Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія ДГУ Давиденко 2011 Плани сз пз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
423.94 Кб
Скачать

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра кримінальнО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

КРИМІНологія

Плани семінарських, практичних занять

та самостійної роботи

для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ

2011

Дніпропетровський гуманітарний університет

«Затверджую»

Проректор з навчальної роботи

Г.М. Богуславський

« _____ » __________ 2011р.

Плани

семінарських, практичних занять

та самостійної роботи

Дисципліна

Кримінологія

Напрям підготовки 6.030401 Правознавство

Форма навчання денна

Плани семінарських, практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Кримінологія» / доктор юридичних наук, професор Давиденко Л. М. – Дніпропетровський гуманітарний університет, 2011. – 42 с.

Рецензент:

Макаренко Є. І. – кандидат юридичних наук, професор (Дніпропетровський гуманітарний університет).

Недов С. Л. - кандидат юридичних наук, доцент (Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ МВС України)

Методичні поради до семінарських, практичних занять та самостійної роботи

Дані навчально-методичні рекомендації призначені для того, щоб, виходячи з цілей та завдань курсу, викладених у навчальній програмі, забезпечити глибоке і всебічне вивчення студентами змісту навчальних тем. Матеріали служать методичною основою та інформаційною базою, що дозволяє розкрити структуру та особливості кожної теми, привернути увагу студентів до найбільш важливих аспектів аналізованих проблем, сформувати у них системне уявлення про кримінологію, кримінологічну політику держави, основи попередження окремих видів і груп злочинів та злочинності в цілому.

Завдання вивчення курсу полягають у засвоєнні поняття та ознак злочинності, тенденцій її динаміки, поняття особи злочинця, причин і умов злочинності і конкретного злочину, попередження злочинності, кримінологічного прогнозування та планування боротьби зі злочинністю.

У число завдань вивчення курсу кримінології входить також засвоєння студентами кримінологічної характеристики злочинності неповнолітніх і молоді, рецидивної, професійної та організованої злочинності, взаємозв'язку злочинності, алкоголізму та наркоманії, кримінологічної характеристики корисливої, насильницько-корисливої та агресивної злочинності.

Методичні рекомендації містять основні теоретичні положення тем, в них звертається увага на типові прогалини і недоліки, що найчастіше мають місце при вивченні курсу. В лекціях також зроблено акцент на найбільш складні розділи і питання курсу, які найважче засвоюються. До кожної теми є перелік літератури, яку необхідно використовувати при підготовці до заняття. Значну допомогу у вивченні програмного матеріалу надають установчі і додаткові тематичні лекції з курсу кримінології.

Навчально-методичні рекомендації також містять завдання, які студенти повинні письмово вирішити до початку практичних занять. При підготовці до занять слід обов’язково використовувати основну та додаткову літературу з курсу, а також щотижневі консультації викладачів кафедри.

Семінари мають сприяти розвитку творчої самостійності студентів, інтересу до наукових досліджень, формуванню навичок та вмінь публічного виступу і участі в дискусії, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, що є дуже важливим в діяльності юриста.

Готуючись до семінару необхідно привернути увагу до ключових понять, які притаманні вказаним темам та засвоїти їх.

При відповіді на семінарському занятті слід так будувати свій виступ, щоб в ньому містилось:

  • чітке формулювання теоретичного положення (наприклад, поняття злочинності, попередження злочинності, особи злочинця і т.д.);

  • обґрунтування цього положення і розкриття його найбільш характерних ознак і властивостей;

  • аргументацію та ілюстрацію теоретичних положень конкретними фактами злочинних проявів, положеннями законодавства і практики його застосування;

Обговорення питань теми на семінарі може відбуватись в різних формах: співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування рефератів, проведення письмових контрольних робіт «бліц» опитування і т.п.

По завершенню навчання студент повинен знати:

  • стан злочинності в Україні;

  • причини та умови, що впливають на злочинність;

  • особливості формування особи злочинця;

  • стан сучасної науки, пріоритетні напрямки кримінологічних досліджень;

  • основні напрямки попередження окремих груп злочинів.

Уміти (виробити практичні навички):

  • аналізувати стан злочинності на окремій території;

  • виявляти детермінанти злочинності та окремих злочинів;

  • застосовувати відповідні запобіжні заходи щодо подолання злочинності.

Реферати, передбачені планами семінарських занять, присвячуються складним питанням, які не розглядаються в навчально-методичній літературі і потребують опанування наукових джерел, окремих статей або монографій. Об’єм реферату має відповідати 7 хвилинам доповіді. Реферативні повідомлення заслуховуються і обговорюються у ході відповідних занять і лише у виключних випадках без доповіді перевіряються викладачем. Вони обов’язково оцінюються викладачем. Реферати можуть бути основою для написання наукової роботи.

Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почитати й законспектувати в зошит з підготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Студенти мусять опановувати інші джерела і особливо статті, які публікуються у сучасних періодичних виданнях.

Після розгляду певних блоків тем можуть проводитись заняття з метою модульного контролювання знань. Встановлений при цьому рівень засвоєння матеріалу враховується викладачем при вирішенні питання про допуск до заліку. Це стосується і тих тем, що вивчаються студентами самостійно.

Опанування положень курсу передбачає не тільки міцне засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис та ознак, але й розуміння різних точок зору щодо кримінологічних явищ і, головне, усвідомлення набутих знань з кримінології.

Перелік питань, які виносяться на залік, складається з питань, що розглядаються на заняттях та питань для самостійного вивчення, і включає окремі теми рефератів, які готувалися по завданню викладача.