Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бернат.фін.рез 161000.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

2.2. Визначення та облік фінансових результатів

Фінансовий результат визначається за кожним видом діяльності шляхом зіставлення доходів і витрат звітного періоду.

Для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати від звичайної діяльності і надзвичайних подій призначено рахунок 79 "Фінансові результати".

За кредитом рахунка 79 відображаються суми, списані в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом - суми, списані в порядку закриття рахунків обліку витрат, включаючи належну суму нарахованого податку на прибуток

Рахунок 79 "Фінансові результати" має такі субрахунки:

791 "Результат основної діяльності"

792 "Результат фінансових операцій"

793 "Результат іншої звичайної діяльності"

794 "Результат надзвичайних подій".

По закінченні звітного періоду сальдо рахунка 79 "Фінансові результати" при його закритті списується на рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непок­риті збитки)".

Таким чином, фінансові результати визначаються за кожним видом діяль­ності по закінченню звітного періоду (місяця чи календарного року). При визна­ченні кінцевого фінансового результату необхідно закрити рахунок 98 "Податки на прибуток". Оскільки податок на прибуток визначається загальною сумою і не підрозділяється за видами діяльності, то витрати з податку на прибуток спису­ються на окремий субрахунок рахунка 79 "Фінансові результати" за вибором підприємства, крім субрахунку 794 "Результат надзвичайних подій".

При списанні фінансового результату складаються такі записи:

1) На суму чистого прибутку:

Дебет 79 "Фінансові результати"

Кредит 441 "Прибуток нерозподілений"

2) На суму чистого збитку:

Дебет 442 "Непокриті збитки"

Кредит 79 "Фінансові результати"

2.3. Організація підготовки та подання фінансових звітів

Відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінан­совий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.

Під час підготовки до складання та подання фінансової звітності підприєм­ство повинне дотримуватися вимог П(С)БО, а також Порядку подання фінан­сової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 р. № 419. Він визначає суб'єктів подання звітності, звітний період, який вона охоплює, і відповідно до цього склад та терміни її подання. Відпо­відальність за складання та надання фінансової звітності несе керівництво підприємства.

За звітним періодом фінансові звіти поділяються на річні та квартальні.

Звітним періодом для складання річної фінансової звітності є календарний рік. Перший звітний період новоствореного підприємства може бути меншим 12 місяців, але не може бути більшим 15 місяців. Звітним періодом підприєм­ства, що ліквідується, є період з початку року до моменту ліквідації.

Квартальна звітність складається наростаючим підсумком з початку звітного року. Баланс підприємства складається на кінець останнього дня звітного періоду.

Склад річної звітності різний для окремої юридичної особи (крім малого підприємства), малого підприємства та материнського підприємства. Фінансові звіти малого підприємства та консолідовані фінансові звіти відрізняються не лише складом форм, але і змістом.

Квартальна звітність подається лише у складі двох форм — Балансу та Звіту про фінансові результати.

Датою подання фінансової звітності (крім консолідованої) вважається день її фактичної передачі за належністю, а у разі надсилання поштою - дата одер­жання адресатом, зазначена на штемпелі підприємства зв'язку, що обслуговує адресата. У разі коли дата подання звітності припадає на неробочий день, термін подання переноситься на перший після вихідного робочий день.

Процес підготовки до складання та безпосереднього складання фінансових звітів може бути поділений на кілька етапів. Зміст деяких з них залежить від особливостей організації облікового процесу на підприємстві, зокрема класами рахунків для обліку витрат, формою обліку тощо. Проте основними для всіх підприємств є:

  • закриття рахунків доходів і витрат;

  • визначення чистого фінансового результату звітного періоду;

  • інвентаризація залишків на рахунках активів та зобов'язань;

  • внесення коригувань за наслідками інвентаризації (у разі виявлення відхи­лень даних обліку від даних інвентаризації);

  • складання Звіту про фінансові результати, Балансу та інших форм фінансо­вої звітності;

  • коригування показників звітності і/або підготовка Приміток щодо подій після дати балансу .

Перевірка узгодженості показників звітів (у межах одного звіту чи різних звітів) може відбуватися одночасно з їх складанням.