Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бернат.фін.рез 161000.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

Висновок

Результатом операційної виробничо-комерційної (господарської) діяльності підприємства є прибуток або збиток. Прибуток в основ­ному утворюється в результаті продажу (реалізації) готової продукції (послуг, товарів). Крім того, підприємство може продавати (реалізо­вувати) інші матеріальні цінності і послуги допоміжних виробництв і господарств, а також мати доходи і збитки, що збільшують або зни­жують розмір прибутку від інвестиційної та фінансової діяльності.

Облік фінансових результатів — прибутків і збитків — здійс­нюється на фінансово-результативному рахунку «Фінансові ре­зультати». На цьому рахунку збираються всі затрати, доходи (при­бутки і збитки) підприємства, які групуються в аналітичному обліку за характером прибутків і збитків. На кредиті цього рахун­ка відображують прибуток, а на дебеті — збитки і втрати.

Розмір і характер прибутків і збитків за кожний період діяль­ності підприємства є найважливішими підсумковими показника­ми їх роботи.

Прибуток формується поступово протягом фінансово-госпо­дарського року. Більшу частину прибутку становить прибуток від реалізації продукції, що одержано у вигляді різниці між виручкою від реалізації продукції і затратами на її виробництво і збут.

На підприємстві можливі доходи, затрати і втрати, які не пов'язані з реалізацією продукції, але збільшують або зменшують суму прибутку або збитків, — це інвестиційна та фінансова діяль­ність, а також результати, які пов'язані з надзвичайними подіями (пожежа, повінь тощо).

Визначення фінансового результату полягає у визначенні чис­того прибутку (збитку) звітного періоду. З цією метою в бухгал­терському обліку передбачається послідовне зіставлення доходів та затрат.

Визначення фінансо­вого результату як процесу розрахунку прибутку (збитку) звітного періоду може бути поділене на такі етапи:

1. Визначення валового доходу.

2. Визначення чистого доходу (виручки) віл реалізації проду­кції (товарів, послуг).

3. Визначення валового прибутку (збитку).

4. Визначення фінансового результату — прибутку (збитку) — від операційної діяльності до оподаткування.

5. Визначення нерозподіленого чистого прибутку підприємства.

6. Розрахунок прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування.

7. Визначення чистого прибутку (збитку) від звичайної дія­льності.

8. Визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду. У системі рахунків цей процес буде відображений.

Фінансова звітність - це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємств за звітний період.

Відповідно до статті 11 Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову зві­тність в Україні" до річної фінансової звітності підприємства включені:

• Баланс;

• Звіт про фінансові результати;

• Звіт про рух грошових коштів;

• Звіт про власний капітал;

При цьому слід взяти до уваги, що для суб'єктів малого підприємництва і пред­ставництва іноземних суб'єктів господарської діяльності Наказом Міністерства фінансів України №39 від 25.02.2000р. встановлено скорочену за показниками річну і квартальну фінансову звітність в обсязі тільки балансу і Звіту про фінансові результати. Квартальна звітність складається тільки з Балансу і Звіту про фінансові результа­ти.

Постановою Кабінету Міністрів України №419 від 28.02.2000р. затверджено поря­док подання фінансової звітності. Зокрема строк подання квартального фінансового звіту встановлено на 25 число місяця наступного за звітним кварталом, а річного 20 лютого.

Метою фінансової звітності е забезпечення загальних інформаційних потреб ши­рокого кола користувачів, які покладаються на неї як на основне джерело фінансової інформації під час прийняття економічних рішень.

Готуючи фінансову звітність, необхідно дотримуватися таких якісних характерис­тик:

1. Зрозумілість - доступність для розуміння користувачів, які мають достатні знання в сфері ділового та економічного життя, бухгалтерського обліку. Для того, щоб фінансова звітність була зрозумілою користувачам, вона повинна містити наступні дані про підприємство: дату звітності та звітний період; валюту звітності та одиницю її вимі­ру; відповідні показники (статті) за звітний та попередній період; облікову політику під­приємства та її зміни; аналітичну інформацію щодо статей фінансових звітів; припинен­ня (ліквідацію) окремих видів діяльності; обмеження щодо володіння активами; участь у спільних підприємствах; виявлені помилки та пов'язані з ними коригування; переоцінку статей фінансових звітів; а також іншу інформацію, розкриття якої передбачено відпові­дними положеннями (стандартами).

2. Доречність - вплив на економічні рішення користувачів, оцінку минулих, те­перішніх і майбутніх подій, прогнозування результатів діяльності, виправлення помилок у господарській діяльності. Фінансова звітність повинна містити тільки доречну інфор­мацію, що дозволяє належним чином впливати на прийняття рішень, оцінку минулих і майбутніх подій.

  1. Надійність - в представленій у звітності інформації не повинно бути суттєвих помилок і виправлень. Достовірність досягається відсутністю помилок та перекручень, які здатні вплинути на рішення користувачів звітності.