Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Федя_-_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

1.3 Характеристика вузла, пропонованого для ремонту

Коробка передач призначена для зміни величини обертального моменту, що передається на провідні колеса автомобіля. Крім того, вона дозволяє включати задній хід і забезпечує можливість тривалої роботи двигуна на холостому ходу при нейтральному положенні важеля управління коробкою передач. У сучасних автомобілів застосовують багатоступінчасті коробки передач з пристроями для ненаголошеного і безшумного включення шестерень (синхронізаторами).

Будова уніфікованої чотирьохступінчастою коробки передач автомобіля показано на рис. 2. Конструктивно вона виконана за класичною схемою з трьома валами: ведучим, відомим і проміжним. Ведучий вал 2 обертається у двох кулькових підшипниках, один з яких розташований в розточенні фланця колінчастого вала, інший - в передній стінці картера коробки і закривається кришкою

Рис. 2. Коробка передач автомобіля УАЗ – 469 .

1 – каpтеp; 2 – шестерня привода проміжного вала; 3 – підшипник проміжного вала; 4 – гайка; 5 – проміжний вал; 6 - кришка підшипника;

7 - пеpедння кришка; 8 - первинний вал; 9 - спеціальна гайка; 10 - передній підшипник вторинного валу; 11 - муфта синхронізатора; 12 - вторинний вал; 13 - шестерня III передачі; 14 – шестерня II передачі; 15 – шестерня I передачі; 16 - задній підшипник вторинного валу; 17 - стопорні кільця;

18 - болт кріплення заднього підшипника проміжного валу; 19 - підшипник блоку шестерень заднього ходу; 20 - вісь блоку шестерень заднього ходу;

21 - блок шестерень заднього ходу; 22 - розпірна втулка; 23 - шестерня II передачі проміжного валу; 24 - шестерня III передачі проміжного валу;

25 - пробка зливного отвору каpтеpа

Коробка передач механічна, чотириступінчаста, призначена для зміни крутного моменту, передається на відомі колеса з метою отримання найкращих тягово-динамічних якостей в дорожніх умовах. Для цієї коробки передач має чотири передачі переднього ходу і одна передача заднього ходу. Кріпиться до картера зчеплення за допомогою чотирьох шпильок.

Крутний момент двигуна передається на первинний вал коробки передач через ведений диск зчеплення.

Шестерні приводу проміжного валу, третьої і другої передач косозубі і знаходяться в постійному зачепленні.

Первинний вал 9 має дві опори. Передній підшипник розташований в гнізді колінчастого валу, задній - в передній стінці картера коробки передач.

Задній підшипник закріплений на валу спеціальною гайкою з лівим різьбленням. З внутрішньої сторони картера підшипник закритий масло відбивачем.

На задній частині валу нарізані два зубчасті вінці.

Для зручності монтажу прямозубі вінець і частина конічної поверхні валу мають дугоподібний виріз.

Вторинний вал розташований за первинним на одній з ним осі і має дві опори. Передня опора валу - набір роликів, поміщений в первинному валу. Задня опора валу - дворядний радіально-опорний шарикопідшипник. Між підшипником і торцем валу стоїть масло відбивач.

Проміжний вал встановлюється на двох кулькових підшипниках, в передній і задній стінках картера. Передній підшипник закріплений на валу спеціальною гайкою, яка стопориться шляхом втискування її бортика в паз валу. Задній підшипник має на зовнішній обоймі упорне кільце.

На валу задній підшипник закріплений за допомогою шайби і спеціального болта з лівим різьбленням.

Блок шестерень заднього ходу з підшипником у зборі установлен на осі, яка стопориться в картері спеціальним різьбовим штифтом.

Четверта(пряма) і третя передачі для полегшення включення мають синхронізатор інерційного типу. Механізм синхронізатора зібраний на ступиці. Ступиця має три продольних паза прямокутної форми для розміщення сухарів. У центрі кожного паза зроблено в радіальному напрямі отвори.

При складанні механізму в отвори ступиці встановлюються пружини, а в отвори сухарів - сталеві кульки.

Для виключення випадків випадання кульок синхронізатора отвору в сухарях виконані ступінчастими.

У синхронізаторі сухарі встановлюються стороною з отворами меншого діаметру у бік муфти.

Рис.3. Гідропривід виключення зчеплення автомобіля

1 - бачок;2 - головний циліндр; 3, 5 - гідро трубки; 4 - сполучна муфта; 6 - педаль; 7 - гідро шланг;8 - робочий циліндр; 9 - пружина

Привід виключення зчеплення(рис.3) гідравлічний, складається з підвісної педалі 6, головного циліндра 2, трубопроводу 3 і робочого циліндра8.

