Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА 7[1].050201 М0.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
339.97 Кб
Скачать

ВСТУП

Атестація якості підготовки студентів зі спеціальності 7.050201 "Менеджмент організацій" щодо встановлення фактичної відповідності рівня їх підготовки вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики здійснюється Державною екзаменаційною комісією через приймання екзамену.

Державний комплексний кваліфікаційний екзамен проводиться з метою з'ясування рівня теоретичних знань, практичних навичок студентів та їх відповідності вимогам кваліфікаційної характеристики.

Комплексний кваліфікаційний державний екзамен складається з двох етапів:

І етап: перевірка теоретичних знань, що висвітлюють знання та уміння зі спеціальності "Менеджмент організацій", у вигляді тестових звадань.

2 етап: письмове розв'язання трьох задач з фахових дисциплін, що дозволяє визначити рівень теоретичної підготовки фахівця та сформованість вміння використовувати набуті знання у практичній діяльності.

Атестація якості підготовки спеціаліста з менеджменту щодо встановлення фактичної відповідності рівня освітньої підготовки вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики здійснюється Державною екзаменаційною комісією університету.

На державну атестацію виносяться дисципліни:

  1. Менеджмент організацій,

  2. Стратегічний менеджмент,

  3. Конкурентоспроможність підприємства,

  4. Інноваційний менеджмент,

  5. Менеджмент виробничої фірми.

Критерії

оцінювання виконання завдань білету з

комплексного кваліфікаційного державного екзамену

Критерії оцінювання знань студентів за результатами проведення комплексного державного кваліфікаційного екзамену

Проведення підсумкового іспиту. Кожний екзаменаційний білет складається з теоретичної частини (50 тестів) та практичної частини: 3 завдань трьох рівнів складності:

одного стереотипного завдання, максимальна оцінка складає 10 балів за вирішене завдання;

одного діагностичного завдання, максимальна оцінка складає 15 балів за вирішене завдання;

одного евристичного завдання, максимальна оцінка за вирішення якого складає 25 балів.

Підсумкова оцінка за екзамен складається з суми балів, отриманих за комп’ютерне тестування (1 бал за кожну правильну відповідь) та за вирішення всіх завдань, округленої до цілого числа:

Інтервальна шкала оцінювання

Рейтинговий показник

Оцінка у національній шкалі

Оцінка ECTS

90-100

5 (відмінно)

A (відмінно)

82-89

4 (добре)

B (добре)

75-81

C (добре)

68-74

3 (задовільно)

D (задовільно)

61-67

E (задовільно)

35-60

2 (незадовільно)

FX (незадовільно) з можливістю повторного складання

1-34

-

F (незадовільно) без права повторного складання

Практична частина: в стереотипних завданнях контролюються базові компетенції, якими оволодів студент. В діагностичних та евристичному завданнях контролюються професійні компетенції та відповідні їм уміння, якими володіє студент. В евристичному завданні, крім того контролюється вміння студента грамотно провести аналіз вирішеного завдання, зробити вірні висновки і дати відповідні рекомендації. При цьому оцінювання результатів рішення стереотипних, діагностичних та евристичних завдань здійснюється за наступними критеріями.

Критерії оцінювання практичних завдань

№ завдання

Бал

Критерії оцінювання

1

(стереотипне)

0

Завдання не виконано

3

Допущені помилки в розрахунках, не вказані одиниці вимірювання, наведена невірна трактовка показників або невірні висновки, завдання виконано неповністю.

5

Допущені неточності в трактовці категорій, показників, їх взаємозв’язку, є арифметичні помилки, не вказані одиниці вимірювання показників.

10

Всім категоріям, показникам дана вірна трактовка, правильно відображені взаємозв’язки, вірно використані формули для розрахунків, вказані одиниці вимірювання показників, розрахунки виконані без арифметичних помилок.

2

(діагностичне)

0

Завдання не виконано

5

Допущені помилки в розрахунках, не вказані одиниці вимірювання, наведена невірна трактовка показників або невірні висновки, завдання виконано неповністю.

10

Завдання повністю виконано, без помилок, вказані одиниці вимірювання. Має місце невірна трактовка показників або невірні висновки.

