщуються на УГЗ виводи, що не несуть логічної інформації.

У разі підведення ліній виводів до контуру УГЗ не допускається:

• проводити їх на рівні сторони прямокутника (до верхнього або нижнього краю УГЗ);

• проводити їх на рівні проходження по відповідному додатковому полю лінії, що розділяє поле на зони;

• проставляти на них біля контуру УГЗ стрілки, які вказують напрям проходження сигналів (окрім двонапрямлених входів/виходів та нетрадиційно орієнтованих УГЗ).

Позначення на угз типу (функціонального призначення) елемента

Ідентифікатор типу (функціонального призначення) елемента наводиться на основному полі УГЗ. Ідентифікатор може відображуватися абревіатурою або спеціальними символами.

Абревіатури функціонального призначення складаються з великих літер латинського алфавіту, які є скороченнями від назв відповідних елементів англійською мовою ( CT – Counter [лічильник], RAM – Random Access Memory [пам'ять з довільним доступом, частіше ідентифікована як оперативний запам’ятовуючий пристрій]), а також з арабських цифр і спеціальних знаків, записаних без пропусків. Кількість знаків в позначенні функції не обмежено, проте слід досягати їх мінімальної кількості із збереженням однозначності розуміння кожного значення.

Ідентифікатор типу може зображуватися спеціальними знаками, які також відображують функціональне призначення елемента. Найбільш поширеним є використання спеціальних знаків в якості ідентифікатора типу логічних елементів (& - логічне множення; =1 – виключальне АБО), але для окремих елементів спеціальними знаками може замінюватись абревіатура функціонального призначення з літер (суматор, як правило, позначається SM, але може позначатися знаком суми Σ).

Абревіатури та спеціальні знаки функціонального призначення деяких елементів, що можуть використовуватись в лабораторній роботі, наведені в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Назва елемента

Абревіатура з літер

Знак

Логічне множення (кон’юнкція)

&

Логічне додавання (диз’юнкція)

1

≥1

Суматор за модулем 2 (виключальне АБО)

EXOR

=1

Інвертор

1

Повторювач

1

Суматор

SM

Σ

Регістр

RG

Лічильник

CT

CTR

Шифратор

CD

Дешифратор

DC

Оперативний запам’ятовуючий пристрій

RAM

Динамічний оперативний запам’ятовуючий пристрій

DRAM

Статичний оперативний запам’ятовуючий пристрій

SRAM

Постійний запам’ятовуючий пристрій

ROM

Програмовний постійний запам’ятовуючий пристрій

PROM

Репрограмовний постійний запам’ятовуючий пристрій

RPROM

Постійний запам’ятовуючий пристрій з ультрафіолетовим стиранням

UVPROM

Постійний запам’ятовуючий пристрій з електричним стиранням

EPROM

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]