Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия КУРСАЧ по ЕП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
769.02 Кб
Скачать

2.1.2. Вартісна характеристика основних виробничих фондів

Основні фонди – це засоби праці, які неодноразово беруть участь у виробничому процесі, не змінюючи при цьому своєї первинної форми. Їх вартість переноситься на вартість готової продукції частинами, в міру зношення, шляхом амортизаційних відрахувань.

Залежно від участі у процесі виробництва, тобто від ступеня їх впливу на предмет праці, основні фонди поділяються на активну і пасивну частини. До активної частини належать: робочі машини й механізми, транспортні засоби, силові машини і устаткування, технологічні лінії, виробничий інструмент, інвентар тощо, тобто все те, що приймає безпосередню участь у виробничому процесі. До пасивної – будівлі, споруди, передавальні пристрої тощо.

Виконання завдання носить комплексний характер, тому що результати розрахунків кожної складової його є початковими даними для виконання наступного.

Основоположним є виконання структури та середньорічної вартості основних виробничих фондів. Середньорічна вартість визначається в середньому за 12 місяців по кожній групі фондів з рахунком часу дії введених та бездіяльності тих, що вибувають до кінця року.

Середньорічна вартість основних фондів підприємства розраховується за формулою:

(2.1)

тис. грн.,

де - вартість основних фондів на початок звітного року;

- вартість основних фондів, що вводяться протягом року, тис. грн.;

- вартість основних фондів, виведених з експлуатації за звітний період, тис. грн.

Основні фонди, що беруть участь у процесі виробництва, поступово втрачають первісні характеристики через зношення. Просте відтворення основних фондів забезпечується амортизаційними відрахуваннями.

Амортизація – це процес перенесення вартості основних фондів на вартість готової продукції частинами з метою її повного відшкодування.

На всіх виробничих підприємствах для відшкодування зношення основних фондів протягом року розраховується річна сума амортизаційних відрахувань. ЇЇ розмір залежить від встановленої норми амортизації і визначається за формулою:

(2.2)

тис. грн.,

де – середньорічна вартість основних виробничих фондів, тис. грн.;

На – середня норма амортизації основних фондів – 15%.

На кожному підприємстві за звітний період відбувається рух основних фондів. Для характеристики та аналізу стану основних фондів, пошуку шляхів підвищення ефективності використання розраховуються наступні показники:

а) коефіцієнт оновлення основних фондів, який дає оцінку стану основних фондів і розраховується як відношення суми введених в дію на підприємстві основних фондів до вартості основних фондів на кінець року:

(2.3)

,

де – вартість введених протягом року основних фондів, тис. грн.

– вартість основних фондів на кінець року, тис.  грн.

б) коефіцієнт вибуття характеризує рух основних фондів на підприємстві в залежності від їх зношення, розраховується за формулою:

(2.4)

де – вартість виведених з експлуатації основних фондів протягом року, грн.;

– вартість основних фондів підприємства на початок року, тис. грн.