15

Завдання виконано повністю, без помилок, вказані одиниці вимірювання. Висновки обґрунтовані, відповідають суті завдання.

3

(евристичне)

0

Завдання не виконано

5

Завдання частково виконано, наведені вірні формули, але допущені помилки в розрахунках, не вказані одиниці вимірювання, наведені невірні висновки, відсутній обґрунтований аналіз результатів.

10

Завдання виконано, наведені вірні формули, розрахунки вірні, але не вказані одиниці вимірювання, наведені не вірні висновки, відсутній обґрунтований аналіз результатів.

15

Завдання виконано, наведені вірні формули, розкрито сутність їх складових, вказані одиниці вимірювання, але висновки відсутні, або недостатньо обґрунтовані, аналіз зроблений поверхово.

20

Завдання виконано, всі умови відповідають вимогам, є висновки та досить глибокий аналіз.

25

Крім того, що завдання повністю виконано, обґрунтовано та проаналізовано, сформульована стратегія втілення пропозицій, зв'язок розглянутого питання з загальною стратегією підприємства.

ПРОГРАМА З ДИСЦИПЛІНИ

" Менеджмент організацій

ДО КОМПЛЕКСНОГО КВАЛІФІКАЦІЙНОГО ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ

Концепція дисципліни

Мета дисципліни – на основі накопиченого досвіду сформувати у студентів нову, адекватну ринковій економіці, управлінську ідеологію та озброїти їх системно-процесним мисленням, сучасними методами, функціями та технологіями організаційного менеджменту в умовах України.

Спеціалісти повинні знати: специфіку та особливості реалізації управління сучасними організаціями; функції менеджерів і ролі, які вони відіграють у процесі управління; основи концепції комплексного підходу до системи управління; організаційно-функціональну природу організації та принцип системності; управління організацією в функціональному (змістовному) відношенні; організаційні процеси ділового середовища організації; адаптивність організації та організаційний інжиніринг; теорії, методи, технології розробки та критерії аналізу і вибору варіантів управлінських рішень; методи та механізми реалізації управлінських рішень; організаційне проектування і його стратегію тощо

Спеціалісти повинні вміти: визначати рівні управління, знання і вміння, необхідні менеджерам на кожному рівні; раціонально і ефективно делегувати повноваження та здійснювати ефективну взаємодію всіх рівнів управління організацією; вибирати параметри організації, як об’єкту управління, і забезпечувати організацію системи та її складових з системних позицій; розкрити сутність управління організацією з функціональних позицій; розкрити проблеми адаптації організації до змін ділового середовища; охарактеризувати взаємодію технолого-функціональних фаз процесу управління; розкрити технологію прийняття управлінських рішень в керованій системі; охарактеризувати принципи, методи і етапи планування, регулювання та контролю організації; вибирати фактори, технологію, методи і компоненти формування організаційного проектування та охарактеризувати напрями стратегічної діяльності в організації; розкрити процеси формування організаційної культури та основи мотиваційного механізму тощо.

Спеціалісти повинні мати навички: застосовування досвіду у галузі організаційного розвитку; застосовування комплексного підходу удосконалення системи управління організацією; організаційного проектування керованих систем; використання на практиці системної методології; складання професійно-посадових вимог, як службово-посадового документу організації; аналізу і оцінки та використання стратегічного управління для адаптації організації до ділового середовища; здійснення оцінки ефективності процесу управління організації; застосування технології прийняття управлінських рішень за теорією раціональних рішень; використання на практиці дерева цілей та ставити цілі і завдання організаційного розвиту; розробки плану реалізацій управлінських рішень в організації; проведення коригуючих заходів і контролю діяльності організації; застосовування експертної оцінки процесу управління в організації; використання АВС-аналізу як інструменту стратегічного діагностування показників.

Зміст дисципліни

Теорія організації як наука Організація як керована система та об’єкт управління Функції управління та їх роль в управлінні організацією Ділове середовище сучасної організації Комплексний підхід до системи управління організацією Загальна характеристика процесу управління організації та його технолого-функціональні фази Розробка та прийняття управлінських рішень Роль цілевизначення в управлінні організацією Планування в управлінні і діяльності організації Регулювання і контроль в системі менеджменту організації Комплексний підхід роботи з кадрами в організації