Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінально-виконавче право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Тема 8. Виконання покарань у виді довічного позбавлення волі

Семінар – 2 год. (дискусія).

Мета семінару. Розглянути основні питання теми, у яких розкрити зміст виконання покарань у виді довічного позбавлення волі, звернути особливу увагу на особливості відбування довічного позбавлення волі окремою категорію засуджених.

Питання для обговорення:

  • Загальна характеристика виконання покарань у виді довічного позбавленя волі

  • Порядок та умови виконання покарань у виді довічного позбавлення волі

  • Особливості відбування покарань у виді довічного позбавлення волі

  • Підстави та умови заміни засудженому покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

Теми рефератів

  • Наукове обгрунтування застосування покарань у виді довічного позбавлення волі.

  • Проблеми утримання засуджених до покарань у виді довічного позбавлення волі.

  • Порядок застосування до засуджених до довічного позбавлення волі основних засобів виправлення та ресоціалізації.

Джерела та література

1. Беца О.В. Довічне ув'язнення: яким йому бути // Проблеми пенітенціарної теорії і практики. – К.: РВВ КІВС, 2000. – №5. – С.25–33.

2. Інформаційний бюлетень за матеріалами тренінг-семінару із заступниками начальників регіональних управлінь Державного департаменту України з пи­тань виконання покарань із соціально-психологічної роботи зі спецконтингентом «Актуальні проблеми забезпечення тримання та соціально-психологічної роботи із особами, засудженими до тривалих строків та довічного позбавлення волі»/ Уклад.: С.Скоков, Ю.Олійник, А.Дановський. – К., 2002.

3. Мостепанюк Л.О. Відбування довічного позбавлення волі в Україні та за кордоном: проблеми і перспективи // Підприємництво, господарство і право. – 2004. – №5. – С.121–125.

4. Мостепанюк Л.О. Довічне позбавлення волі: історія і сучасність // Підприємництво, господарство і право. – 2004. – №8. – С.131–133.

5. Мостепанюк Л.О. Історичні аспекти застосування найтяжчих видів покарання // Науковий пошук, розв'язання актуальних проблем юридичної науки – сутність життя вченого і педагога. До 90-річчя академіка Академії правових наук України, заслуж. діяча науки і техніки України, доктора юридичних наук, професора Петра Петровича Михайленка: Зб. наук. пр. / За ред. проф. Я.Ю.Кондратьєва. – К.: НАВСУ, 2004. – С.134–138.

6. Мостепанюк Л.О. Мета покарання за новим Кримінальним кодексом України // Наук. вісник Нац. Акад. внутр. справ України. – К.: НАВСУ, 2003. – С.43–50.

7. Мостепанюк Л.О. Місце довічного позбавлення волі в системі кримінальних покарань // Акт. проблеми кримін. і кримін.-процесуальн. законодавства та практики його застосування. – Хмельницький: ХІУП, 2003. – С.188–191.

8. Мостепанюк Л.О. Ознаки покарання за новим Кримінальним кодексом України // Наук. вісник Юрид. акад. МВС: Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ. – №2 (11). – 2003. – С.171–173.

9. Мостепанюк Л.О. Правове регулювання умов і порядку помилування осіб, засуджених до довічного позбавлення волі // Підприємництво, господарство і право. – 2004. – №10. – С.20–22.

10. Скоков С.І. Про деякі особливості особистості засуджених до довічного по­збавлення волі // Аспект. – Донецьк: СВД Меркурій, 2002. – №2 (7). – С. 3–5.

11. Трубников В.М. Новий Кримінальний кодекс України і довічне позбавлення волі // Мат. семінару "Міжнародні стандарти утримання осіб, засуджених до довічного позбавлення волі". – 18–19 червня 2001 р. – Д.: Донецький меморіал, 2001. – С.51–56.

Контрольні питання.

  • Загальна характеристика виконання покарань у виді довічного позбавленя волі.

  • Порядок та умови виконання покарань у виді довічного позбавлення волі.

  • Особливості відбування покарань у виді довічного позбавлення волі.

  • Підстави та умови заміни засудженому покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

  • Наукове обгрунтування застосування покарань у виді довічного позбавлення волі.

  • Проблеми утримання засуджених до покарань у виді довічного позбавлення волі.

  • Порядок застосування до засуджених до довічного позбавлення волі основних засобів виправлення та ресоціалізації.