Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
текст диплому.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Розділ 2. Аналіз практики управління грошовими потоками підприємства

    1. Механізм формування вхідних грошових потоків стов “Мрія” та його управління

Для ознайомлення з механізмом формування грошових потоків скористаємося аналітичними даними СТОВ «Мрія».

Згідно Статуту (Додаток А) повне найменування Товариства українською мовою: сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю “Мрія”. Скорочене найменування товариства українською мовою: СТОВ “Мрія”;

Місцезнаходження товариства: Вінницька обл., с.Комсомольське.

Товариство створене на базі колишнього колгоспу “Росія” в 2001 р. відповідно до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України. Законів України “Про господарські товариства”, “Про власність”, “Про зовнішньоекономічну діяльність” та іншого чинного законодавства України для здійснення господарської діяльності на основі повного господарського розрахунку, самофінансування та самоокупності.

Товариство є юридичною особою, має самостійний баланс, валютний та інші рахунки у банківських установах, круглі печатки з власним найменуванням, кутовий штамп з власним найменуванням та штампи для діловодства, бланки, знак для товарів та послуг, іншу атрибутику юридичної особи, може від свого імені володіти, користуватися та розпоряджатися власним майном відповідно до його призначення і предмету діяльності, а також укладати договори, набувати майнові та пов’язані з ними немайнові права, орендувати і відчужувати майно, нести обов’язки, бути позивачем та відповідачем в суді, господарському суді, третейському суді.

Товариство у своїй діяльності керується діючим законодавством України, Статутом, а також внутрішніми правилами процедур, регламентами та іншими локальними нормативними актами.

Товариство набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації.

Товариство може створювати дочірні підприємства з правом юридичної особи, відкривати філії та представництва з правом відкриття поточних рахунків, затверджувати відповідні положення.

Товариство може вести або фінансувати будівництво для власних потреб за рахунок власних і залучених коштів, приймати на баланс, набувати та відчужувати домоволодіння, помешкання, іншу нерухомість, набувати й орендувати земельні ділянки і користуватися природними ресурсами в порядку, що встановлений чинним законодавством.

СТОВ “Мрія” створене з метою задоволення потреб населення у продукції Товариства.

Предметом діяльності Товариства є рослинництво у поєднанні з тваринництвом, торгівля і послуги, виробничо-господарська діяльність, транспорт, рекламно-видавнича діяльність, будівництво та інші види діяльності, згідно Статуту.

СТОВ “Мрія” здійснює такі види діяльності:

  • вирощування, закупівля у населення, переробка та реалізація сільськогосподарської продукції і лікарсько-технічної сировини;

  • виробництво цукру;

  • торгово-посередницька і комерційна діяльність, оптова і роздрібна торгівля продовольчими та непродовольчими товарами, у тому числі цукром, шоколадними та кондитерськими виробами, паливом, сільськогосподарською продукцією, продуктами харчування тощо;

  • організація торгівлі з відкриттям торгових точок та магазинів;

Вищим органом Товариства є Збори Учасників.

Учасники повідомляються про проведення Зборів Учасників персонально із зазначенням часу і місця проведення Зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за тридцять днів до скликання Зборів Учасників.

Виконавчим органом Товариства, що здійснює управління його поточною діяльністю, є Директор.

Директор вирішує усі питання діяльності Товариства, крім тих, які віднесено до компетенції Зборів Учасників. Збори Учасників можуть прийняти рішення про передачу частини прав, що належать їм, до компетенції Директора. Директор несе безпосередню відповідальність за виробничу, господарську, фінансову діяльність Товариства.

Директор самостійно призначає своїх заступників з правом або без права першого підпису банківських, та інших фінансових документів у тому числі договорів, включаючи зовнішньоекономічні, а також документів пов’язаних з використанням матеріальних цінностей Товариства.

Директор підзвітний Зборам Учасників і організує виконання їх рішень. Директор не вправі приймати рішення, обов'язкові для Учасників Товариства.

Контроль за фінансовою та господарською діяльністю Товариства здійснюється Ревізійною комісією, що утворюється Зборами Учасників з їх числа в кількості не менше трьох осіб строком на 2 роки.

Сьогодні СТОВ “Мрія” — багатогалузеве підприємство, головною метою діяльності якого є: здійснення виробничої, господарської, фінансової діяльності на території України з метою максимального прибутку і реалізація на підставі отриманого прибутку інтересів учасників товариства.

