Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия КУРСАЧ по ЕП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
769.02 Кб
Скачать

1.3. Аналіз зовнішнього середовища підприємства

Зовнішнє середовище підприємства - це сукупність суб’єктів господарювання, економічних, суспільних і природних умов, що діють у глобальному оточенні. Залежно від характеру впливу різноманітних факторів зовнішнє середовище поділяють на макро – і мікросередовище.

Мікросередовище - це середовище,яке прямо впливає на діяльність підприємства. До нього належать: постачальники,споживачі,конкуренти,посередники.

Макросередовище охоплює матеріально – технічні й економічні умови, суспільні відносини та інші чинники, що впливають на діяльність підприємства опосередковано. До них належать: економічні,політичні,науково - технічні, природні, демографічні, екологічні фактори, що постійно змінюються і є джерелом постійного занепокоєння для фірми, оскільки вона не має на них жодного впливу.

2. Розрахунковий розділ.

2.1. Розрахунок ресурсних моделей виробництва

Сучасне підприємство та його основна організаційна структура – виробництво належить до категорії складових систем. Ця обставина повинна бути врахована в аналізі особливостей функціонування підприємства, оцінці його економічної ефективності й економічного управління. Поняття «система» передбачає цілісність об’єкта, що складається з багатьох взаємопов’язаних та взаємодіючих елементів, серед яких провідне місце належить ресурсам підприємства: трудовим, матеріальним, фінансовим, інформаційним тощо. Ресурси виробництва – це сукупність тих природних, соціальних і духовних сил, що можуть бути використані у процесі створення товарів та послуг.

2.1.1. Визначення чисельності персоналу

Ефективність господарювання будь-якого підприємства залежить не лише від дотримань основних принципів організації виробництва, а й від знань, умінь, компетентності та кваліфікації його працівників.

Персонал – це сукупність постійних та тимчасових працівників, що отримали необхідну професійну підготовку або мають досвід практичної роботи.

Для реалізації мети виробничого процесу підприємство повинно мати трудові ресурси, структура яких залежить від особливостей кожного підприємства. Кадри підприємства, безпосередньо пов’язані з процесом виробництва продукції, тобто зайняті основною виробничою діяльністю, представляють промислово – виробничий персонал. Він диференціюється залежно від характеру виконуваної роботи з врахуванням режиму роботи підприємства і характеру виробництва.

Для реалізації мети виробничого процесу необхідно мати трудові ресурси, їх склад для підприємств будь-якої галузі однаковий, а структура залежить від особливостей галузі і окремого підприємства.

Структурна характеристика персоналу визначається складом і кількісним співвідношенням окремих категорій та груп працівників. За участю працівників у основній діяльності підприємства його персонал поділяють на дві групи.

Розрахунок потреби в кадрах здійснюється за допомогою таблиці 2.1.

Таблиця 2.1.

Чисельний склад промислово – виробничого персоналу.

Склад промислово-виробничого персоналу.

Формули, що використовуються для розрахунку.

Числове значення, чол..

Чисельність основних виробничих

робітників.

Чо.р. =

Чо.р.=

де Nі – річна програма випуску,шт.;

tі – норма часу на одиницю продукції, год;

– сумарна трудомісткість виробничої програми, нормо – год.;

Фд.ч =251 8 .– ефективний (дійсний) фонд часу робітника, год.;

Кв.н. – плановий коефіцієнт виконання норм (Кв.н.. = 1,15 )

50

З них чисельність виробничих працівників за погодинною формою оплати праці

= 50% від основних робітників

25

Допоміжні робітники, й Зайняті обслуговуванням обладнання;

30 - 25% від основних робітників;

50 * 0,3 =15 чол.

15

Керівники, всього з них цехові

7-10% від загальної кількості основних і допоміжних робітників;

Чк.= (50+15) 0,07 5 чол.

5

Спеціалісти, всього з них цехові

10-15% від загальної кількості основних робітників;

Чсп.= 50 0,1 5 чол.

5

Технічні виконавці, всього:

7-10% від загальної кількості керівників і спеціалістів;

Чт.в.= (5+5 ) 0,07 1 чол.

1

Молодший обслуговуючий персонал ( МОП )

3 - 5% від загальної кількості робітників

2

Працівники охорони

3 – 6 чоловік.

6

Всього:

84