Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oformlenie_spiska_literatury-1(1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Одеський національний університет

імені І.І.Мечникова

Інститут інноваційної та післядипломної освіти

Кафедра соціальних теорій

Методичні рекомендації

з підготовки та захисту кваліфікаційної роботи

за напрямом «Соціальна допомога»

за ОКР «бакалавр»

Одеса - 2009

Підготовлено:

доцент кафедри соціальних теорій, к.політ.н. О.О.Нікогосян

доцент кафедри соціальних теорій, к.і.н. Е.В. Піщевська

доцент кафедри соціальних теорій, к.політ.н. Т.П.Хлівнюк

Рецензенти:

Кременчуцька М.К. – к.психол.н., доцент, голова Навчально-методичної комісії Інституту інноваційної та післядипломної освіти.

Дунаєва Л.М. – д.політ.н., професор, зав.кафедри соціальних теорій, директор Інституту інноваційної та післядипломної освіти.

Затверджено на засіданні кафедри соціальних теорій ІІПО

Протокол №1 від 31.08.2009 р.

Схвалено на засіданні Вченої ради ІІПО

Протокол №1 від 15.09.2009 р.

У даному методичному посібнику зроблена спроба короткого викладу найбільш важливих орієнтирів для написання кваліфікаційної роботи. Вимоги до структури й оформлення кваліфікаційної роботи розроблено на базі "Основних вимог до дисертацій та авторефератів дисертацій [Бюлетень ВАК України. – 2007. – № 6., 2008. – № 3.] і Положення «Про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах», затвердженого Наказом МОН України від 02 червня 1993 р. №161.

Мета даних методичних рекомендацій - надати методичну допомогу студентам в організації науково-дослідної роботи та забезпечити єдині вимоги до оформлення кваліфікаційної роботи студентами Інституту інноваційної та післядипломної освіти за напрямом «Соціальна допомога».

Нікогосян О.О. Методичні рекомендації з підготовки та захисту кваліфікаційної роботи за напрямом «Соціальна допомога» за ОКР «бакалавр» / О.О. Нікогосян, Е.В. Піщевська, Т.П.Хлівнюк. – Одеса: Вид-во «ВМВ», 2009. – 32 с.

Одеський національний університет імені І.І.Мечникова, 2009.

Інститут інноваційної та післядипломної освіти, 2009.

О.О. Нікогосян, Е.В. Піщевська, Т.П.Хлівнюк, 2009.

1. Загальні положення

1. Державна атестація випускників має своєю метою:

  • систематизацію, закріплення та розширення теоретичних та практичних знань із напряму 7.13010101 Соціальна допомога, вміння використання цих знань при вирішенні конкретних практичних задач;

  • розвиток навичок проведення самостійної роботи, оволодіння методиками досліджень, експерименту при вирішенні поставлених в кваліфікаційній роботі завдань;

  • виявлення рівня підготовленості студента для самостійної роботи в умовах ринкової економіки, сучасного виробництва, розвитку науки та техніки.

Кваліфікаційна робота - це підсумкове дослідження, що є заключним етапом підготовки фахівця. Працюючи над ним, студент реалізує отримані на попередніх етапах навчання наукові та практичні засоби професійної діяльності та освоює технологію проведення самостійного повномасштабного наукового дослідження. Кваліфікаційна робота проходить процедури передзахисту на кафедрі і захисту перед Державною екзаменаційною комісією. Назва кваліфікаційної роботи та її оцінка записуються в додатку до диплому.

Випускна кваліфікаційна робота відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр”, уявляє собою текстовий паперовий документ із включенням до нього за необхідністю таблиць і ілюстративного матеріалу - креслень, технічних рисунків, схем, фотографій, діаграм, графіків тощо. Створені документи повинні відповідати вимогам стандартів – нормативним документам, що встановлюють комплекс норм, правил, вимог до об’єкта стандартизації на підставі досягнень науки, техніки й передового досвіду й затверджених компетентним органом у відповідності до чинного законодавства.

Під час написання кваліфікаційної роботи студент повинен продемонструвати певний рівень кваліфікації, а саме:

- здатність творчо мислити, уміння самостійно вести науковий пошук, і вирішувати конкретні наукові завдання;

- уміння проводити бібліографічну роботу з використанням сучасних інформаційних технологій, користуватися методичними, статистичними й законодавчо-нормативними матеріалами, критично оцінювати існуючі наукові концепції та підходи до соціальних явищ і процесів;

- здатність формулювати мету та актуальність дослідження;

- володіння сучасними методами й методиками досліджень, які використовувались в процесі роботи;

- уміння робити науковий аналіз отриманих результатів;

- уміння оцінити можливості використання отриманих результатів у науковій та практичній діяльності;

- володіння сучасними інформаційними технологіями для здійснення досліджень та оформлення роботи.

Тематика кваліфікаційної роботи повинна бути актуальною, відповідати сучасному рівню та перспективам розвитку суспільства, ринкової економіки, науки та техніки. Теми кваліфікаційних робіт розглядаються та затверджується на засіданні випускаючих кафедр, засіданні Вченої ради Інституту інноваційної та післядипломної освіти.

Закріплення за випускником теми кваліфікаційної (випускної) роботи бакалавра здійснюється за його особистою письмовою заявою на підставі рішення кафедри. Студент має право вільного вибору теми кваліфікаційної роботи.

Остаточно тему кваліфікаційної роботи необхідно сформулювати на початку навчального року на останньому році навчання. Бажано це робити раніше, щоб мати можливість глибоко проаналізувати літературні дані і провести за обраною темою пілотажне дослідження.

Кваліфікаційна робота надається українською або російською мовою. За рішенням Вченої ради інституту може бути дозволено надання кваліфікаційної роботи іншою мовою.

Щоб ефективно та успішно виконати кваліфікаційну (випускну) роботу необхідно чітко визначити послідовність її підготовки та написання:

- визначити напрям (тематику) дослідження;

- визначити структуру роботи та скласти план програми дослідження;

- підібрати та проаналізувати літературу за темою дослідження;

- провести дослідження, якщо робота носить експериментальний характер;

- написати текст розділів випускної роботи;

- оформити випускну роботу;

- надати роботу науковому керівнику для отримання відгуку;

- надати роботу рецензенту для отримання рецензії;

- підготувати виступ для публічного захисту випускної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]