Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР-20_Access(таблиці).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № ___

Тема: Розробка моделі «сутність-зв'язок» заданої предметної області. Створення бази даних в середовищі СУБД MS Access

Мета: Навчитись створювати реляційні бази даних використовуючи СУБД MS Access, зокрема таблиці бази даних у режимі Конструктора; визначати тип даних, створювати зв’язки між таблицями.

Теоретичні відомості Поняття про бази даних та субд

Дані – це інформація, зафіксована (закодована) у певній формі, придатній для подальшої обробки, зберігання і використання.

Базою даних називають сукупність взаємопов'язаних даних деякої предметної галузі, що зберігається в пам'яті ЕОМ та організовані так, що їх можна використовувати для розв'язування багатьох задач різними користувачами. Приклади: БД щодо наявності медикаментів; БД у системі розкладу літаків, поїздів або БД продажу квитків транспорту; БД документів учнів школи, картотека відділу кадрів або в бібліотеки тощо.

Поява комп'ютерної техніки підвищила ефективність роботи з базами даних. Доступ до даних та керування ними відбувається в середовищі спеціального програмного пакету – системи управління базами даних (СУБД).

Системою управління базами даних називають сукупність програм і мовних засобів, за допомогою яких реалізується централізоване управління даними в базі, доступ до них і забезпечується взаємодія бази з прикладними програмами.

При створенні БД розрізняють такі етапи:

  • проектування;

  • створення структури БД;

  • заповнення БД даними та їх редагування.

БД класифікують як фактографічні та документальні. У фактографічних базах даних містяться короткі відомості про об'єкти, що описуються, подані в точно визначеному форматі. Наприклад: бази даних книжкового фонду бібліотеки (відомості про книжку: рік видання, автор, видавництво, тощо), наявність авіаквитків в касі.

Бази даних стосовно законодавчих актів в галузі карного права, сучасної музики напевно будуть організовані як документальні. Перша з них буде містити тексти законів; друга – тексти і ноти пісень, біографічну і довідкову інформацію про життя і творчість композиторів, поетів, виконавців, звукові записи і відео кліпи.

За структурою організації інформації в БД розрізняють такі моделі баз даних:

  • ієрархічна;

  • мережева;

  • реляційна.

Ієрархічна модель бази даних. Ця модель являє собою структуру даних, які впорядковані за підляганням від загального до конкретного; нагадує «дерево» (граф), тому має такі самі параметри: рівень, вузол, зв'язок. Модель працює за таким принципом: кілька вузлів нижчого рівня з'єднуються за допомогою зв'язку з одним вузлом вищого рівня.

Мережева модель бази даних. Загальним виглядом вона схожа на ієрархічну. Має такі самі складові структури, вирізняється характером відношення між ними. Між елементами структури до­вільний, не обмежений кількістю елементів зв'язок.

Найбільш поширеними є реляційні БД.

Реляційною БД називають базу даних, що містить інформацію, подану у відповідних прямокутних таблицях. Така таблиця називається відношенням. Кожен рядок таблиці містить інформацію про один окремий об'єкт системи, а кожен стовпчик – певні характеристики (атрибути) цих об'єктів. Рядки такої таблиці називаються – записами, а стовпчики – полями. Для кожного поля визначається тип і формат.

Реляційна модель бази даних має такі властивості:

  • кожен елемент таблиці – один елемент даних;

  • усі дані в одному і тому ж стовпчику в таблиці мають один тип;

  • кожен стовпчик (поле) має унікальне ім'я;

  • однакові рядки в таблиці відсутні;

  • порядок слідування рядків в таблиці може бути довільним і може характеризуватися кількістю полів, кількістю записів, типом даних.