Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ksyushka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

22. Розвиток емоц.. Сфери у дітей ран. Віку

ЕМОЦІЇ В РАН.. ВІЦІ виклик.. не лише спілк.. з дорослими, а й з предметами. І к-кість предметів які виклик.. емоції у дит.. розшир. Переважають позитивні емоції. Виник.. почуття здивування, зацікавл, інтелектуал. Особливою фомування емоцій у дітей є почуття та емоції доросл.. людей. Вел.. знач.. має спілкування з однолітками. У діт.. розвив.. естетичні почуття.

Моральна і естетична оцінка ще не співпадають. У дітей є улюблені кольори. Поч… зародж.. вищі психічні ф-ції: мовне мислення, словесно – логічна пам'ять. По віднош.. до людей виник.. почуття симпатій. Афективні переживання на когось направлені. І тому в них виник.. примхи, плач стає засобом задоволення їхніх потреб.

23. ХАРАКТЕРИСТИКА КРИЗИ 3-Х РОКІВ

НА основі усвідомл.. свого Я, у дітей виник.. бажання діяти самому – Я САМ, вимагає дит.. у тих випадках, коли дорослі намаг.. викон.. за неї певні дії. Двти не лише протестують проти зайвої опіки, але й часто спец.. роблять те, що забороняється, демонструючи свою незалежність. Так виникає криза 3 років. Діти стають примхливими, подразливими, неслухн… 2.Часто вступають у конфлікти з дорослими; виник.. негативне віднош.. до раніше виконуваних обов*язків.

21. РОЗВИТОК МОВИ В ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

Від 1 до 3 років – це сензетивний період розвитку мови. Розв.. мови відбув.. по 2 лініях:

1. Вдосконал. Розумінні мови дорослих

2.Форм.. власна активна мова. В цей період переважає пасивна мова – накопич, засвоєння слів.

Після 2-х років відбув.. нібито *вибух* і дит.. поч… активно говорити.

В першому півріччі 2 р.ж розшир.. розуміння дитиною зверненої до неї мови. А в 2-му розвив.. активне мовлення.

Пасивний словник швидко зростає протягом 1-го півріччя і до 2-х років вона розуміє всі слово, що стос.. її оточення.

Важливе знач.. має оволодіння нею слуханням мовлення. На 2-3 р.ж діти охоче слухають казки. Слух.. і розуміння повідомлень є важливим для ран.. віку. Воно створ.. можлив.. використ.. мову як основний засіб пізнання дійсності.

Розвиток активної мови до 1,5-2 р. відбув.. дуже повільно. В цей час завоює від 30-40 до 100 слів, але використ.. їх дуже рідко. Після 1,5 р спостер.. різка зміна – дитина стає ініціативною, робить спроби вимовляти слова. Поч… зверт.. до дорослих із запит Що це таке?

На кінець 2 р.ж. дит.. використ.. бл 300 слів. А на кінець 3-го – 1000 слів.

На перших порах мова дит.. мало схожа на мову дорослих, її називають автономною – дит.. вживає такі слова, якими дорослі користуються. Це мож.. бути перекручені слова. Поряд з розшир.. словника відбув.. уточнення вимови слів і засвоєння граматич.. будови мови.

Періоди:

1)до 1,5 дитина говорить однослівні речення

2)після 1,5 дитина говорить реч.. з декількох слів.

3) до 2-х і після словник.. запас розшир.., дит.. може говорити слова повністю, може шепелявити.

3)до 3-х років діти викор.. службові слова, вигуки. Вперше поч… викор.. складні реч із сполучниками.

Розвиток мови є показником розумового розвитку. В цьому віці може відбув.. затримки мови: недостача спілкування; якщо немає стимуляції. Дитина на основі чутл.. мови оволодіває лекс.. і грамат.. сторонами мови.

25. ХАРАКТЕР. ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ ДІТЕЙ ДОШКІЛ. ВІКУ

Продовж.. інтенсивний розвиток організму. Збільш.. зріс 14:32:07

Середнє щоріч.. збільш росту 6-7 см, причому дівчатка випередж.. хлопчиків. У 4 р ріст збільш.. на 100 см, а в 7 років в сер.. до 120 см. Щорічно вага збільш. На 1,5-2 кг (4 р – 16,5 кг; 7 р – 24 кг).

Змін.. пропорції тіла. Подовж.. тулуб і особливо ноги.

Збільш.. вага мозку на кінець дошк.. віку станов.. 1350 гр. посилюється регулююча роль кори великих півкуль.зостає швидк.. утвор.. нервових рефлексів, розвив.. 2 сигнал.. с-ма.

Важливе знач.. має окостеніння скелета. Розвиток крупної мускулатури дещо випереджає ф-ції дрібних мязів рук. Працездатність м*язів дошк.. значно нижча,, а стомлюваність швидша, ніж у школярів. Загальний розвиток опорно-рухового апарата виявл.. у зростанні координації, точності рухів.

Удосконал.. діял.. серце

Удосконал.. діял.. серцево – судин.. с-ми (збільш… розміри серця). Розвив.. орг.. дих. (розв.. легені; збільш.. ширина грудної клітки; змін.. дих.. мускулатура.) Фіз… розв.. створює необхідні умови для більшої самостійності дитини, для засвоєння нею нових форм сусп… досвіду.

. 26 СОЦІАЛЬНА СИТУАЦІЯ Р-КУ ДИТИНИ ДОШКІЛЬНИКА

Дошк.. вік характеризується виникн.. нової соціал.. ситуації розв.. дитини. Місце яке займає дитина серед оточуючих, істотно відрізн.. від того, яке характерна для дит.. перед дошкільника. У дит.. з*явл.. коло елементарних обов*язків. Вперше стає можливість порівняння системат.. навчання за певною програмою.

Істотною особливістю є виникнення певних взаємовідношень дит.. з ровесниками, утвор.. дитячої спільності. Особливості соц… ситуації розв.. дош-ка вираж.. в в характерних для нього видах д-сті, насамперед в грі. Дит.. прагне до світу дорослих, хоче викон.. їх ф=-ції. Ця ф-ція реалізується в грі. Створ.. с-ма суспільного дошкільго вих.-ня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]