Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
252.73 Кб
Скачать
  1. Пояснити поняття: товарне виробництво.

Товарне виробництво – такий тип організації економіки, за якого продукт виробляється на ринок для його обміну на інший продукт або продажу. Розрізняють просте і розширене (капіталістичне, підприємницьке) товарне виробництво. Просте товарне виробництво здійснюється власником засобів виробництва, базується на власній праці, а розширене (капіталістичне) товарне виробництво характеризується найманою працею.

  1. Економічний зміст поняття «ринок». Функції ринку.

Історія свідчить, що в будь-яку епоху існування ринку на ньому завжди виділялися головні діючі особи — продавець і покупець, між якими відбувалися операції купівлі-продажу різних товарів і послуг. Тому передусім ринок — це певна сукупність відносин між покупцем і продавцем із приводу купівлі-продажу товарів та послуг, тобто ринок є засобом забезпечення цього процесу стосовно законів товарного виробництва.

Отже, ринок є результатом історичного розвитку суспільства, мірилом функціонування економіки і як економічна категорія виражає відносини між товаровиробником і покупцем із приводу купівлі-продажу товарів або послуг; інакше кажучи, ринок — це інститут або механізм, що зводить разом покупців (представників попиту) і продавців (постачальників) окремих товарів і послуг.

Ринок — це також широке соціально-економічне поняття, що охоплює всі сфери економічної, суспільної і політичної діяльності суспільства. Тому ринок передбачає свободу господарювання для всіх економічних суб'єктів, їхнього об'єднання, співробітництва і конкуренції, а у випадку банкрутства — припинення їх діяльності.

Сучасний ринок усе більше перетворюється на ринок нових товарів, тому що постійне оновлення стає найважливішою властивістю товарів і послуг. Він захищає будь-які нововведення, що сприяють попиту і конкуренції, і, в свою чергу, призводить до підвищення продуктивності праці, удосконалення структури продуктивних сил і модернізації засобів виробництва. При цьому простежується надійність, якість товарів. Тому ринок тісно пов'язаний з підвищенням рентабельності виробництва, поліпшенням технології, удосконаленням інформації, розподілом робочої сили, капіталів, валюти.

Таким чином, в економіці будь-якої держави ринок відіграє одну з першорядних ролей, тому що механізм ринкової конкуренції сприяє раціональному розподілу ресурсів і прогресу виробництва.

Основними умовами функціонування і розвитку ринку є: достатня місткість ринку, вільний обмін товарами і послугами, здатність цін динамічно змінюватися під впливом попиту та пропозиції, розвинута кредитно-грошова система, конкуренція. Завдяки конкуренції, захистові прав дрібних і крупних товаровиробників, що стимулює систему оподатковування, різні країни досягли істотних успіхів в економіці і соціальному рівні населення.

Найважливішою умовою функціонування ринку є забезпечення економічної свободи підприємців. Тому прийняті закони, постанови, укази й інші нормативні акти повинні сприяти незалежності підприємців, відсутності обмежень свободи конкуренції і підприємництва, удосконаленню системи оподатковування і ціноутворення, боротьбі з організованою злочинністю, корупцією і мафією.

Ринок у сучасних умовах виконує велику кількість функцій, що мають вплив не тільки на його розвиток, але й на економічний стан держави, зокрема на її позиції на міжнародній арені.

Регулююча функція ринку полягає в тому, що завдяки йому здійснюється виробництво необхідної кількості товарів і послуг. Регуляторами, за рахунок яких визначається відповідна кількість товарів і послуг, є конкуренція, попит, пропозиція, ціна. Регулююча функція ринку проявляється також і в тому, що ті підприємства, які вкладають свої капітали в галузі, що розвиваються, й товар яких користується великим попитом на ринку, одержують і великі прибутки. Ті ж, що вкладають матеріальні і фінансові засоби в нерентабельні галузі, де прибуток низький, залишаються в програші. Це стимулює промисловців, підприємців і змушує маркетингових дослідників проводити науково-дослідні, дослідно-конструкторські розробки, що призводять до модернізації продукції, поліпшення технології та якості вироблених товарів тощо.

Стимулююча функція ринку сприяє підвищенню продуктивності праці, впровадженню нової технології, знижує індивідуальні витрати. За допомогою ринкових цін стимулюється виробництво тих чи інших товарів. Капітал і гроші вкладаються в ті галузі промисловості, де прибуток вищий. Залежно від ціни товарів і послуг стимулюють їх розвиток або скорочення. Якщо ціна висока і є попит на товар, то стимулюється його розвиток, якщо низька — йде скорочення обсягу виробництва.

Контролююча функція ринку полягає в тому, що ринок контролює, що і скільки треба виробляти. Ринок визначає суспільну значимість товарів, необхідність їх виробництва для даного регіону або суспільства в цілому, а також кількість робочої сили і робочих місць, величину вартості товару залежно від кількості витраченої на нього праці.

В сучасній економічній системі ринок виконує також такі функції: вартісно-утворюючу та ціноутворюючу (здійснює остаточне визначення вартості товарів і послуг та їх реалізацію, перетворює продукт праці на товар), відтворювальну (забезпечує безперервність суспільного відтворення), конкурентностимулюючу (посилює конкуренцію між виробником товарів і послуг), сануючу (сприяє збанкрутуванню нежиттєздатних підприємств, завдяки чому оздоровлює систему).