Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_vesnina_m_1OTS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
649.88 Кб
Скачать

Реклама та інформаційне забезпечення у театрі

Реклама – це перший поштовх для зародження природного «піару» в середовищі глядацької аудиторії. Наповненість глядацької зали змушує театральну рекламу не поступатися перед торгівельною та комерційною. Для сучасного театру характерний активний пошук нових засобів просування вистави, методів рекламної виразності.

Задача реклами – спонукати представників цільової аудиторії до дії (вибору, здійсненню покупки), а також формувати у потенційного споживача заплановані рекламодавцем висновки про об’єкт рекламування.

Основною метою театральної реклами є доведення до відому глядачів, дати, часу та місця вистави, прем’єри, концерту, прес-конференції тощо. Інформація про режисерів, драматургів, акторів, надання глядачеві аудиторії уявлення про художній образ, про творче обличчя театру.

У Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки широко використовуються такі види друкованої реклами: афіші, плакати, програмки, репертуарні-афіші, буклети та ін..

Рекламними питаннями в театрі російської драми займається літературно-драматургічно, інформаційно-аналітична частина на чолі із Б.О.Куріциним. Ця служба підтримує зв’язки із телебаченням, радіостанціями, газетами, виданнями. Для більш успішної організації театральної кампанії вони проводять: прес-конференції, присвяченні тій чи іншій театральній подіях, створюються прес-пакети, прес-релізи, займаються сайтом театру в Інтернеті.

Телебачення – ідеальна можливість для просування театральних проектів, бо забезпечує високий рівень охоплення достатньо визначеної рекламної аудиторії, одночасно несе візуальний та звуковий вплив, а отже подвоює ефективність та результативність рекламного процесу.

Радіо, як ще один із засобів рекламного процесу, має досить широку аудиторію і дозволяє впливати на певну цільову групу, створювати навколо певної події атмосферу актуальності та урочистості.

Преса та зовнішня реклама є не менш важливими засобами просування, оскільки контакт із споживачем в даному випадку може тривати стільки, скільки це буде необхідно людині, щоб детально розібратися в тих аспектах, що їй хочуть повідомити.

Важливу роль у просуванні театрального продукту грає інтернет-реклама. Ефективна реклама вимагає ретельного планування, дотримання плану в роботі та уважного ставлення до деталей.

Гарно оформлена зовнішня реклама театральної послуги буде мати вагомий вплив на потенційну аудиторію, враховуючи те. Що цей вид реклами є більш масовим та може розташовуватися в місцях найбільш відвідуваних потенційними глядачами.

У Національному академічному театрі російської драми імені Лесі Українки широко використовуються такі види друкованої реклами: афіші, плакати, програмки, репертуарні-афіші, буклети та інші.

Афіші поділяються на такі види:

• Репертуарна (щомісячна) афіша – форматом А1, в ній надрукований перелік назв вистав діючого репертуару театру на поточний місяць. Репертуар планується дирекцією за 2 місяці наперед. А репертуарна афіша друкується за 45 днів до належного місяця.

• Прем’єрна текстова афіша – форматом А1, вся площина афіші зайнята інформацією про майбутню прем’єрну виставу: дату, назва, жанр вистави, імена авторів, учасників постановчої групи. Концентрує увагу глядача саме на прем’єрні вистави.

• Повиставна афіша – форматом А1, інформує глядача про окрему виставу, використовується в основному на гастролях, має всі атрибути прем’єрної афіші.

Велику роль зіграв головний сайт Національного академічного театру російської драми в Інтернеті. Цей сайт користується великою популярністю і до речі введенням сайту займаються добровольці актори.

Серед видів репертуарних афіш розрізняють:

• Євро-афіша – форматом А3, зацікавлює глядача перш за все, наявність фотографій та анонсів на вистави поточного репертуар, а також календарним розташуванням репертуарного плану, що полегшує візуальне сприйняття інформації.

• Репертуар-летучка – приблизний розмір 1/2А3, зменшений ідентичний варіант репертуарної афіші. Репертуар-летучка розповсюджується через інформаційного спонсора театру агенцію «Самміт».

• Репертуар – летучка – приблизний розмір 21х7 см., чорно – білий, двосторонній ( з однієї сторони репертуар на поточний місяць, з іншої на наступний), зменшений варіант репертуарної афіші.

Розповсюдження квитків в Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки начальник служби квиткового господарства веде бухгалтерський облік, а організацією та управлінням квиткового господарства займається заступник начальника. Ці посадовці, в першу чергу. Повинні знати положення, інструкціє та ін.. нормативні документи щодо ведення квиткового господарства, отримання, здачі грошових коштів.

Адміністрація, позаштатні уповноваження із розповсюдження квитків, каси театру, організації з розповсюдження квитків, бухгалтерія театру у тісному зв’язку із службою квиткового господарства відіграють важливу роль в організації глядацької аудиторії.

Облік квиткового господарства театрально-видовищних підприємств України ведеться відповідно до Наказу-інструкції «Про затвердження Інструкції з ведення квиткового господарства в театрально-видовищних підприємствах» №452 від 07.07.1999 р., який був затверджений Міністерством Культури і Мистецтв України і зареєстрований в Міністерстві Юстиції України, і доповнений 09.02.2001 р. відповідно до наказу Міністерства Культури і Мистецтв України. Цей наказ-інструкція регламентує ведення квиткового господарства в театрально-видовищних підприємствах України.

Інструкція складається із 8 пунктів:

  1. Загальні положення

  2. Виготовлення квитків (абонементів) у державних спеціалізованих друкарнях.

  3. Приймання замовником квитків (абонементів)

  4. Підготовка квитків (абонементів) для продажу та їх реалізації

  5. Знищення нереалізованих квитків (абонементів)

  6. Облік квитків (абонементів) та звітність

  7. Інвентаризація

  8. Контроль