Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Основні принципи роботи з CorelDraw 10

Перед початком роботи з CorelDRAW 10 вам треба одержати загальні представлення про можливості CorelDRAW 10, засобах для їхньої реалізації й основних прийомів роботи з редактором. Як відзначалося вище, основним поняттям у CorelDRAW 10, як і в будь-якому іншому редакторі векторної графіки , є поняття об'єкта. Робота над будь-якою ілюстрацією полягає в створенні об'єктів, їхньому редагуванні і розташуванні в потрібних місцях. При цьому спочатку створюється приблизна форма об'єктів, після чого форма уточнюється шляхом додавання, видалення і переміщення вузлів контуру. Після створення необхідної форми об'єкта задається колір контуру і вибирається заливання об'єкта. Створити в редакторі можна як стандартні фігури: прямокутники, еліпси, багатокутники, автофигуры, спіралі і ґрати, так і довільні фігури, що складаються з прямих і кривих ліній. Серед стандартних фігур є досить складні малюнки. Засобами роботи з текстом CorelDRAW 10 наближається по можливостях до текстового редактора. Багаті можливості форматування дозволяють прямо в редакторі створювати невеликі текстові документи, оформлені малюнками. Застосування оригінальних ефектів допоможе створити красивий малюнок із простих об'єктів. Кожен малюнок, створений у редакторі, складається з одного чи декількох об'єктів, що можуть накладатися і чи цілком частково закривати один одного. Як об'єкти можуть використовуватися растрові малюнки, підготовлені раніше за допомогою будь-якого редактора растрової графіки й імпортовані в CorelDRAW 10. Тому що в постачання CorelDRAW 10 включений набір готових картинок, називаний clipart, часто робота над ілюстраціями зводиться до вставки декількох готових малюнків, їхньому невеликому редагуванню і додаванню тексту. У висновку ще раз перелічимо основні прийоми роботи з CorelDRAW 10.

• Створення простих геометричних чи фігур довільних кривих і ламаних, замкнутих і розімкнутих. Вставка і форматування тексту.

• Редагування будь-якого об'єкта, зміна кольору контуру і заливання , зміна форми об'єкта.

• Вставка готових чи картинок раніше створених вами ілюстрацій у документ.

• Застосування різноманітних художніх ефектів.

• Розміщення всіх об'єктів у потрібних місцях, визначення порядку взаємного перекриття об'єктів .

Використання сітки, що направляють і вимірювальних лінійок

При переміщенні і трансформації об'єктів можна скористатися декількома допоміжними засобами, пропонованими графічним редактором CorelDRAW 10. Вимірювальні лінійки, розташовані зверху і ліворуч, дозволяють визначити розміри і місцезнаходження об'єктів, а направляючі лінії і сітка дозволять більш точно позиционировать об'єкти. Розглянемо на прикладах роботу з цими засобами. Якщо на екрані немає вимірювальних лінійок, то виберіть команду меню View Rulers (Вид Лінійки). Лінійки з'являться на екрані. Одиниці виміру на лінійках відповідають одиницям виміру, прийнятим у документі, що редагується. При обраному інструменті "Pick Tool" і не виділеному ні одному об'єкті, можна установити одиниці виміру за допомогою списку Units (Одиниці) панелі Property Bar (Панель властивостей). Ви можете двічі клацнути на кожній з лінійок і настроїти їх у діалозі, що з'явився, але ми не будемо цього робити, а відразу перейдемо до їх використання. Нульові координати на лінійках має лівий нижній кут робочої області, однак при необхідності ви можете перемінити крапку відліку. Перетягнете мишею кнопку "Загальний початок двох лінійок" розташовану в місці перетинання вимірювальних лінійок. Нульове положення на лінійках тепер розташовано в місці, де ви відпустили кнопку миші. Як завжди, під словами “перетягнете мишею” розуміється наступна операція: підведіть покажчик миші кнопці "Загальний початок двох лінійок" натисніть ліву кнопку миші і, не відпускаючи її,пересуньте мишу, після чого відпустите кнопку миші. Клацніть правою кнопкою миші на кнопці "Загальний початок двох лінійок" і в допоміжному меню виберіть команду Grid Setup (Настроювання сітки). На екрані з'явиться діалог настроювання сітки Як багато аналогічних діалогів, він є частиною загальної системи настроювання. Перейти до інших діалогів настроювання можна, клацнувши мишею на потрібному рядку в лівій частині діалогу. Однак можна і не звертати уваги на ліву частину, працюючи тільки з полями правої частини діалогу.