Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ksyushka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

15. Розвиток емоц. Сфери.Комплекс пожвавлення.

У ново нар.. діт.. проявл.. певні емоції. Розвиток позитивних емоцій. Усмішка з*явл.. пізніше ніж крик (кінець1 – поч.. 2-го міс життя). Виникає при зоровому зосеред.. на предметі,у відповідь на звернені ласкаві слова.

Проявл.. емоції гніву. На 3-му міс у діт.. виникає особлива емоц – рухова р-ція, що звернена до дорослого – комплекс пожвавленості.

Передумови виникн. К.П.:

Це відбув.. завдяки удосконал.. зору і слуху дітей. Тоже, з виникн.. у діт.. здатності зосередж.. увагу на об*єктах зовн.. світу, поява вибіркової емоц.. спрямованості і зародження 1-х засобів спілкування (гуління) із цим закінч.. фаза новонародженого.

16. Розвиток рухів і дій у дітей немовлячого віку

Протягом 1-х міс рухи дитини хаотичні, імпульсивні, а захоплені преді.. інстинктивно тягнуться в рот. Першим цілеспрямов.. рухом дитини є хапання. Споч.. рухи руки і ока ще погано узгоджені і на3-му міс дитина ще не може схопити підвішену іграшку.

На 3-4 міс дит прагне дотягн.. до підвіш.. іграшки, але часто промахуються.

Тільки в 4,5 -5 міс діти вже вільно дістають, захопл і утримують підвішену іграшку, а біля 6 міс можуть діставати 1-єю рукою.

В 2-му півріччі відбув вдосконал.. хапання. По=перше, уточн.. рухи руки до предмета; по-2-ге відбув протис.. вел пальця іншим і дит.. утримує педм.. пальцями.

Як тільки дит.. поч… утрим.. предмети в руці вона почин.. ним маніпулювати. Пізніше вона діє з кількома предметами. Удосконал.. мані пул.. дій призвод.. до зародження наочно-дійового мислення, яке характериз.. спийм.. предметів і одночасним викон.. дій з ними.

На протязі 1 р.ж. дит.. досягає вел.. успіхів, оволодіваючи пересув.. в просторі. Вона вчиться трим.. голівку, сідати, повзати, переміщ.. на четвереньках, стояти і роб.. декілька кроків.

Повзання – це 1-й вид сам ост.. переміщ.. дит(6-7 міс). Спочатку повзає на животі. До 7-8 міс. малюк починає вставати, стояти, сідати.

Здатність до

перміщ.. в просторі дає дитині вел.. свободу у спілкув.. з оточуючим світом. У неї розвив.. здатність до орієнтації в просторі, дає можлив.. діяти з різн.. предметами, в неї стає більше можливостей для пізнання навкол.. світу.

Показники норми розвитку моторики:

4 тиж – підвод.. голову

8 тиж – трим голову, якщо взяти на руки

12 тиж – тривалий час тримає голову, впираючись ногами

16 тиж – поверт голову на звук (4 міс)

18 тиж –переверт зі спини на живіт

24 тиж – пробує повзати

28 – проб.. сам ост сісти

32 т – встає, трим за опору

36 тиж – іде боком, трим 2-ма рукми

40 т( 10 міс) – йде трим.. за опору

44 т – йде трим.. за опору

48 т – стоїть без опори

\52 т – ходить з малою опорою

17.ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ МОВИ В НЕМ.ВІЦІ(ЕТАПИ Р-КУ МОВИ)

1-ШЕ півріч.. жит.. дит.. – підготовчий період до розв.. мови.основним у цей час є емоц.. спілкування. В емоц.. спілк.. ініціатива належить дорослому, а в 4 міс малюк починає вислов.. звуки, щоб звернути увагу. До середини 1р.ж. починає робити спроби стати активним у спілкув. (тягне руки, белькоче). Спілкув. стає взаємним.

Етапи р-ку мови: 1 ет. На 3-4 міс зародж.. гуління – неусвідомлена гра звуками. Споч.. ці звуки шиплячі (к, ш), а потім стають плавними (а-а-а, о-о-о) що і є гулінням. Стимулом до розв.. гуління є голос дорослого.

2 ет. 6-7 міс зародж..лепетання – вимовл.. окремі склади ( ба-ба-ба). Це гра складами. Лепетання – це тренування мовного апарату. Лепечучи дит.. вчиться вимовл.. окремі звуки.

3 ет. 10-11 міс поч. вимовляти слова. Зародж.. мовне спілкування. Основ.. досягнення дит.. у мовному спілкув.. 1-го р.ж є розуміння зверненої до нього мови.

18. ФІЗИЧНИЙ Р-ОК В РАННЬОМУ ВІЦІ.

Характериз.. 1-м інтенсивним фіз… зрост.. хоча темп його дещо уповільнюється(48-50 см)

За 1 р.ж виростає на 20-25 см

За 2 р.ж на 10-12 см

До 3-х зріст дит.. досягає 90- 95 см

Швидко збільш.. вага, змін.. співвіднош.. між величиною голови, тулуба та кінцівок. До 2- років проріз.. всі 20 зубів.

На кінець 3 р.ж. вага мозку – 1 кг. Концентрованіші процеси збудж.. і гальмув.. підвищ.. працездатність НС, що виявл.. у збільшенні часу неспання. 2-х річна дитина може не спати 4-4,5 год..; 3-х річна – 5,5 – 6,5 год..

Новоутвор.. що сформ.. протягом 1 р.ж ( здатн.. переміщ.. в просторі, хапал р-ція) ідалі зрост.. дит.. виклик.. якісні зміни в с-мі її стос.. з дорослими.

Оволодіння предметними діями веде до більшої сам ост.. дит.. і незалежною від дорослого.

На 2-3 р.ж з*явл.. уявлення (образи предметів, які дит.. колись бачила), що веде до зародж.. наочно-образного мислення.

Якщо дорослі не врахов.. цих зрушень у психіці дитини в її стосун.. з дросл.. виник.. кризи та конфлікти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]