Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ksyushka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

35. Розвиток трудової діял. В дітей дошк. Віку

ДО ПОЧ.. ДОШК.. ВІКУ ДІТИ ОВОЛОДІВ.. ВІДносно розвиненими діями, яку мають результативний характер. Потім настає перехід від результатив.. до продуктивних дій. Трудова д-сть передбачає наявність певних практик.. умінь, лзнайом.. з влас.. матеріалів. Вона вимагає р-ку інтелектуал.. якостей, певного р-ня розвитку волі.

Особлива роль у встановл.. труд діяльності належить грі. У грі дит.. відображу.. трудове життя дорослих, засвоює деякі трудові операції.

У мол.д.в праця має наслідувальний характер. Участь у труд.. діял носить ігровий характер, оскіл.. привблює своєю цікавістю.

Сер.д.в дит.. почин.. відрізн.. працю як серйозну справу від гри. У труд.. діял.. виявл.. більше самостійності.

Старш. Д. в. цікавиться не лише без посеред.. резул.. своєї діяльності, а й її знач.. для інших людей. Діти захоплено працюють над виробами з паперу.

Важлим є формув.. соціально-психол.. готовності до праці -цілісної характеристики особистості. Праця поєднує дітей . у процесі праці дит.. засвоює корисні знання про предмети і знаряддя. Основним структурним компонентом труд.. діял.. є практичні дії, завдяки яким дитина вступа у безпосеред. Контакти з навкол.. світом.

38. ОСНОВНІ ТИПИ МОТИВІВ ПОВЕДІНКИ

МОТИВ – це рушійна сила яка змушує людину діяти і перш ніж зро.. висновок про той чи інш.. вчинок пов.. вияснити.

Мотиви повед.. допомаг.. дошк.. істотно мін.. під впливом зміни стосунків дит.. з дорослими.

Мол.дошк переважно діє як і переддошкіл.. під впливом ситуативних почуттів і бажань і не дають собі звіту про той чи інший вчинок.

Вчинки старш.. дошк стають більш усвідомл.. і в більшості випадків він може мативувати свої вчинки утвор.. нові за змістом мотиви поведінки:

1.Мотиви пов*яз.. з інтересом дітей до світу дорослих з їх прагн.. діяти як дорослий.

2.Ігрові мотиви пов*яз.. з інтересом дітей дітей до самого процесу гри

3. мотиви встановл.. і збереж і встановл.. позитивних взаємовідносин з доросл.. та інш.. дітьми.

4. мотиви самолюбства власної гідності, самоутвердж.

5. пізнавал.. мотиви і мотиви змагання хочуть бути 1-ми.

39.РОЗВИТОК МОРАЛЬНИХ МОТИВІВ

ОСОЬБЛИВЕ МІСЦЕ в розв.. мот.. повед.. мають моральні мотиви які вираж.. ставл.. дит.. до інших людей. Протягом д.в.. ці мотиви розвив.. змін.. в зв’язку з усвідомл.. та засвоєнням мрал.. норм та правил поведінки.

М.д.в почин.. вступ.. увідповідності з морал.. нормами тільки до тих дорослих чи дітей, які їм подоб.

Старш. Д.в – морал.. повед.. діт.. пошир.. на ширше коло людей навіть з якими дит.. не зв’язана. Все більше місце поч.. займ.. суспільні мотиви.ею нових форм сусп… досвіду.. Знарядійні – дії із знаряддями. 40.ФОРМУВ. ПІДПОРЯДКУВАННЯ МОТИВІВ.

Мотиви,які спонук.. поведінку і діял.. дошк.. не просто існують, а вступ.. між собою у різні відносни – це назив.. ієрархією або супідрядністю мотивів. Ієрархія – домінув.. 1х мотивів над менш важливими.

М.д.в немає ієрарх.. мотивів (дав.. іграшку), 1-ші мотиви змін.. залежно від ситуації. Якщо в поведінці дит.. переважають сусп… мотиви, дотрим.. морал.. норм, то і дит.. буде діяти під їнім впливом. Супідрядність призвод..до того що різні мотии втрачають рівноправність.

41.ФОРМУВ. САМООЦІНКИ І САМОСВІДОМОСТІ

У дошк.. віці розвив.. самосвідом.. тобто розуміння того що дит.. собою уявляє, якими якостями володіє, як став.. до нього оточуючі і чим викликане дане ставлення. На основі самосвідомості зародж.. самооцінка, тобто як дитина усвідомл.. свої невдачі, можливості.

М.д.в оцін.. себе позитивно. Ст.д.в дають собі правильну сомооцінку на основі порівн… своїх вчинків, якостей, можлив.. з якостями можлив.. інш.

46. СТАТЕВА ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ ДОШК.

У засвоєнні статевої ролі значну роль відіграє спосіб вих-ня дит.. в ран.. віці. Але статеве вих.-ня поч… з появи дитини на світ. Процес розуміння приналежності до статі відбув шляхом психосексуал.. ідентиф.. особистості., то бто ототожнення поведінки дит.. з повед.. людей своєї статі.

