Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_vesnina_m_1OTS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
649.88 Кб
Скачать

Розподіл за цехами

Головною функцією художньо-постановчої частини є випуск нових вистав та експлуатація їх у поточному репертуарі.

Художньо-постановочна частина - сукупність театральних цехів, у яких створюються декорації і сценічні ефекти, бутафорія і костюми акторів. Зазвичай до складу художньо-постановочної частини входять:

Бутафорський цех - театральний цех, який здійснює виробництво бутафорії.

Декораційний цех - театральний цех, в якому створюються декорації вистав.

Живописно-декораційний цех - театральний цех, в якому виконують розпис ("по клітинках") м'яких декорацій за ескізами художника.

Звукооформлюючий цех - театральний цех, у завдання якого входить підготовка фонограми вистави.

Костюмерна майстерня - театральна майстерня, в якій виготовляються театральні костюми і деталі до них: взуття, головні убори, квіти та інші прикраси. Зазвичай гардеробної майстерню очолює художник, який керує виготовленням костюмів.

Машинно-декораційний цех - провідний підрозділ художньо-постановочної частини театру, що відповідає:

- За установку декорацій спектаклю на сцені;

- За зміни декорацій спектаклю; а також

- За демонтаж оформлення у фіналі вистави.

Монтуюча частина театру - група цехів театру, здійснюють технічне обслуговування сцени під час репетицій і вистав. Монтуюча частина театру:

- Встановлює і переставляє декорації, меблі, бутафорію і реквізит;

- Висвітлює сцену;

- Виробляє всі світлові, технічні та звуко-шумові ефекти.

Реквізиторський цех - театральний цех, у веденні якого знаходиться дрібні деталі обстановки й ті предмети, з якими працює актор.

Цех м'яких декорацій - театральний цех, в якому:

- Шиють задники, куліси, падуги, скатертини, чохли на меблі тощо;

- Роблять аплікаційні декорації на тюлі та гардинній сітці;

- Плетуть спеціальну сітку "жучок", яка добре тримає форму і служить основою для аплікацій;

- Оббивають меблі і т.д.

Електроосвітлюючий цех - театральний цех, який відає:

- Освітлювальною апаратурою, і

- Електробутафоріей: люстрами, настільними лампами, підсвічниками і т.д.

Основні етапи випуску вистави у театрі

1 період – підготовчий: під час виробничого періоду здійснюється підбір та читання п’єс. Після вибору п’єси для постановки видається наказ по театру в якому вказаний приблизний акторський склад та режисер. Після підготовки макету збирається технічна рада на якій його затверджують. Костюмери готують макети костюмів для вистави. Складається приблизний кошторис.

2 період – виробничий: здійснюється виготовлення (та пропитка готових декорацій протипожежним розчином) декорацій по затвердженому макету художника – постановника, також відбувається пошив костюмів для акторів. Виготовлення реквізиту. Режисер проводить репетиції на репетиційній сцені. Відбувається підготовка звукового та світлового обладнання.

3 період – репетиційний: здійснюється перше монтування декорацій, установка світлового та звукового обладнання. Проводяться необхідні зміни в декораціях (якщо це потрібно). Здійснюються репетиції на сцені.

4 період – випускний: генеральні репетиції. Складання остаточного кошторису. Здача вистави дирекції театру. Здача документації. Підписання кошторису головним бухгалтером.

5 період – прем’єрний: прем’єра вистави на сцені!

Принципи планування поточного репертуару

Репертуар театру - це сукупність творів театрального мистецтва, які публічно виконуються в театрі протягом певного періоду. Планування репертуару, дуже тяжка, кропітка робота, нею займається заступник директора, але перед цим потрібно все узгодити з художнім керівником. Готовий репертуар підписує генеральний директор театру.

Вистави розташовують так щоб вони повторялись один або два рази на місяць, але ті вистави які популярні серед глядацької аудиторії можуть іти три рази на місяць, також прем’єрні вистави пускають в прокат три рази на місяць.

Після складання репертуару його подають у режисерське управління, для того, щоб скласти розклад (вистав та репетицій для акторів) на тиждень. Перед початком нового театрального сезону збирається нарада, на якій вирішують питання про списання вистав. Здебільшого списують ті вистави, які не користуються попитом у глядачів. Також в більшості випадків кількість прем’єр дорівнює кількості списаних вистав.