У початковому положенні педаль приводу утримується відтяжною пружиною. При натисненні на педаль поршень головного циліндра переміщається, тиск робочої рідини зростає і передається по трубопроводу в робочий циліндр, викликаючи переміщення поршня і штовхальника робочого циліндра, передаючи зусилля від педалі на вилку виключення зчеплення.

Поршень головного циліндра має два ущільнювачі манжета: внутрішню і зовнішню. Між поршнем і внутрішньою манжетою встановлена тонка сталева шайба, що закриває отвір в голівці поршня і виконуюча роль перепускного клапана. Від забруднення робоча порожнина циліндра захищається гумовим ковпаком. Поживний бачок з робочою рідиною встановлений під панеллю приладів кузова, а на панелі приладів є легко знімна кришка для доступу до бачка.

Регулювання вільного ходу педалі зчеплення робиться зміною довжини штовхальника робочого циліндра.

Рис. 4. Роздавальна коробка

1 - провідний вал(вторинний вал коробки передач); 2 - підшипник провідного валу(вторинного валу коробки передач); 3 - шестерня ведуча(шестерня включення прямої і понижувальної передач); 4, 7 - підшипники валу привода заднього моста; 5 - шестерня ведена спідометра; 6 - шестерня ведуча спідометра; 8, 21 - манжети; 9, 22 - фланці; 10 - вал привода заднього моста; 11, 23 - підшипники проміжного валу; 12 - поміжний вал; 13 - шестерня включення переднього і заднього мостів; 14 - кришки підшипників; 15 - вал привода переднього моста; 16, 20 - підшипники валу пpивода пеpеднего моста; 17 - кpышка каpтеpа; 18 - каpтеp; 19 - пробка зливного отвору; 24 - заглушка; 25 - пластина підвіски; 26 - стакана упорний підшипника; 27 - кришка люка; 28 - кришка механізму переключення; 29 - шток вилки включення прямої і понижувальноїпередач;

30 - шток вилки включення переднього моста; 31 - шарик фіксатора; 32 - пружина фіксатора;33 - вилка включення переднього моста; 34 - вилка включення прямої і понижувальної передач;

Роздавальна коробка(рис. 4) розподіляє момент, що крутить, між ведучими мостами. Крім того, додаткова знищуюча передача роздавальної коробки дозволяє збільшити силу тяги на ведучих колесах і розширити діапазон передач трансмісії до восьми передач вперед і двох назад.

Корпус роздавальної коробки складається з двох частин картера і кришки.

Точність центрування деталей забезпечується двома трубчатими, настановними штифтами. Обробка картера і кришки здійснюється спільно, і деталі ці окремо не взаємозамінні.

Вал приводу заднього моста передає крутний момент на задній карданний вал і виготовлений за одно ціле з шестернею, яка забезпечує привід на передній міст і бере участь в утворенні понижувальної передачі. Вал має зовнішні прямо бічні шліци, на яких закріплюється провідна шестерня спідометра і фланець, для з'єднання із заднім карданним валом(рис. 4).

Вал встановлений на двох кулькових підшипниках.

У передній частині валу є внутрішні евольвенті шліци для включення прямої передачі.

Усі деталі на валу - передній підшипник, ведуча шестерня спідометра, масло відбивач, задній підшипник, упорна шайба і фланець закріплюються за допомогою спеціальної гайки і шайби. Стопоріння гайки робиться втискуванням її бортика в один з пазів валу.

Проміжний вал виготовлений за одно ціле з проміжною шестернею понижувальної передачі і в задній частині має евольвенті шліци для посадки шестерні включення переднього моста. Опорами валу є два підшипники.

Задній підшипник на валу закріплюється спеціальною гайкою, яка стопориться втискуванням її бортика в один з пазів валу.

Вал приводу переднього моста 15(рис. 4) передає крутний момент на передній карданний вал і виготовлений за одно ціле з веденою шестернею.

Вал встановлений на двох підшипниках і фіксується так само як і проміжний вал.

Механізм перемикання роздавальної коробки має дві вилки, що входять своїми лапками в з'єднання з рухливими шестернями. Вилки переміщаються по нерухомих штоках за допомогою важелів 33 і 34і забезпечені пружинними фіксаторами. У штоках, для фіксації положень, є вирізи.

Механізм управління роздавальною коробкою дистанційний і встановлений справа, попереду капота двигуна. Верхній важіль служить для включення переднього моста, а нижній - для включення прямої і понижувальної передач.

Передня тяга механізму має регулювання, яке робиться на заводі при складанні автомобіля.

Верхня опора валів і втулка осі проміжних важелів - пластмасові і мастила не вимагають. Вали і нижню опору змащуйте при розбираннях.