Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.8 - 1.9 Органiзацiя виробничого потоку.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

Організація виробничого потоку.

Ковбасні вироби, вироби із свинини відносяться до числа найбільш поширених видів м´ясопродуктів. Це пояснюється високими смаковими якостями і придатністю до споживання в їжу без будь-якої підготовки.

Виробничі потоки на підприємствах м´ясної промисловості створюються для покращення процесу виробництва, збільшення продуктивності праці, зменшення витрат сировини і т.д.

На проектуємому підприємстві з холодильника яловичі та свинні м’ясні півтуші потрапляють в камери накопичування і розморожування, де підтримується температура 16-200С. Після розморожування напівтуші зачищають від забруднень, зважують і направляють у сировинне відділення.

В сировинному відділенні напівтуші розділяють на відруби, обвалюють і жилують на столах для обвалювання і жилування м’яса . Яловичі і свинні півтуші розбираються на окремих столах.

М´ясна сировина жилована по сортах передається у камеру соління. Тут м’ясо подрібнюється на вовчках (шрот 16-25 мм) і перемішується із сіллю в мішалках. Сировина завантажується в машини за допомогою підйомників. Посол відбувається у підвісних ковшах. М’ясо перемішане з сіллю, складається у підвісні ковші і залишається на строк, передбачений за технологічними схемами для кожного виду ковбасних виробів.

Після посолу м´ясо направляють в машинне відділення для вторинного подрібнення. В машинному відділені розміщено вовчки та фаршемішалки для виробництва варених, напівкопчених, варено-копчених та сирокопчених ковбас, а також кутера для виробництва варених ковбас, сосисок і сардельок. Після вторинного подрібнення на вовчку сировина направляється до фаршемішалки для складання фаршу, а при виробництві сосисок і сардельок та варених ковбас з однорідною структурою для складання фаршу використовується кутер. Для подріблення шпику використовується шпикорізка.

Приготовлений фарш направляється до шприцювального відділення, де заповнюються оболонки фаршем і формуються батони. З метою ущільнення, підвищення механічної міцності, надання кожному найменуванню ковбас відмінної товарної оцінки, проводять в´язку батонів. Їх перев´язують шпагатом на столах для формування. Потім батони штрикують голками і навішують на рами. Заповнені рами направляють до осаджувальної камери , де підтримується температура 0-40С.

Рами з сосисками та сардельками і вареними ковбасами, діаметр батона яких менший 60 мм, направляються з шприцювального до термічного відділення. Напівкопчені, варено-копчені, сирокопчені та варені ковбаси перед термічною обробкою проходять процес осаджування в осаджувальній камері, де підтримується температура 0С.

З осаджувальної камери рами з ковбасними батонами направляються до термічного відділення, де в термічних камерах Я5-ФТГ здійснюється повна термічна обробка ковбас.

Для термообробки сирокопчених ковбас використовуються термокамери Я5-ФТМ, де відбувається процес копчення та сушильні камери.

Після термообробки сосиски і сардельки, а також варені ковбаси, підлягають охолодженню душуванням в душуючій камері. Після термічної обробки всі ковбаси направляються в камеру охолодження і зберігання ковбас. З камери охолодження і зберігання ковбас ковбасні вироби передаються на пакування , зважуються на вагах і передаються в експедицію.

Всі готові ковбасні вироби, вироби з соленого м’яса та напівфабрикати через експедицію передаються на реалізацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]