Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бернат.фін.рез 161000.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

38

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКА АКАДЕМІЯ НАРОДНОГО ГОСПОДАРСТВА

ВІННИЦЬКИЙ ІНСТИТЦТ ЕКОНОМІКИ

Кафедра “Обліку і аудиту”

КУРСОВА РОБОТА

З курсу “ Фінансовий облік”

На тему: Облік фінансових результатів

Виконавець:

Студентка ІІІ курсу

Групи ОА 32

Бернатович А.С.

Керівник:

Одіховська Н.Д.

Вінниця 2004

ЗМІСТ

Вступ...............................................................................................................3

Розділ I МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ............................................................................4

    1. Характеристика Закону України "Про бухгалтерський облік та

фінансову звітність в Україні".....................................................................4

    1. Загальні принципи організації бухгалтерського обліку..................7

    2. Облік доходів операційної діяльності...............................................9

Розділ II ОБЛІК ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ....................................13

2.1. Порядок формування та обліку фінансових результатів операційної діяльності......................................................................................................13

2.2. Визначення та облік фінансових результатів....................................17

2.3. Організація підготовки та подання фінансових звітів......................19

Висновок.....................................................................................................21

Використана література.............................................................................24

Комплексна задача......................................................................................25

Вступ

Бухгалтерський фінансовий облік — це такий бухгалтерсь­кий облік, в якому за рівних умов господарювання, що на­даються всім суб'єктам ринку, держава (муніципалітет) зако­нодавче визначає єдині правила ведення оцінювання майнових об'єктів (ресурсів) та визначення пра­ва. власності, методику обліку затрат і доходів, собівартості готової продукції (виробів, послуг та робіт) та порядок ви­значення фінансових результатів і складання фінансової звіт­ності.

Фінансовий облік передбачає визначення результатів господа­рювання (прибутку, збитків), системи оподаткування та складан­ня обов'язкової фінансової звітності.

У бухгалтерському фінансовому обліку на підставі теорії двої­стості — балансового методу доказовості та інших принципів по­будови такого обліку відображаються стан і зміни стану як засобів господарювання (активів), так і правових відносин щодо засобів господарювання (пасивів).

Рух засобів господарювання (активів) та зміни права власності (пасивів) пов'язаний із затратами діяльності, дохо­дами від діяльності та визначенням фінансових результатів. Облік затрат, доходів та фінансових результатів — централь­ний момент у побудові бухгалтерської системи фінансового об­ліку.

Саме тому тема курсової роботи актуальна та має важливе практичне значення.

Метою дослідження є дослідити теоретичні та практичні аспекти ведення обліку фінансових результатів.

Розділ I МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

1.1. Характеристика Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"

Закон України визначає правові принципи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в Україні та поширюється на всіх юридичних осіб, незалежно від організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, які зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з чинним законодавством. Законом передбачено:

1) державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності з метою захисту інтересів користувачів та удосконалення бухгалтерського обліку і звітності;

2) застосування принципів та методів ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності, які визначаються національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та не суперечать міжнародним стандартам;

3) розробка галузевими міністерствами та іншими органами виконавчої влади методичних рекомендацій щодо застосування національних ГІ(С)БО відповідно до галузевих особливостей;

4) напрямки діяльності Методологічної ради з бухгалтерського обліку тощо.

Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" створює умови для більшої прозорості діяльності підприємства, надає змогу зовнішнім користувачам отримувати інформацію про фінансовий стан підприємства та результати його діяльності, а також приймати відповідні рішення.

Бухгалтерський облік в Україні ґрунтується на визнаних нормах обліку та звітності, основні вимоги яких встановлені вищезгаданим Законом та ведеться на підприємстві безпосередньо з дня його реєстрації до моменту ліквідації.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство:

  • самостійно обирає форму організації бухгалтерського обліку;

  • визначає облікову політику підприємства;

  • має право виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов'язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення реєстрації всіх фактів здійснення господарських операцій у первинних документах, збереження опрацьованих документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який керує підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів. Керівник не може делегувати свою відповідальність будь-кому іншому, за винятком випадків, коли він більше місяця самостійно не може виконувати свої обов'язки через хворобу, відпустку, тривале відрядження, ділову поїздку тощо. На період відсутності вся відповідальність покладається на його заступника, що має право першого підпису, незалежно від того, чи було це відображено в спеціальному акті, чи ні.

Відповідно до Закону бухгалтерський облік може вестись і стороннім спеціалістом, але такий спеціаліст обов'язково повинен бути зареєстрований як підприємець.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства:

забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

  • організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

  • бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаний з недостачею та відшкодуванням втрат від недостачі, крадіжками і псуванням активів підприємства;

  • забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Бухгалтерський облік ґрунтується на первинній інформації. Законом передбачено, що власник підприємства несе відповідальність за організацію робіт на підприємстві таким чином, щоб всі господарські операції, які відбуваються в межах комерційної, фінансово-господарської діяльності підприємства, були задокументовані.

Первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій, є підставою для їх відображення в бухгалтерському обліку. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення на паперових або машинних носіях. Для контролю та впорядкування обробки даних на підставі первинних документів можуть складатись зведені облікові документи, в яких повинні бути зазначені обов'язкові реквізити.

Інформація, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом їх подвійного запису на взаємопов'язаних рахунках. Операції в іноземній валюті відображаються також у валюті розрахунків та платежів за кожною іноземною валютою окремо.

Господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи,

Підприємство повинно вживати всіх необхідних заходів для запобігання несанкціонованому та непомітному виправленню записів у первинних документах і регістрах бухгалтерського обліку та забезпечення їх належного зберігання протягом встановленого строку.