Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак Овощеводство.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
495.1 Кб
Скачать

11. Використання пестицидів для захисту від шкідників і хвороб овочевих рослин

№ поля

Вид рослини

Шкідник або хвороба

Пестицид і його концентрація

Витрата препарату

Технологія застосування, спосіб і термін обробки

1

Люцерна

-

-

-

-

2

Люцерна

-

-

-

-

3

Томат розсадний

Білокрила попелиці,

трипси

Актелік 50% к.е

3 – 5 л/га

Обприскув. в період вегетації

4

Коріандр

тля, клопи, зонтична міль

Антіо 25% к.е

1,2 – 1,6 г/м2

обприскув. в період вегетації

Кріп

-

-

-

-

Кмин

-

-

-

-

5

Огірок

попеліці,

трипси

Карате 5% к.е

0,1 л/га

обприскув. в період вегетації

пероноспороз

Альєт 80% з.п

2 кг/га

обприскув. в період вегетації, 0,3% суспензією препарату

6

Томат розсадний

фітофтороз

Ридоміл 25% з.п

0,8 – 1 кг/га

обприскув. в період вегетації, 0,2% суспензією препарату

7

Редиска

блішки

Актелік 50% к.е

1 л/га

обприскув. всходів

Крес-салат

-

-

-

-

Капуста пекінська

блішки,міль,

совки

Базудин 60% к.е

1 л/га

обприскув. в період вегетації

кіла

Фундазол 50% з.п

10 – 12 кг/га

полив грунту 0,1 – 0,15 % суспензії препарату при висаджув. розсади

Фунгіциди (від лат. Fungi – гриб і caedo – вбиваю, знищую) – речовини які використовуються для захисту рослин від збудників які використовуються для захисту рослин від збудників грибних хвороб. До цієї групи також належать також хімічні речовини, які використовуються для захисту рослин від бактеріальних хвороб (бактерициди).

Термін інсектициди походить від двох коренів (від лат. Insectum – комахи та caede – знищувати, вбивати). Отже інсектициди прийнято називати речовини, які призначені для знищення комах. У практиці цей термін має більш широке значення.

Система зрошення овочевих рослин

Овочеві рослини містять 65-95% води. Багато води рослини витрачають на випаровування. Тому високий врожай овочів можна мати лише при достатньому і безпосередньому забезпечені рослин водою протягом вегетаційного періоду.

Напочатку весни, коли надземна маса розвинена слабо, рослини витрачають порівняно мало вологи. Згодом з підвищенням температури і посиленням росту збільшується поверхня рослин і витрати вологи. Нестача її в грунті призводить до зниження врожаю і погіршення його якості.

Для визначення норм поливу і встановлення оптимального поливного режиму овочевих рослин треба знати їх потреби у волозі в основні періоди росту і розвитку.

Сумарне водоспоживання – загальна кількість води, яка випаровується з поверхні грунту і витрачається рослинами протягом вегетаційного періоду.

Основним показником режиму зрошення овочевих рослин є зрошувальна і поливна норма, строки, способи і види поливів.

Зрошувальна норма – це кількість води, яка потрібна для зрошування песної культури та площі 1 га протягом вегетаційного періода.

Поливна норма – це кількість води, яку витрачають на 1 га площі за один полив. Поливна норма залежить від метеорологічних умов періоду вегетації і перед поливної вологості грунту. На початку вегетаційного періоду овна буде меншою ніж час формування врожаю. Чим легший механічний склад грунту, тим менша поливна норма, а поливи частіші.

У господарстві використовують такий спосіб поливу як дощування. Його здійснюють дощувальною машиною ДДА-100М. При дощуванні економно використовується вода, зменшуються зрошувальні та поливні норми, полегшуються автоматизація і механізація поливу, підвищується продуктивність праці. При зрошуванні дощуванням змочуються надземні органи рослин, тому навіть освіжні поливи невеликими нормами запобігають шкідливій дії повітряної посухи особливістю способу дощування є поступове зволоження грунту, що сприяє кращому розвитку рослин.

В овочівництві застосовується такі поливи і вологозарядковий, передпосівний, вегетаційний, освіжний та інші.

Вологозарядкові поливи проводять з метою поповнення запасів вологи в 1-1,2 метровому шарі грунту. Залежно від її дефіциту і типу грунту норма витрати води становить 800-1000 м3/га.

Передпосівні поливи проводять за 2-3 дні до сівби або висаджування рослин. Норма витрати води становить 200-400 м3/га.

У період вегетації рослин застосовують вегетаційні поливи. Кількість поливів залежить від природно-кліматичної зони, тривалості вегетаційного періоду, кількість опадів, осінньо-зимових запасів вологи і водопроникності грунту, вимогливості рослин до вологи тощо. За один полив витрачають

200-600 м3/га.

Освіжні поливи проводять для зволоження надземного шару повітря і рослин у найбільш жаркі години доби. Норма витрати води 50-60 м3/га. Такі поливи на 10-18% підвищують відносну вологість повітря і на 2-5 °С знижують температуру. Особливо добре реагують на свіжи поливи огірки.