Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне процесуальне право С.З, Ільїна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

ВНПЗ „ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

Кафедра кримінальнО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Кримінальне процесуальне право

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ

2011

Внпз „дніпропетровський гуманітарний університет”

„Затверджую”

Проректор з навчальної роботи

Г.М. Богуславський

„_____”__________2010р.

ПЛАНИ

СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Дисципліна Кримінальне процесуальне право

Спеціальність 7.060101 “Правознавство”

Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр

Форма навчання денна

Плани семінарських, практичних занять та самостійної роботи з дисципліни “Кримінальне процесуальне право” / Укладач: Тертишник В.М., - кандидат юридичних наук, доцент. – Дніпропетровський гуманітарний університет, доцент, викладач Ільїна А.Ю. – Дніпропетровський гуманітарний університет, 2010.-103с.

Рецензент:

Мисливий В.А. - доктор юридичних наук, професор (Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ).

Загальні положення

Кримінально-процесуальне право відноситься до фундаментальних нормативних, професійно-орієнтованих юридичних дисциплін і займає провідне місце в професійній підготовці юристів.

Кримінально-процесуальне право як навчальна дисципліна має предметом вивчення передбаченого законом порядку провадження в кримінальних справах. Передбачає опанування певного інструментарію науки кримінального процесу, вивчення предмету науки кримінального процесу, головних її категорій, принципів кримінально-процесуальної діяльності, правового статусу суб’єктів, порядку порушення та розслідування кримінальних справ, провадження справ в суді першої інстанції, порядку перегляду вироків, постанов та ухвал суду, порядку розгляду питань, що виникають при виконанні вироків.

Кримінальний процес України належить до навчальних дисциплін, засвоєння яких становить фундамент фахової підготовки спеціаліста-юриста. Володіння належними знаннями кримінально-процесуального права та практичними навичками його застосування є обов’язковим як для судді й прокурора, так і для слідчого й адвоката, оперативного працівника органів МВС, СБУ та митних установ, оскільки виконувані ними функції безпосередньо детально регламентовані саме цією галуззю права. Інші представники юридичного фаху також не можуть обійтись у своїй практичній діяльності без знань основних положень кримінального процесу.

Навчальний курс включає поняття про предмет і систему кримінально-процесуального права, принципи кримінального судочинства, суб’єктів (учасників) кримінально-процесуальних відносин, процесуальні строки й судові витрати, докази й доказування, досудове й судове провадження по кримінальних справах, про перегляд вироків, ухвал, постанов у апеляційному та касаційному провадженнях, виконання вироків, ухвал, постанов, застосування примусових заходів медичного та виховного характеру, про протокольну форму досудової підготовки матеріалів.

Курс кримінального процесу передбачає різноманітні форми навчання: лекційні, практичні заняття, колоквіуми, експериментальні форми практичних робіт.

Практичні заняття – одна з основних форм навчання при вивченні курсу “Кримінальний процес”. Їх мета полягає у засвоєнні головних теоретичних положень і відпрацюванні навичок практичного застосування норм кримінально-процесуального права.

Практичні заняття з кримінального процесу проходять у формі виконання завдань (казусів), ділової гри, складання процесуальних документів, вивчення окремих категорій кримінальних справ. В окремих випадках проводяться колоквіуми з найважливіших теоретичних тем.

Під час підготовки до занять студенти мають опрацювати відповідні розділи підручників і рекомендованої літератури, засвоїти необхідні нормативні акти та ознайомитися з постановами пленумів Верховного Суду України, рішеннями Конституційного Суду України, Європейського Суду з прав людини та відповідними наказами та інструкціями органів прокуратури, МВС та СБУ.

У результаті вивчення кримінально-процесуального права студенти повинні:

знати основні проблеми науки кримінального процесу; функції судової влади в системі державної влади та форми їх здійснення; суть і значення процесуальної форми; джерела кримінально-процесуального права; поняття і зміст кримінально-процесуальних правовідносин, їх місце в механізмі правового регулювання; процесуальне становище суб’єктів (учасників) кримінального процесу; теорії доказів; чинні норми кримінально-процесуального права; систему процесуальних актів та вимоги, яким вони повинні відповідати; теорії прийняття рішень у кримінальному судочинстві.

вільно орієнтуватися в системі кримінально-процесуального законодавства України, постійно ознайомлюватися з практикою застосування кримінально-процесуального законодавства загальними судами України, перспективами його розвитку відповідно до основних напрямків судово-правової реформи;

вміти правильно тлумачити норми кримінально-процесуального права в процесі роботи з юридичною спеціальністю; використовувати дані науки кримінального процесу для підвищення професійних знань; застосовувати основні положення теорії доказів у кримінальному процесі; складати кримінально-процесуальні документи та ділову документацію; наводити обґрунтовані та мотивовані аргументи під час прийняття процесуальних рішень.