Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi (1).rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
314.08 Кб
Скачать

Екологічна надійність техніко-технологічних систем. Показники роботи, аварії, наслідки…

Надійність технічної системи – властивість виконувати задані функції, зберігаючи експлуатаційні показники в заданих межах протягом заданого терміну часу. Надійність – яка є складеною властивістю технічних систем, зумовлюється сукупністю таких складових: безвідмовність роботи, довговічність, ремонтопридатність, збереженість. Безвідмовність – властивість техн.. сист. Безперервно зберігати працездатний стан протягом певного часу. Довговічність – зберігає працездатність до настання граничного стану за умови виконання призначеного регламенту щодо її обслуговування та ремонту. Ремонтопридатність – пристосованість технічної системи до попередження та визначення причин виникнення відмов чи пошкоджень. Збереженість – властивість техн.. сист. Зберігати значення показників безвідмовності, довговічності та ремонтопридатності протягом певного періоду. Одним із основних показників надійності є ймовірність безвідмовної роботи протягом заданого терміну часу. Щільність розподілу відмов є показником частоти відмов і показує кількість відмов за 1цю часу. Інтенсивність відмов – є кількістю відмов за 1цю часу, віднесеною до к-сті справних технічних систем в даний момент.

Стабільність роботи сист. Автомат. Управл. Екол безп…..

Стійкість управління як властивість системи зберігати свій первісний стан спокою чи руху в умовах зовнішніх впливів є одним з найважливіших для будь-якої системи, у тому числі і для систем управління. Для забезпечення стійкості важливі:

безперервність управління; виключення помилок в оцінці стану об'єкта управління;

виключення затримок в оцінці стану об'єкта управління; чіткі і послідовні дії персоналу. Сукупність значень параметрів, при яких система стійка, називають межею стійкості. Близькість системи до межі стійкості оцінюється запасами стійкості за фазою й амплітудою. Алгебраїчним критерієм є Критерій стійкості Гурвиця — один із способів аналізу лінійної стаціонарної динамічної системи на стійкість, розроблений німецьким математиком Адольфом Гурвіцем. Перевагою методу є принципова простота, недоліком - необхідність виконання операції обчислення визначника, яка пов'язана з певними обчислювальними тонкощами. А 1м із частотних критеріїв є Крите́рій Михайлова (На́йквіста) : якщо система автоматичного управління стійка в розімкненому стані, то для її стійкості в замкненому стані необхідно і достатньо, щоб АФЧХ розімкненої системи W(jw) при зміні w від нуля до нескінченності не охоплювала точку з координатами (-1; j0) комплексної площини. При використанні даного критерію необхідно побудувати годограф Найквіста (амплітудно-фазова частотна характеристика) розімкненої системи і пересвідчитися, що годограф не охоплює точку з координатами (-1; j0).

Санітарно-гігієнічні вимоги до провед. Польових робіт на с\г угіддях в зонах радіоактивного забруднення, рослини що акумулюють, коефіцієнти, сівозміни

При проведенні польових робіт обов'язково користуватися ватно-марлевими пов'язками, протипиловими тканинними масками чи респіраторами, змінними спецодягом і головними уборами. Наприкінці робочого дня обов'язково приймати душ. При веденні присадибного господарства для зменшення радіоактивного забруднення вирощуваних продуктів у ґрунт вносяться вапно, калійні й інші добрива, а також торф. Під час збирання врожаю плоди, овочі, коренеплоди безпосередньо на ґрунт не складаються. Вирощені сільськогосподарські продукти піддаються вибірковому дозиметричному контролю. При встановленні їхнього забруднення вони промиваються (очищаються) і, у залежності від результатів вторинного контролю, застосовуються за призначенням або на корм худобі. Уся продукція, одержувана від сільськогосподарських тварин, птахів і бджіл, також піддається вибірковому дозиметричному контролю. При виявленні забруднення молоко, яйця, мед, забійну худобу піддають знешкодженню або утилізації. He рекомендується вживати в їжу рибу і раків з місцевих водойм, особливо дрібних, здатних накопичувати PP. Заготівля дикоростучих ягід, грибів, лікарських трав здійснюється з дозволу місцевої влади з певних територій тільки після вибіркового дозиметричного контролю. Серед с\г рослин високою рід-чутливістю володіють представники ботанічної родини бобових. Найбільш чутливим серед бобових є кормові боби. Середній рівень радіочутливості властивий зерновим злаковим культурам (технічним). А найбільш радіо стійкими об’єктами серед с\г рослин є представники бот родини капустяні (хрестоцвіті) – ріпак, капуста, редька олійна. Дози опромінення насіння рослин що призводить до аналогічного ефекту в 10-30 разів більші ніж під час опромінення вегетуючих рослин. Найбільший рівень радіостійкості в ссавців був зареєстрований у монгольської піщанки (16-18Гр). Для людини він становить ЛД100= 4-6 Гр. ВРХ =ЛД100-6гр, вівціЛД100-5,5Гр. радіочутливість більшості видів птиці=ЛД50-15-25Гр. Комах=Лд50-50-300Гр. Риби=ЛД50-5-10Гр. Надзвичайно високого радіаційно-стійкого характеру є найпростіші живі організми планети – віруси, бактерії, ЛД100=досягає 20тис.Гр

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]