Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATUATUKA_MATERIALU_STUDENTAM.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
906.24 Кб
Скачать

Тема: Статистика науки та освіти План

1. Показники статистики науки

2. Система показників науково-технічного прогресу

3. Оцінка ефективності заходів в галузі науково-технічного прогресу

4. Поняття, соціально-економічне значення народної освіти і завдання статистики. Показники грамотності і рівня освіти населення.

5. Показники статистики дошкільних дитячих закладів, шкільного і професійно-технічного навчання.

6. Показники статистики вищих і середніх спеціальних навчальних закладів.

1. Показники статистики науки

При вивченні науки та наукового обслуговування статистика оперує системою показників, до якої входять такі групи:

I. Науковий потенціал, за допомогою якого можна дати кількісну оцінку рівня розвитку науки, інженерної праці, техніки, можливостей та ресурсів, якими володіє суспільство для вирішення науково-технічних проблем. Для статистичного аналізу наукового потенціалу використовують такі признаки:

1) кадровий потенціал - кількість і якість кадрів наукових працівників з розподілом по типах організацій, галузях науки та техніки (природничі, технічні, медичні, сільськогосподарські, суспільні, економічні), вчених ступенях та званнях, кількості та якості підготовки наукових працівників (через аспірантуру, докторантуру тощо);

2) матеріально-технічний потенціал, який відображає шорічні витрати на науку, науково-технічні та дослідноконструкторські роботи, підготовку фахівців, рівень оснащення науки та інженерної діяльності дослідно експериментальним устаткуванням, матеріалами, приладами, оргтехнікою, ЕОМ та ін. Аналіз матеріально-технічного забезпечення проводиться в цілому і по типах: НДІ, дослідно-експериментальних заводах, КБ і лабораторіях, еауково-виробничих об’єднаннях, інженерних центрах, навчально-науково-виробничих об’єднаннях та ін.;

3) рівень розвитку можливостей системи науково технічної інформації. Відповідні показники відображають кількість і якість накопичених інформаційних фондів (бібліотек, пакетів програм, алгоритмів та математичних моделей, інформаційно-наукових і експертних систем банків даних і баз знань та ін.); можливості та якість роботи органів розповсюдження науково-технічної інформації; ступінь задоволення потреб фахівців необхідною для роботи інформацією.

II. Сукупність показників, що характеризують функціонування та розвиток науки. До їх складу входять такі:

1) виконання договорів щодо створення науково-технічної продукції (кількість договорів, що укладені, виконані, в тому числі за технічним рівнем - вище від рівня кращих вітчизняних та зарубіжних зразкув, які відповідають цьому рівню та нижчі за нього). Розробки диференціюються за видами науково-технічної продукції. Виділяють кількість винаходів та відкриттів, раціоналізаторських пропозицій та публікацій;

2) Витрати на науку з диференціацією за джерелами фінансування і видами витрат;

3) показники підвищення продуктивності праці, зростання ефективності суспільного виробництва, національного доходу в результаті запровадження досягнень науки і техніки, кількість нових машин, приладів, устаткування, освоєних за рік, економія від зниження собівартості внаслідок проведення науково-технічних заходів параметри потоку відкриттів, винаходів, рацпропозицій, ліцензій, патентів, ноу-хау тощо.

У систему входять як абсолютні, так і відносні показники - склад кадрів, відношення чисельності наукових працівників до чисельності зайнятих у народному господарстві та населення; частка витрат на науку в національному доході, структура цих витрат, склад виконаних замовлень за технічним рівнем, видами наукової продукції, система показників ефективності наукової продукції та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]