Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відкриття рахунку.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Відкриття поточного банківського рахунку юридичною особою та фізичною особою

Юридична особа та фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності може відкрити поточні, депозитні, карт­кові та інші рахунки у будь-яких банках України за власним ви­бором.

Вимога щодо відкриття поточного рахунку в національній валюті, де зберігаються грошові кошти й здійсню­ються всі банківські операції під час провадження підприємниць­кої діяльності згідно законодавства України є обов'язковою.

Поточний рахунок відкривають після державної реєстрації підприємства, взяття його на податковий облік, реєстрації в Пенсійному фонді України та фондах соціального страхування і виготовлення печатки підприємства. Банки застосовують відносно не­складну процедуру відкриття рахунків для підприємств.

12 Листопада 2003 року Правлінням Національного банку України була затверджена Інструкця про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах.

Ця Інструкція розроблена з метою приведення порядку ведення рахунків клієнтів банків у відповідність до вимог Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України, Законів України "Про Національний банк України", "Про банки і банківську діяльність", "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом", "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні", інших законодавчих актів України та нормативно-правових актів Національного банку України.

Інструкція регулює правовідносини, що виникають під час відкриття банками поточних і вкладних (депозитних) рахунків у національній та іноземних валютах суб'єктам господарювання, фізичним особам, іноземним представництвам, нерезидентам-інвесторам, виборчим блокам політичних партій (далі - клієнти).

Банки відкривають своїм клієнтам за договором банківського рахунку поточні рахунки, за договором банківського вкладу - вкладні (депозитні) рахунки.

Поточний рахунок - рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

До поточних рахунків також належать:

  • рахунки за спеціальними режимами їх використання;

  • поточні рахунки типу "Н", що відкриваються в національній валюті офіційним представництвам і представництвам юридичних осіб-нерезидентів, які не займаються підприємницькою діяльністю на території України;

  • поточні рахунки типу "П", що відкриваються в національній валюті постійним представництвам;

  • карткові рахунки, що відкриваються для обліку операцій за платіжними картками відповідно до вимог цієї Інструкції;

  • інвестиційні рахунки, що відкриваються нерезидентам-інвесторам в уповноважених банках України відповідно до вимог цієї Інструкції для здійснення інвестиційної діяльності в Україні, а також для повернення іноземної інвестиції та прибутків, доходів, інших коштів, одержаних іноземним інвестором від інвестиційної діяльності в Україні.

Вкладний (депозитний) рахунок - рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей, що передаються клієнтом в управління на встановлений строк або без зазначення такого строку під визначений процент (дохід) і підлягають поверненню клієнту відповідно до законодавства України та умов договору.

До вкладних (депозитних) рахунків також належать пенсійні депозитні рахунки, що відкриваються фізичним особам відповідно до Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення" для накопичення заощаджень на виплату пенсії.

Так, для відкриття поточного рахунку Юридичною особою подають такі документи:

  • заяву про відкриття поточного рахунку (додаток 1). Заяву підписує керівник юридичної особи або інша уповноважена на це особа;

  • копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, засвідчену органом, що видав свідоцтво, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • копію належним чином зареєстрованого установчого документа (статуту/ засновницького договору/ установчого акта/ положення), засвідчену органом, який здійснив реєстрацію, або нотаріально.

  • копію довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену органом, що видав довідку, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • копію документа, що підтверджує взяття юридичної особи на облік в органі державної податкової служби, засвідчену органом, що видав документ, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • картку із зразками підписів і відбитка печатки (додаток 2), засвідчену нотаріально або організацією, якій клієнт адміністративно підпорядкований, в установленому порядку. До картки включаються зразки підписів осіб, яким відповідно до законодавства України або установчих документів юридичної особи надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів.

Юридичні особи, які використовують найману працю і відповідно до законодавства України є платниками страхових внесків, додатково до вищезазначеного переліку документів мають подати такі документи:

  • копію документа, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у відповідному органі Пенсійного фонду України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України як платника страхових внесків, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку.

Інформацію про те, що юридична особа не використовує найману працю і не є платником страхових внесків, клієнт обов'язково зазначає в заяві про відкриття поточного рахунку в рядку "Додаткова інформація".

Якщо в штаті підприємства відсутня посада головного бухгал­тера чи іншої посадової особи, на яку покладено функцію ведення бухгалтерського обліку та звітності, то заяву на відкриття поточ­ного рахунку підписує лише керівник підприємства. Треба звер­нути увагу також на те, що підписи керівника та головного бухгалтера підприємства на заяві про відкриття рахунку мають бути розшифровані (з обов'язковим зазначенням прізвища та ініціалів) і збігатися з підписами в картці, де вміщено зразки підписів та відтиска печатки (якщо заяву та картку підписують ті самі особи), оскільки це перевірятимуть працівники банку під час подання документів на відкриття рахунку.

Для заповнення картки із зразками підписів та відтиску печат­ки необхідно вирішити, кому надається право першого та другого підписів. Право першого підпису належить керівникові підприєм­ства (зразок підпису керівника вносять у картку обов'язково) та відповідним посадовим особам, уповноваженим керівником. Пра­во другого підпису належить головному бухгалтеру підприємства, а якщо в штаті підприємства відсутня така посада, то це право має особа, що виконує функції головного бухгалтера, або посадова особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку та звітності, а також відповідні посадові особи, уповноважені керівником. Пра­во першого підпису не може бути надано головному бухгалтеру та іншим особам, які мають право другого підпису, і навпаки, право другого підпису не може бути надано особам, які користуються правом першого підпису.

Упродовж трьох робочих днів від дня відкриття рахунку, вра­ховуючи й день відкриття рахунку, підприємство зобов'язане по­дати або надіслати поштою (з повідомленням про вручення) на адресу органу державної податкової служби, у якому воно перебуває на обліку, повідомлення про відкриття рахунку в установі банку.

Днем відкриття рахунку вважають дату, зазначену в заяві про відкриття рахунку в розділі «Відмітки банку».

На повідомленні про відкриття рахунку податківці мають по­ставити відмітку про взяття органом державної податкової служби відкритого рахунку на облік. Після цього необхідно особисто пода­ти це повідомлення до установи банку, в якій відкрито рахунок підприємства. При цьому варто поквапитися, бо якщо установа банку не отримає від вас такого повідомлення з відміткою подат­кової інспекції про взяття на облік рахунку, то на ньому здійсню­ватимуться лише операції із зарахування коштів. Датою початку операцій за видатками на рахунку підприємства є дата реєстрації отримання банком зазначеного повідомлення.

Крім того, не пізніше ніж упродовж 30 днів від дня видачі до­відки для пред'явлення в банк про реєстрацію суб'єкта підприєм­ницької діяльності в Пенсійному фонді України, треба подати (надіслати) до органу Пенсійного фонду України, у якому ви заре­єстровані, відривний корінець довідки, заповнений уповноваже­ним працівником установи банку.

Банк має відкрити поточний рахунок підприємству впродовж 10 календарних днів після отримання повного пакету документів на відкриття рахунку.