Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 Excel_tema 9 (Аналіз даних та прогноз).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Зауваження

Чим більше графік даних нагадує експоненціальну криву, тим краще обчислена крива апроксимуватиме дані. Так само, як функція ЛИНЕЙН, функція ЛГРФПРИБЛ повертає масив, який описує залежність між значеннями, але ЛИНЕЙН підганяє пряму лінію до наявних даних, а ЛГРФПРИБЛ підганяє експоненціальну криву.

Будь-яку пряму можна задати її нахилом (m) і Y-перетином.

Нахилом (m). Для того, щоб визначити нахил (m) для прямої, потрібно узяти дві точки цієї прямої

(x1,y1) (x2,y2),

тоді нахил рівний (y2-y1)/(x2-x1).

у - перетин (b.) Перетин (b) – є значення Y крапки, в якій пряма перетинає вісь Y.

Рівняння прямої має вигляд Y=mx+b. Якщо відомі значення m і b, то можна обчислити будь-яку крапку на прямій, підставляючи значення Y або X в рівняння. Можна також використовувати функцію ТЕНДЕНЦІЯ.

Якщо є тільки одна незалежна змінна x, то значення нахилу (m) і перетину з віссю у (b) можна одержати безпосередньо, використовуючи наступні формули:

Нахил (m):

ІНДЕКС(ЛИНЕЙН(известные_значения_y;известные_значения_x);1)

Перетин з віссю у (b):

ІНДЕКС(ЛИНЕЙН(известные_значения_y;известные_значения_x);2)

Точність апроксимації за допомогою прямої, обчисленою функцією ЛИНЕЙН залежить від ступеня розкиду даних. Чим ближче дані до прямої, тим більше точної є | модель, використовувана функцією ЛИНЕЙН. Функція ЛИНЕЙН використовує метод найменших квадратів для визначення якнайкращої апроксимації даних.

Можна використовувати рівняння = b*m^x для прогнозу майбутніх значень у, але в Microsoft Excel для цієї мети передбачена функція ЗРОСТАННЯ.

Можна також обчислити функцію ТЕНДЕНЦІЯ (відомі значення Y, відомі значення X) для прямої або функцію ЗРОСТАННЯ (відомі значення Y, відомі значення X) для експоненціальної кривої. Ці функції, якщо не задавати нові значення Х, повертають масив обчислених значень Y для фактичних значень Х у відповідність з прямою або кривою. Можна побудувати діаграми для візуального порівняння.

Формули, які повертають масиви, повинні бути введені як формули для масивів. При введенні масиву констант, такого як Известные_значения_x, як аргумент, слідує використовувати крапки з комою для розділення значень в одному рядку і двокрапки для розділення рядків. Символи-роздільники можуть бути різними, залежно від національних установок.

Слід пам'ятати, що значення у, передбачене за допомогою рівняння регресії, може бути недостовірним, якщо воно знаходиться поза діапазоном значень у, які використовувалися для визначення рівняння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]