Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OK_EOM_LR1_-_UGZ_A4.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
927.74 Кб
Скачать

Позначення груп виводів

За наявності логічно рівнозначних входів або виходів елементу вони можуть бути графічно об'єднані в групу виводів, яку привласнюють мітку, що позначає їх функцію. Таку мітку проставляють на рівні першого виводу групи (рис. 1.5).

Рисунок 1.5 - Об'єднання груп рівнозначних виводів: а — по І; б— по АБО (кожний вхід встановлює елемент в нуль); в — по І з обнуленням елементу

Якщо декілька послідовних виводів мають частини, що відображають однакові функції, то такі виводи можна об'єднувати в групу виводів, і цю частину мітки винести в групову мітку. Її розміщують над групою міток, записаних без інтервалу між рядками (рис. 1.6, а).

Рисунок 1.6 - Позначення міток груп виводів: - винесення загальної мітки групи; б — винесення загальних міток двох груп

Групи виводів розділяють інтервалом в один рядок або розміщують в окрему для кожної групи зону. З декількох групових міток можна виділити групову мітку вищого порядку. Цю мітку проставляють над групами виводів, яких вони торкаються, відділяючи від них інтервалом. Групи, що мають, відношення до мітки вищого порядку, розміщують в окремій зоні (рис.1.6, б).

Допускається не робити пропуск між групами виводів, що мають мітку вищого порядку.

Номери розрядів в групах виводів позначають числами натурального ряду, починаючи з нуля. При цьому мітки виводам привласнюють одним із способів, показаних на рис. 1.7.

Для виходів допускаються мітки виводів, що складаються тільки з номерів розрядів. Обов'язковим є тільки мітки відкритого виходу і виходу з трьома станами.

Якщо в групі розрядів однозначно визначені вагові коефіцієнти, то замість номера розряду можна проставляти його ваговий коефіцієнт. Наприклад, для двійкового счислення ряд ваги має вид 2°, 21, 22, 23,... = 1, 2, 4, 8,... Тоді інформаційний вхід нульового розряду матиме мітку D1 або 1, третього розряду D8 або 8.

Рисунок 1.7 - Позначення номерів розрядів: а — для входів; б— для виходів

Якщо вимагається пронумерувати групи і розряди в середині групи, мітку кожного виводу складають з номера групи (перша цифра) і номера розряду в групі, відокремлених один від одного крапкою, наприклад: мітка інформаційного входу першого розряду нульової групи - D0.1.

За наявності в елементі двох інформаційних каналів (портів) допускається їх позначення А і B які виносять як групову мітку для інформаційних входів і (або) виходів, якщо це не приведе до неоднозначності розуміння міток виводів.

Двонапрямлений вивід позначають міткою "<>" або "↔", яку проставляють або в УГЗ елементу - над або поряд з міткою функції (групової влучної функції) виводу (виводів), як показано на рис. 1.8, а, б, або на виводах елемента (рис. 1.8, в). При цьому мітки виводів, що позначають вхідну і вихідну функції, проставляють через косу лінію.

Допускається мітки вхідних і вихідних функцій виводу проставляти над і під міткою двонаправленого виводу безпосередньо (рис. 1.8, г).

Рисунок 1.8 - Позначення мітки двонаправленого виводу: а - над міткою функції, б - поряд з міткою функції; в - на виведеннях елементу; г - між мітками функцій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]