Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патфиз ответы укр.общий.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
463.36 Кб
Скачать

57. Печінкова кома: визначення поняття, види, причини і механізми розвитку печінкової коми.

Печінкова кома – це апт.стан, який виникає при тяжкому порушенні антитоксичної ф-ї печінки і проявляється втратою свідомості, випадінням рефлексів, пор.кровообігу та дихання. Причина проявів – накопичення в крові церебротоксичних р-н (аміак, продукти окислення АК, ацетон, 2,3-бутиленгліколь, низькомолекулярні ЖК). Є 2 патогенет.види: 1)Ендогенна (печінково-клітинна чи розпадна, при пошкодженні та гибелі гепатоцитів накоп. церебротокс.р-н). 2)Екзогенна (портокавальна, цереброт.р-ни обминають печінку). Патогенез: пов.з дією цер.токс.р-н і сприяє вин.: 1)пор.синаптичної передачі (низькомолек.ЖК та тирамін є псевдонейромедіаторами, вони пор.синтез норм.мед-рів, в ГМ також зб.ГАМК) 2)пор.енергетичного обміну (аміак звяз.з α-КГ та глутаміновою к-тою, перетворює їх на глітамін; веде до пор.циклу Кребса, зменш.АТФ, пор.транспорту іонів, генерації імпульсів). 3)Пор.ф-ї кліт.мембран (пор.НаК-насосів, падіння мембранного потенціалу). 4)розвиток метаболічного ацидозу (піровиноградна, молочна к-ти, АК тощо).

58.Визначення поняття, види, причини, механізми розвитку жовтяниць|жовтух|.

Жовтяниця – синдром, обумовлений зб.рівня білірубіну в крові і проявляється жовтим фарбуванням шкіри та слизових. Є 3 види: А)Гемолітична . Гемоліз, посилений фагоцитоз Ер та Нв, зб.утв.білірубіну, який поступає в кров та печінку, де коньюгується. Ознаки: зб.непрямого білірубіну в крові, зб.стеркобіліногену в сечі та калі, поява уробіліногену в сечі (який не встигає окислити печінка). Б)Паренхіматозна. Пор.захвату, коньюгації та екскреції білірубіну. Є 2 види: Печінково-клітинна – пор.всіх 3 процесів, напр.при вір.гепатиті. Некроз гц, пор.їх ф-й та спол.жовчних і кров.капіл, холемія та непрямий білірубін в кров. Прояви: зб.непрямого білірубіну крові (пор.захвату гц), зб.прямого білірубіну крові (холемія), зменшення стеркобіліногену в калі та сечі, в сечі також білірубін, жовчні к-ти. Ізольовані пор.пр.виведення білірубіну: 1)пор.захвату непр.біл. (синд.Жильбера – деф.рецепторів). 2)пор.коньюгації біл( синд.Криглера-Наджара, деф.глюкуронілтрансферази). 3)пор.екскреції (синд.Дабіна-Джонсона та Ротора). В)Механічна. Причини: пухлина підшлункової, рубець, закупорка каменем, гельмінтами, густою жовчю. Зб.тиску, розрив жовч.капіл.і роз.холемії. Прояви: зб.прямого білірубіну, холестерину та жовчних кислот крові, поява модифікованих атерогенних ліпопротеїдів у крові, білірубін та жовчні к-ти в сечі (колір пива), ахолічних кал.

59.Характеристика холемічного синдрому. Його етіологія, патогенез.

Холемічний синдром обум.поступленням компонентів жовчі (ЖК, прБіл, Хол) в кров через пор.формування та відтоку жовчі. Виникає при механічній жовтяниці та деяких печінкових (печінково-клітинній та при пор.екскреції жовчі). Прояви обумовлені: 1)появою ЖК в крові (холалемією) викликає: а)токсичне пор.ЦНС, заг.астенія, дратівливість, сонливість ввдень та навпаки, гол.біль. б)АГ, брадикардія (зб.вагуса, дія ЖК на СП вузол та судини) в)зуд шкіри (подразнення ЖК нер.зак) г)чисельна загибель клітин (гемоліз, печ.некроз, перитоніт, г.панкреатит) д)холалурія. 2)Надходженням білірубіну в кров (власне жовтяниця) 3)зб.холестерину в крові (і поява аномального атерогенного ліпопротеїду Х).