Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма підготовки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
335.36 Кб
Скачать

Зміст навчальної дисципліни Змістовий модуль 1. Політична економія та основні елементи її предмету

Тема 1. Предмет і метод політичної економії.

Об’єкт та предмет політичної економії. Трактування предмета різними економічними школами. Політична економія та економічна теорія Місце політичної економії у системі економічних наук.

Зародження та основні етапи розвитку економічної теорії. Виникнення політичної економії. Розвиток політекономії як універсальної суспільно-економічної науки.

Економічні закономірності та економічні категорії.

Методи пізнання економічних процесів: теоретичні та емпіричні. Позитивна та нормативна політична економія. Економічна теорія, політика й практика. Функції політичної економії.

Тема 2. Виробництво матеріальних благ і послуг. Продукт і характер праці.

Безмежність потреб та обмеженість ресурсів. Основні фактори виробництва (економічні ресурси). Класифікація економічних ресурсів. Праця як процес і як фактор виробництва. Засоби і предмети праці. Земля як фактор виробництва. Капітал як фактор виробництва. Засоби виробництва. Підприємницькі здібності як фактор виробництва Виробництво як результат використання факторів виробництва. Продукт.

Межа виробничих можливостей. Ефективність використання ресурсів. Проблема вибору в економіці. Закон зростання альтернативних витрат.

Тема 3. Економічні потреби та інтереси.

Економічні потреби, їх суть, структура. Потреби і споживання. Корисність продукту. Гранична корисність продукту. Закон спадної граничної корисності продукту. Закон спадної граничної корисності та його функції.

Взаємозв’язок потреб і виробництва. Структура потреб людини за сучасних умов.

Економічні інтереси і потреби. Сутність і структура економічних інтересів.

Тема 4. Соціально-економічний устрій суспільства. Економічна система та закони її розвитку.

Поняття соціальної системи суспільства. Економічна система суспільства. Структура економічної системи. Продуктивні сили суспільства. Суспільний поділ праці. Економічні (виробничі) відносини, їх суть і структура. Роль науково-технічного прогресу у розвитку продуктивних сил і економічних відносин.

Типи економічних систем , критерії їх класифікації та закони розвитку економічних систем. Формаційний та цивілізаційний підходи до вивчення економічних систем.

Сутність власності. Суб’єкти та об’єкти власності. Право власності. Основні права власності. Типи, форми та види власності. Форми господарювання. Розвиток відносин власності. Реформування відносин власності в Україні.

Тема 5. Товарні форма організації суспільного виробництва. Товар і гроші.

Загальні форми суспільного виробництва. Натуральне виробництво. Товарне виробництво, умови та причини його виникнення. Характерні риси товарного господарства. Проста та розвинута форма товарного виробництва.

Товар і його властивості. Мінова вартість. Споживна вартість. Цінність та ціна товару. Теорії вартості: трудова, маржиналістська і неокласична.

Виникнення, суть і функції грошей. Еволюція грошей. Грошовий обіг і його закономірності. Грошова система та її елементи. Сутність, причини і види інфляції. Дефляція. Антиінфляційна політика держави.