Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР-24_Безпека.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Віруси та хробаки

В Інтернеті є програми, які, потрапивши на комп'ютер або до локальної мережі, завдають певної шкоди. Найбільш небезпечними програми таких двох видів — віруси та хробаки.

Віруси. Це маленькі програми, що поширюються, копіюючи самих себе, і не можуть існувати без носія (іншої програми, документа тощо). Коли вірус потрапляє до комп'ютерної системи, її власник не здогадується про це. Часто вірус певний час нічим не викриває себе, і лише після настання певної дати чи події активізується й завдає шкоди комп'ютерній системі.

Хробаки. Ці програми так само, як і віруси, саморозмножуються. Але хробак, на відміну від вірусу, може існувати окремо від носія. Часто хробаків передають електронною поштою. Хоча спершу вони не були шкідливими, сучасні їх різновиди можуть спричиняти значне перенавантаження мереж і навіть руйнувати файли. Наприклад, хробак на ім'я ILOVEYOU завдав збитків на 7 млрд доларів.

Спам

Спамом називають небажану електронну пошту (передусім рекламного характеру), тобто таку, що надходить без згоди користувача. І хоча зупинити надходження спаму доволі важко, є методи, що дають змогу суттєво зменшити його обсяг. Далі наведено типові дії, які можуть посприяти тому, що електронна адреса потрапить до спамерів:

  • створення запису в гостьовій книзі якогось сайту із зазначенням своєї електронної адреси;

  • передплата на безкоштовне одержання електронною поштою прайс-листів, новин та іншої подібної інформації;

  • публікування свого імені й електронної адреси в онлайновому довіднику на кшталт «жовтих сторінок»;

  • надання згоди на участь у групі новин;

  • реєстрація свого доменного імені, яка потребує надання персональної інформації;

  • заповнення онлайнових форм;

  • спілкування в чаті.

Adware та spyware

Крім програм, за допомогою яких хакери намагаються проникнути до комп'ютерних систем, є також засоби, які застосовують для спостереження за користувачами комп'ютерів. Це насамперед програмне забезпечення, яке зазвичай називають adware та spyware. Воно може виконувати різні дії: відстежувати чиїсь звички під час мандрування Інтернетом, надсилати дані без дозволу їх власника, змінювати адресу домашньої сторінки браузера та навіть змінювати системні файли комп'ютера.

Термін adware не має перекладу українською мовою: так назнають програми, які під час своєї роботи виводять на екран рекламні стрічки — банери. Такі програми сповільнюють роботу комп'ютера.

Програми типу spyware, які називають також шпигунськими, надсилають тому, хто їх застосовує, інформацію про дії певного користувача в Інтернеті. Зазвичай цю інформацію використовують рекламною метою. Шпигунські програми сповільнюють роботу системи, а інколи й спричиняють перебої в її роботі. Програми цього типу можуть також збирати інформацію з комп'ютера, самовстановлюватися на ньому та змінювати файли. Корпорації або навчальні заклади інколи використовують спеціальні програмні засоби стеження за відвідуванням працівниками і учнями веб-сайтів; ці засоби також можна віднести до класу spyware. Простіші з таких програм створюють журнальні файли, з фіксують інформацію про те, коли, хто і який сайт відвідував, складніші програми (клавіатурні шпигуни) здатні відстежувати кожне натискання клавіші на клавіатурі.

Є кілька програм, які можна застосовувати для блокування програмного забезпечення типу adware та spyware, зокрема: SuperAntiSpyware (http://www.superantispyware.com/);Spyware Terminator (http://www.spywareterminator.com/); Norton AntiBot (http://www.symantec.com/