Для кращого зрозуміння фінансового стану підприємства, що залежить від результатів його виробничої, комерційної та фінансової діяльності, необхідно визначити загальні показники фінансово-економічної діяльності СТОВ “Мрія”, дотримання правил фінансування, що вказують на дійсну картину, яка склалася за аналізований період на СТОВ “Мрія”.

Для проведення більш детального аналізу СТОВ “Мрія” необхідно скористатися формами фінансової звітності (додаток Б1, Б2, Б3, Б4, Б5).

Перейдемо до характеристики фінансово-господарського стану СТОВ “Мрія”.

Загалом, під фінансовим станом підприємства розуміють ступінь забезпеченості підприємства необхідними фінансовими ресурсами для здійснення ефективної господарської діяльності, а також своєчасного проведення грошових розрахунків за своїми зобов’язаннями. У ньому знаходять відображення загальні результати роботи підприємства з управління фінансовими ресурсами.

Фінансовий стан підприємства залежить від результатів його виробничої, комерційної та фінансово-господарської діяльності. Тому на нього впливають усі ці види діяльності підприємства. Передовсім на фінансовому стані підприємства позитивно позначаються безперебійний випуск і реалізація високоякісної продукції.

Фінансова діяльність підприємства має бути спрямована на забезпечення систематичного надходження й ефективного використання фінансових ресурсів, дотримання розрахункової і кредитної дисципліни, досягнення раціонального співвідношення власних і залучених коштів, фінансової стійкості з метою ефективного функціонування підприємства.

Саме цим зумовлюється необхідність і практична значущість систематичної оцінки фінансового стану підприємства, якій належить суттєва роль у забезпеченні його стабільного фінансового стану.

Отже, фінансовий стан - це одна з найважливіших характеристик діяльності кожного підприємства.

Головною метою оцінки фінансового стану підприємства є своєчасне виявлення та усунення недоліків і пошук резервів у його фінансовій діяльності. Звідси випливають основні завдання: визначення якості фінансового стану, вивчення причин його поліпшення або погіршення за певний період, підготовка рекомендацій для підвищення фінансової стійкості і платоспроможності підприємства.

Проведемо попередню оцінку динаміки фінансового стану підприємства шляхом аналізу збалансованості темпів зростання показників за «золотим правилом економіки».

Тр (ЧП) > Тр (ЧД) > Тр (ВК) > Тр (А) > 100% (2.1)

де Тр (ЧП) – темп зростання чистого прибутку;

Тр (ЧД) – темп зростання чистого доходу від реалізації продукції;

Тр (ВК) – темп зростання власного капіталу;

Тр (А) – темп зростання активів підприємства.

Для того щоб перевірити виконання «золотого правила економіки» для аналізованого підприємства розрахуємо необхідні показники. Розрахунки наведені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Показники для перевірки «золотого правила економіки» СТОВ “Мрія”

Показник

Значення, %

Темп зростання чистого прибутку (Тр (ЧП))

470,6

Темп зростання чистого доходу від реалізації продукції

(Тр (ЧД))

237,4

Темп зростання власного капіталу (Тр (ВК))

527,2

Темп зростання активів підприємства (Тр (А))

381,3

«Золоте правило економіки підприємства» у цьому випадку не виконується, але це правило може виконуватися тільки при ідеальних зовнішніх і внутрішніх умовах, а СТОВ “Мрія” є реальним підприємством.

Відхилення від «золотого правила економіки» можна пояснити тим, що підприємство здійснює реальні інвестиції у вигляді придбання обладнання, машин, устаткування для виробничих підрозділів підприємства, дещо зросла кредиторська заборгованість за рахунок банківських кредитів, які СТОВ “Мрія” отримує на розширення своєї діяльності.

Однією з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства є фінансова стійкість. Фінансова стійкість характеризує ступінь фінансової незалежності підприємства щодо володіння своїм майном і його використання.

Фінансова стійкість підприємства тісно пов’язана із його перспективною платоспроможністю, її аналіз дає змогу визначити фінансові можливості підприємства на відповідну перспективу.

Надалі необхідно визначити тип фінансової стійкості, що характерна для даного підприємства на основі розрахунку трьохкомпонентного показника:

ВОК - З < 0

ВОК + ДК - З ≥ 0 (2.2.)

ВОК + ДК + КК - З ≥ 0

де ВОК – власні оборотні кошти ;

З – запаси і витрати;

ДК – довгострокові позикові кошти;

КК – короткострокові позикові кошти [65-69].

Для того, щоб здійснити розрахунок такого трьохкомпонентного показника використаємо дані, що наведені в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Показники для визначення типу фінансової стійкості СТОВ “Мрія” за 2007-2011 рр.

