Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_kpzk.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать

20. Органічні закони, як джерела кпзк

Закони - особливі НПА, регулюють найважл. сусп. відносини, мають вищу юрид. силу приймають компетентні держ.органи (парламент, монарх, колегіальні органи, на референдумах).

Органічні - приймаються з найбільш важливих питань, що вказані в конституції посилаються на К., визначають статус держорганів чи процедуру їх формування (народне голосування) (Франція, Іспанія);

Вони приймаються для уточнення або до­повнення положень конституції на основі бланкетних норм К, які лише лише визначають коло питань, що мають бути врегульовані органічними законами.

Франція: Органічний закон визначає порядок організації та функціонування Конституційної ради і й процедуру, тривалість повноважень кожної палати, кількість її членів, їхню винагороду, умови обрання, принципи обираності і неприпус­тимості суміщень.

Іспанія: органічні закони — закони, що стосуються основ­них прав і свобод, схвалюють статути про автономію, встановлюють по­рядок загальних виборів, а також інші спеціально передбачені Консти­туцією закони.

По суті, органічні закони встановлюють головні конституційно-пра­вові інститути в цілому або їх основи.

Порядок прийняття, зміни і скасу­вання їх можуть дещо відрізнятися від звичайного законодавства, хоча за юри­дичною силою вони тотожні.

У Франції органічні закони приймаються на основі звичайної законодавчої процедури.

У Грузії, Іспанії, Португалії, Румунії і Молдові органічні закони приймаються абсолютною більшістю складу пар­ламенту.

21. Судові прецеденти, як джерела кпзк

СУДОВІ ПРЕЦЕДЕНТИ - це постанови суду по конкретним справам, що є обов’язковими при розгляді подібних справ.

Є джерелом права в країнах англосаксонської правової сімї (Британської співдружності, Індії), коли судові органи крім юрисдикційної здійснюють правотворчу функцію.

Буває адміністративний прецедент (Франція, Туреччина)

Однак повністю судовий прецедент не є джерелом КПзк, бо в аналогічних справах використовується лише основне рішення винесене по справі прецеденту. І вже таке рішення є основою судового прецеденту

Види прецедентів:

1)індикативний – це такий судовий прецедент, який є обов’язковим лише для сторін які судяться і не обов’язковим для інших осіб;

2)імперативний – це такий прецедент, який є обов’язковим для застосування всіма судами держави. Такий прецедент є джерелом КПзк.

22. Доктрина – як джерело кпзк

Правова доктрина: - акт-документ, що містить концептуально оформлені правові ідеї, принципи, розроблені вченими з метою удосконалення законодавства, усвідомлені суспільством і визнані державою як обов'язкові.

Доктрина – це опублікована точка зору вченого юриста з конституційно-правового питання. Є умовно джерелом КП і застосовується в країнах з англосаксонською правовою системою.

Судді вправі посилатися на доктрину, але, як правило, це є правом, а не обов’язком

Правова доктрина не у всіх країнах є джерелом права, хоча значення наукових праць юристів для формування моделі правового регулювання визнається законодавцями багатьох країн.

Особливе значення має там, де існують значні прогалини права.

У наші дні роль доктрини: сприяє удосконаленню нормативно-правових актів, створенню нових правових понять і категорій, розвитку методології тлумачення законів.

Правова доктрина служила безпосереднім джерелом права:

в англо-американській правовій системі: при вирішенні справи судді посилалися на праці вчених;

у релігійно-філософській правовій системі: іслам, індуїзм, іудаїзм мають у своїй основі правила загальнообов'язкової поведінки, почерпнуті з праць видатних юристів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]