Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_seminari.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

Тема 5. Управління процесом проектування операційної системи

1. Суть теорії потокового виробництва.

Використання потокових методів є природною організа­ційною формою виконання робіт постійно діючих, стабільних за складом і чисельністю працюючих структурних підрозділів.

Класифікацію потоків здійснюють у залежності від структури і виду кінцевої продукції, так, наприклад, у будівництві розділяють:

Частковий потік — це елементарний будівельний потік, що являє собою один чи кілька процесів, виконуваних одним колек­тивом, продукцією якого є окремі види робіт (фундаменти, стіни, штукатурні роботи і т.п.).

Спеціалізований потік складається з ряду приватних потоків, об'єднаних єдиною системою параметрів і схемою розвитку по­току, продукцією якого є конструктивні елементи чи частини бу­динку (підземна частина будинку, надземна частина будинку, опоряджувальні роботи).

Об'єктний потік — сукупність спеціалізованих потоків, склад яких забезпечує виконання всього комплексу робіт зі споруджен­ня відповідного об'єкта будівництва.

Комплексний потік складається з об'єктних потоків, * про­дукцією якого є група закінчених об'єктів (комплексів). Прикла­дами продукції комплексного потоку можуть бути житлові квар­тали, промислові об'єкти, комплекс очисних споруд.

За тривалістю функціонування розрізняють потоки:

короткотермінові потоки, застосовувані при зведенні окремих будинків (споруд) і мають разовий характер;

довгострокові, розраховані на тривалий час і охоплюють всю чи переважну частину програми будівельної організації;

безупинні потоки, організовані в умовах спеціалізації будівельної організацій на визначених видах робіт і функціонуючих постійно. Важливою характеристикою потоків є параметри часу, організаційно-технологічні і просторові параметри, що дозволяють робити визначені проектні і планові розрахунки на основі певних залежностей між собою.

До параметрів часу відносяться:

загальна тривалість робіт з потоку в цілому;

сумарна тривалість виконання бригадами потоку всіх робіт на одному захваті;

сумарна тривалість робіт кожної окремої бригади на всіх за­хватах;

модуль циклічності (ритм) —- тривалість роботи бригади на захваті;

організаційні перерви між роботами суміжних бригад на од­ному і тому ж захваті;

технологічні перерви між роботами суміжних бриг ад на одно­му і тому ж захваті.

Організаційно-технологічні параметри включають:

кількість процесів, за якими спеціалізуються бригади, що бе­руть участь у потоці (кількість бригад);

кількість рівнобіжних потоків;

трудомісткість робіт з окремих процесів і в цілому за об'єктом;

інтенсивність потоків за кожним процесом;

надійність функціонування потоку.

До просторових параметрів потоку відносять:

загальну кількість захватів, на яких функціонують потоки;

загальну кількість об'єктів, включених у потік;

територіальне розташування об'єктів.

Параметри потоку характеризують функціонування і розви­ток потоків у часі і просторі.

2. Розрахунок параметрів потокового виробництва робіт

За допомогою графіків можна вивести формули, що пов'язують між собою основні параметри потоку.

Чим менший ритм потоку, тим менша і за­гальна тривалість робі Але можлива мінімізація величини об­межена значеннями багатьох факторів потоку. До них у першу чергу відносяться:

розміри захватів;

раціональний склад бригад за кількістю і професіями робіт­ників;

технологічні умови виконання робіт і їхнього ув'язування між суміжними бригадами;

дотримання вимог охорони праці і т.д.

У теорії потокового виробництва прийнято показували роз­виток потоків у просторі і часі висхідними похилими лініями.

На стадії розгортання потоку Трозг (його ще називають пері­одом технологічного циклу Тц) у роботу послідовно включають­ся бригади і необхідні машини і досягають своєї максимальної кількості за всіма захватами за одиницю часу. їхня кількість за­лишається постійною (сталою, стабільною) (див. рис. 2.1 їв) у період Тспшб , потім настає період згортання Т]гор , коли з потоку з інтервалом, рівним ритму к, послідовно виключаються бригади (ланки) робітників.

Період виробничого циклу ^характерний тим, що він відоб­ражає повний цикл виробничих процесів, тобто завершуються всі роботи на перших захватах і починається випуск готової про­дукції Т,.

При організації потокових методів ведення робіт прагнуть за­безпечити найбільшу тривалість сталого потоку, що можливо при великій кількості об'єктів, включених у потік, і спосте­рігається повною мірою на прикладі роботи організацій, що пра­цюють тривалий час потоковими методами (безупинний потік).

Рівномірність потоку Рп визначають відношенням максималь­ної кількості робітників до їх середньої кількості за період функціонування потоку.

Величина може бути підрахована як за спланованими (норма­тивними) показниками, так і за графіком потреби в ресурсах (діаграмі, епюри) якщо як наведені ресурси відобразити чи­сельність робітників, зайнятих у роботі (див. рис. 2.Г1в). Тру­домісткість робіт у цьому випадку буде являти собою загальну площу діаграми (добуток висоти — чисельності на ширину - період часу з кожної характерної ділянки діаграми).

Значення Р„, як правило, більше одиниці, але чим більша три­валість сталого потоку, тим у більшій мірі показник Р„ набли­жається до одиниці і дорівнює їй у багаторічному безупинному потоці за якийсь період (наприклад, рік).

При організації роботи неритмічними потоками (загальний випадок) ритм роботи кожної бригади із захватів має самі різні значення.

Безперервність роботи кожної бригади потоку (крім першої) досягається за рахунок зміни термінів початку робіт наступної бригади з урахуванням термінів закінчення робіт попередньої (що передує). Інакше кажучи, кожна наступна бригада (потік) на данім захваті може приступати до роботи тільки після закінчен­ня роботи попередньої бригади.

Нерівність темпів різноритмічних потоків можна, якоюсь мірою, збалансувати за рахунок прийому, наведеного для кратно ритмічного потоку, а також зрівноважування потоків за уповіль­неним темпом, використовуючи різнойменну роботу бригад. Мається на увазі, що одні спеціалізовані бригади працюють в од­ну зміну, інші — у дві зміни, треті — у три зміни. Однак, в загаль­ному цілком зрівноважити і привести до єдиного ритму всі скла­дові потоки не вдається, тому в різноритмічних потоках голо­вним критерієм повинні бути безперервність і рівномірність спо­живання трудових ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]