Показник

Сума за рік, тис. грн.

2007

2008

2009

2010

2011

Власні оборотні

кошти (ВОК)

380,3

-5162,2

-16085,0

-2311,0

7253,0

Запаси і витрати (З)

3327,4

2882,3

5987,0

10083,0

20938,0

Довгострокові

позикові кошти (ДК)

2871,9

2260,3

15711,0

11693,0

7074,0

Короткострокові

позикові кошти (КК)

6641,0

14969,8

16756,0

12928,0

21537,0

ВОК - З

-2947,1

-8044,5

-22072,0

-12394,0

-13685,0

ВОК+ДК-З

-75,2

-5784,2

-6361,0

-701,0

-6611,0

ВОК+ДК+КК-З

6565,8

9185,6

10395,0

12227,0

14926,0

Тип фінансової

стійкості

нормально

стійкий

нормально

стійкий

нормально

стійкий

нормально

стійкий

нормально

стійкий

Таким чином, як свідчать дані таблиці, за 2007-2011 рр. фінансова стійкість підприємства є нормальною. Оцінка фінансової стійкості підприємства має на меті об’єктивний аналіз величини та структури активів і пасивів підприємства і визначення на цій основі міри його фінансової стабільності й незалежності, а також відповідності фінансово-господарської діяльності підприємства цілям його статутної діяльності.

Оцінка фінансового стану СТОВ “Мрія” здійснювалася за вітчизняною методикою виходячи із п’яти основних груп фінансових показників: 1)показники оцінки майнового стану підприємства; 2)показники оцінки ліквідності активів та платоспроможності підприємства; 3)показники оцінки фінансової стійкості підприємства; 4)показники оцінки ділової активності підприємства; 5)показники оцінки рентабельності підприємства [2, 4, 10].

Розрахунки основних показників за даними напрямами здійснено в таблиці 2.3-2.9.

Таблиця 2.3

Основні фінансово-економічні показники діяльності

СТОВ “Мрія” за 2007-2011 рр.

Показник

Сума за рік, тис. грн.

Відхилення (+,-)

2007

2008

2009

2010

2011

тис.

грн.

%

Власний капітал

5243,3

6946,9

6648,0

17529,0

27644,0

22400,7

527,2

Позиковий капітал

2871,9

2260,3

15711,0

11693,0

7074,0

4202,1

246,3

Необоротні активи

4863,0

12109,1

22733,0

19840,0

20391,0

15528,0

419,3

Оборотні активи

9889,4

12067,3

16378,0

22304,0

35859,0

25969,6

362,6

Дохід від

реалізації

продукції (товарів,

робіт, послуг)

35750,8

48606,4

65801,0

67940,0

84722,0

48971,2

237,0

Чистий дохід від

реалізації

продукції

31686,6

43616,8

58230,0

59275,0

75232,0

43545,4

237,4

Собівартість

реалізації

продукції

26313,8

37364,2

42774,0

37525,0

56385,0

30071,2

214,3

Чистий прибуток

або збиток

1989,9

1703,6

-299,0

9681,0

9365,0

7375,1

470,6

Розгляд основних фінансово-економічних показників СТОВ “Мрія” свідчить про те, що за проаналізований період обсяг власного капіталу підприємства збільшився на 22400,7 тис. грн. або на 527,2 %, поряд з цим збільшився і обсяг позикового капіталу на 4202,1 тис. грн. або на 246,3 %.

Також відбулося зростання необоротних активів на 15528,0 тис. грн. і у 2011 році вони становили 20391,0 тис. грн. Спостерігається зростання обсягу оборотних активів на 25969,6 тис. грн., або на 362,6 % і в 2011 році становив 35859,0 тис. грн. Це свідчить про досить високу мобілізацію активів підприємства.

Досить значні темпи росту вище зазначених показників свідчать про стрімкий розвиток, розширення діяльності підприємства.

На підприємстві спостерігається збільшення виручки від реалізації продукції на 48971,2 тис. грн. (на 237,0 %), а також зростання чистої виручки від реалізації підприємства на 43545,4 тис. грн. (на 237,4 %), що відбулося за рахунок зростання собівартість продукції на 30071,2 тис. грн. або на 214,3 %.

У результаті даних змін чистий прибуток підприємства протягом 2007-2011 рр. збільшився на 7375,1 тис. грн. і в 2011 році складав 9365,0 тис. грн.

Розглянемо та охарактеризуємо майновий стан даного підприємства за допомогою розрахунку показників, що представлений в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4