Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
393.73 Кб
Скачать

Тема 6. Оновлення продукції і техніко-технологічної бази підприємства (ст)

План

1. Інноваційне оновлення продукції підприємства.

2. Ринкова орієнтація розробки нового продукту.

3. Техніко-технологічна база підприємств та Ті постійне удосконалення.

4. Оновлення техніко-технологічної бази шляхом проведення технічного переозброєння й реконструкції підприємства.

1. Інноваційне оновлення продукції підприємства

Успіх будь-якої фірми визначається можливістю виведення на ринок її нових продуктів. В умовах мінливих смаків споживачів, неперервного технічного прогресу і тиску конкурентів компанії не повинні задовольнятись успішним збутом виготовлених продуктів: необхідно постійно створювати нові продукти і підтримувати інноваційний клімат фірми.

Розробка нового продукту завжди пов'язана з тим чи іншим сту­пенем ризику. Не дивлячись на велику частку невдач при виведенні на ринок нової продукції, важливий не процент провалів, а число успішних виведень і підтримання інноваційного духу в цілому.

Щоб краще зрозуміти концепцію розробки нового продукту, доцільно згадати різницю між винаходом та інновацією.

Винахід - це пропозиція нових технічних рішень, ідей чи методів.

Інновація є комерціалізацією винаходу в процесі виведення його на ринок. Не всі країни, що є успішними в галузі винаходів, настільки ж успішні в інноваціях.

Деякі нові продукти, що суттєво відрізняються від уже існуючих, можуть докорінно змінити ринок і конкурентне середовище.

Чотири категорії нового продукту:

1. Заміна існуючого продукту. В цю категорію потрапляє біля 45% продуктів, що виходять на ринок. Сюди відносять модернізовані та удосконалені продукти, які до цього виготовлялись і поставлялись на ринок, існуючі продукти, виведені на нові сегменти ринку, а також з більш низькою собівартістю за рахунок зміни їх складу чи конструкції, що дозволяє формі знижувати виробничі витрати.

2. Доповнення до наявного асортименту. На цю категорію припадає біля 25% нових продуктів, які з'являються на ринку і додаються виробниками до асортименту, який уже випускається.

3. Новий асортимент продукції. До цієї категорії відносяться біля 20% всіх нових продуктів, що поступають на ринок, виготовлені у відповідності до стратегії підвищення конкурентоздатності фірми.

4. Зовсім новий продукт. До цієї категорії відноситься всього біля 10% нових продуктів, що створюють цілком нові ринки збуту в результаті високої споживчої цінності цих продуктів, наприклад: факс-апарат, відеомагнітофон, відеокамера.

Належність нового продукту до тієї чи іншої категорії визначає співвідношення між рівнем ризику і очікуваної винагороди при його випуску на ринок. Найбільшому ризику підлягає фірма, що випускає зовсім нову продукцію, оскільки в таких випадках реакція споживачів звичайно важко передбачувана. Поки продукт не попаде на ринок, споживачеві достатньо важко оцінити його реальні переваги, тому маркетингові дослідження, що прогнозують попит, часто дають ненадійні результати. Визнання продукту ринком звичайно вимагає часу.

На другому полюсі нових товарів знаходиться продукт, що доповнює існуючий асортимент, випуск якого не є особливо ризикованим, однак і не дає, як правило, відчутного прибутку.

Здатність підприємства забезпечувати інноваційне оновлення виготовлюваної ним продукції та ефективну розробку нових виробів значною мірою залежить від інноваційного клімату, що склався на підприємстві.

Для формування й підтримування керівництвом сприятливого інноваційного клімату на підприємстві важливим є дотримання ним принципів, які стосуються інноваційної діяльності. Найосновніші з цих принципів формулюються таким чином:

  • підтвердження слів про необхідність інноваційної діяльності виділенням ресурсів, необхідних для її здійснення.

  • надання співробітникам часу для роботи над ідеями, проблемами, винаходами, результати якої мають шанс бути втіленими в інноваціях.

  • доступність керівників для працівників, що займаються науково-технічною та інноваційною діяльністю.

  • терпимість керівництва до невдач у сферах науково-технічної творчості та інноваційної діяльності.

  • щедра винагорода за успіхи в науково-технічній творчості (за науково-технічні ідеї, рацпропозиції, винаходи тощо) та в інноваційній діяльності.

  • утримання керівників від необґрунтованої відмови працівникові у підтримці його ідеї, пропозиції, новації і т.п., якщо він звертається за такою підтримкою.

  • повсякденна підтримка й опіка інноваційної діяльності з боку керівництва та вживання керівництвом заходів, спрямованих на розширення, удосконалення й підвищення результативності цієї діяльності.

Важливим засобом забезпечення успішного інноваційного оновлення продукції є ефективна організація розробки нових продуктів, яка включає:

формування груп, безпосередньо зайнятих розробкою;

призначення керівників, відповідальних за розробку, виробництво і реалізацію нового продукту;

забезпечення тісної координації діяльності підрозділів апарату управління підприємством, найбільш причетних до розробки нових продуктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]