Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oformlenie_spiska_literatury-1(1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

5. Права та обов’язки наукового керівника

Роль наукового керівника в дослідницькій роботі студента полягає, перш за все, в сприянні його творчої пошукової активності. Керівник, як консультант, допомагає студенту підібрати необхідну літературу і методичний інструментарій, розробити план дослідження. Допомога керівника необхідна студентові, щоб краще розібратися в теоретичних передумовах передбачуваного дослідження, сформулювати мету, завдання і гіпотези роботи. На різних етапах роботи науковий керівник спільно із студентом аналізує і корегує хід дослідження.

Для освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра науковими керівниками кваліфікаційної роботи як правило призначаються викладачі з числа осіб, що мають вчені ступіні та/або вчені звання, та викладачі, з числа практичних працівників, що залучені до роботи в ІІПО та мають необхідний практичний досвід роботи у відповідній галузі. У деяких випадках за наявності значного контингенту випускників, керівниками кваліфікаційних робіт бакалаврів можуть призначатися старші викладачі та викладачі. Такі наукові керівники призначаються за поданням директора інституту дозволом галузевого проректора.

У деяких випадках, що визначаються науково-виробничою необхідністю, разом з науковим керівником може бути призначений науковий консультант. Планування навчального навантаження для наукових консультантів не здійснюється.

Керівник випускної роботи:

- формує тематику випускних робіт;

- видає завдання на випускну роботу;

- рекомендує випускнику необхідну літературу;

- забезпечує засвоєння випускником відповідних методів дослідження;

- проводить консультації;

- перевіряє виконання роботи;

- надає відгук на виконану роботу.

Студент має отримати і подати Державній екзаменаційній комісії відгук свого наукового керівника про кваліфікаційну роботу.

У відгуку керівника встановлюється (додаток 5):

актуальність обраної теми,

повнота і докладність розв’язання завдань,

достовірність і новизна отриманих результатів,

адекватність використаних наукових методів досліджень,

грамотність і стильова майстерність студента.

Науковий керівник може висловити зауваження і вказати на недоліки роботи. Останнє речення відгуку має містити фразу про те, відповідає чи не відповідає робота вимогам, що висуваються до кваліфікаційних робіт, і якої оцінки, на думку керівника, ця робота заслуговує.

Підпис наукового керівника має супроводжуватись розшифровкою його прізвища, ім’я, по-батькові, зазначенням місця роботи, посади, наукового ступеня, вченого звання.

6. Вимоги до рецензування

Студент має отримати внутрішню чи зовнішню рецензію на свою кваліфікаційну роботу. Внутрішніми рецензентами можуть бути викладачі кафедри, де виконувалась робота. Зовнішніми рецензентами можуть бути фахівці, які працюють в організаціях, наукових установах і вищих навчальних закладах у тій галузі, якої стосується тема кваліфікаційної роботи.

У рецензіях обов’язково слід відобразити такі моменти (додаток 6):

адекватність змісту роботи заявленій темі (назві) і меті;

повнота і докладність розв’язання завдань;

новизна й достовірність отриманих результатів;

практична цінність роботи та можливість реалізації запропонованих автором рекомендацій.

Рецензент може висловити зауваження і вказати на недоліки роботи. В останньому реченні рецензент зазначає, якої оцінки, на його думку, заслуговує робота.

Зовнішня рецензія має бути надрукована на бланку установи, де працює рецензент. Підпис рецензента має супроводжуватись розшифровкою його прізвища, ім’я, по-батькові, зазначенням місця роботи, посади, наукового ступеня, вченого звання, а також має бути засвідчений печаткою.

Студент під час захисту своєї роботи на засіданні Державної екзаменаційної комісії має дати відповіді на всі зауваження наукового керівника і рецензента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]