Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
68.61 Кб
Скачать

3. Умови вступу України в сот та оцінка їх впливу на виробничо-експортний розвиток агропромислового комплексу

У 2008 році Україна вступила у Світову Організацію Торгівлі. Цей процес несе за собою певні як позитивні, так і негативні наслідки. Донині точаться запальні дискусії стосовно впливу цієї події на економіку України.

Однією із найбільш суперечливих галузей є агропромисловий комплекс України, що зазнав позитивних і негативних наслідків в рамках вступу України в СОТ.

Тема моєї магістерської роботи ― «Умови вступу України в СОТ та оцінка їх впливу на подальший виробничо-експортний розвиток агропромислового комплексу”.

Проходивши практику у Асоціації „Укроліяпром” я дізналася про зміни у законодавстві, пов’язані зі вступом України до СОТ та подальшими їх наслідками.

Українські виробники соняшникової олії понесли збитки через призупинення від 24 січня 2008р. експорту продукції. Про це журналістам у рамках міжнародної конференції "Агробізнес України та СОТ: нові можливості та загрози" повідомив президент асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук. За його словами, від 24 січня 2008р. експорт олії не здійснювався у зв'язку із запровадженням українськими регіональними митницями "нового порядку". Зокрема, експортери повинні були підтверджувати коди української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності через спеціалізовані лабораторії митниць. Термін дослідження кодів – до 30 днів. "У зв'язку з тим, що експорт не здійснюється, підприємства несуть збитки. Ще одна проблема, що процес виробництва неперервний. Всі заводи на межі зупинення", - сказав С.Капшук.

В рамках останніх законодавчих нововведень відбулося прийняття положення проекту Закону України № 8053 "Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" (щодо особливостей здійснення експорту об'єктів державного цінового регулювання) призведе до погіршення фінансового стану сільгоспвиробників і знищить виробництво соняшникової олії в Україні.

Про це йдеться в листі асоціації "Укроліяпром".

"Можливий створений державний агент із забезпечення експорту об'єктів державного цінового регулювання, як і безпосередньо сільгоспвиробники в цілому, не мають необхідних підприємств для переробки насіння соняшнику, і для їх створення знадобиться не менше 5 років. Як за таких умов буде здійснюватися експорт з України соняшникової олії?", - йдеться в листі.

В асоціації відзначають, що запропоновані зміни погіршують інвестиційний клімат України, порушують міжнародні зобов'язання держави, у тому числі і зобов'язання в рамках СОТ.

Враховуючи це, асоціація "Укроліяпром" попросила депутатів внести зміни до зазначеного проект закону, виключивши з тексту документа соняшникову олію.

Висновки

Асоціація "Укроліяпром" створена як добровільне об'єднання олійно-жирових підприємств у червні 1998 року з метою координації діяльності та взаємодопомоги її учасникам у вирішенні спільних організаційних, економічних, технічних та інших питань.

 За станом на 01.03.2011 до асоціації "Укроліяпром" входять 36 учасників. Це найбільші олійно-жирові підприємства України, діяльність яких охоплює більше 90% вітчизняного виробництва рослинних олій, 81,4% виробництва маргаринової продукції, близько 40% виробництва майонезу, Український науково-дослідний інститут олій та жирів, Національний університет біоресурсів і природокористування, Інформаційно-аналітичні агентства "АПК-Інформ" і ТОВ "Експертагро" та ряд малих підприємств, діяльність яких пов'язана з виробництвом олійно-жирової продукції.

Виконавча дирекція асоціації "Укроліяпром", виконує представницькі функції захисту інтересів підприємств олійно-жирової галузі з економічних питань, питань зовнішньоекономічної діяльності, митно-тарифного та технічного регулювання в законодавчих органах та органах державного управління, інших організаціях та відомствах.

Створення і функціонування асоціації "Укроліяпром", як підтверджує практика, дозволило не лише зберегти олійно-жирову галузь як єдине ціле, але й сприяло збереженню і розвитку базової нормативно-технічної і технологічної документації, створенню єдиного інформаційно-аналітичного простору, підвищенню рівня наукового забезпечення підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]