До 2-х р дит.. здатна визнач.. і запам*ят.. незалежн.. до статі.

В 4-6 р засв.. зовн.. модель поведінки особи своєї статі.

Якщо в молодшій і сер.. дошк.. віці дит.. здатна сприйм.. зовн.. відмінності чол… і жін.. після 5 р з*явл.. чітке уявлення свого статевого Я і це чітко проявл.. в сюж – рол. Іграх.

Дошкіл.. допитливі не лише тоді, коли пізнають оточ.. світ, а й тоді коли пізнають свою анатомію. Поки дитина вивчає свій ніс, руки – дорослі спокійні, а як тільки увага перенос.. на ста… орг.. – дорослі поч… хвилюв. Їх тривожить пит… пов*яз.. з темою продовж.. людс.. роду. Питання дітей: 1.2-3 р – власне тіло в т.ч.. стат.. орг..

2. 3-4 р –звідки бер.. діти

3. 5-6 р – як діти потрап.. в живіт.

4. 6-8 – яка роль батька в появі дітей

Стосунки між хлоп і дівчатками. І в ДНЗ і в мол.. шкіл.віці серед діт.утвор.пари. у цьому немає нічого поганого. Діти поч.. набувати морального досвіду між статевого спілкув. і дорослі повинні обережно себе поводити по віднош.. до таких пар. А ми часто можемо їх засоромити.

42. ЗАСВОЄННЯ ДОШК. СЕНСОРНИХ ЕТАЛОНІВ

СЕНСОР. Розв.. дошкіл.. включає 2 взаємопов*яз.. сторони:

1.Засвоєння уявлень – це власт.. памяті про різноманітні влас.. і віднош.. предметів і явищ.

2. оволодіння новими діями – сприймання які дають можливість більш повно сприйм.. навколишній світ.

У д.в.. дит.. поч..викор.. загальноприйняті сенсорні еталони – це вироблення людством уявлення про основні різновидності кожного виду властивостей і відношень, а саме кольору, форми, величини і т.д.

При сприйм.. форми еталонами служ.. уявл.. форми, геометр.. фігури, а саме: три кут,круг і т.д.

При сприйм.. кольору еталонами: 7 кольорів спектру + чорний і білий.

Але діти не відразу оволодів.. сенсор.. еталонами.

Форма: круг, 4-кут, пізніше 3-кут, прямо кут, і т.д.

Колір: червоний, зелений, синій, жовтий.

Тяжче дит.. сприймає величину предм. Споч.. засвоює поняття велкий, маленький, вел..

Ускладнення продуктив.. видів.. діяльності веде до того що діти поступово засвоюють нові еталони і близько 4-5 років оволодіває порівняно новим їх набором.

Знайомство діт.. з сенсор.. еталонами поступово поглив. По-перше діти знайом.. із більш тонкими різновидностями еталонних властивостей. По-друге, знайом.. із зв’язками і відношеннями між еталонами. Основне завд.. сенсорного вих.-ня: послідовне ознайом.. дітей з різними видами еталонів та їх систематизацію.

43. ФОРМУВ. ДІЙ СПРИЙМАННЯ В ДОШКІЛЬНИКІВ

Спийм.. у дошкіл.. розвив.. в різних видах діяльності. Перцептивні завдання і перцепт.. дії є важливою особливістю розвитку сприйм.. у дит.. садку.

Перцептивні дії поч… склад.. у дітей бл. 5-6 р. до цього часу вони не приймають перцепт.. завдань, а зводять їх до практичних дій. Вдосконал.. дій сп

43. ФОРМУВ. ДІЙ СПРИЙМАННЯ В ДОШКІЛЬНИКІВ

Спийм.. у дошкіл.. розвив.. в різних видах діяльності. Перцептивні завдання і перцепт.. дії є важливою особливістю розвитку сприйм.. у дит.. садку.

Перцептивні дії поч… склад.. у дітей бл. 5-6 р. до цього часу вони не приймають перцепт.. завдань, а зводять їх до практичних дій. Вдосконал.. дій сприймання в дошк.. віці відбув.. в резул.. перетворення зовн.. орієнтовних дій (рухи очей, голови) у дії сприймання.

Протягом д.в сприймання вдосконалюються. По-перше зротають трива.. розгляд.. об*єктів дітьми, як картинки.

М.д.в (3-4р) дит може розглядати бл.. 6 хв

Серед.д.в (4-5 р) 7 хв

Старгий д.в (5-6) 12 хв (властиве цілеспрямов.. спостереження)

По-друге новч.. керувати своїм оком, рукою. Сприймання – більш цілеспрямоване і довільне.

44.ФОРМУВ. ОРІЄНТИРОВКИ В ПРОСТОРІ І ЧАСІ

Дитина визначає напрями простору по віднош.. до себе. Легше усвідомити поняття назад, вперед, вниз; гірше – вправо, вліво.

Орієнт.. в часі: засвоюючи уявлення про час доби діти орінт.. на власні дії. Гірше засв.. уявлення як завтра, вчора, живуть сьогодні.. днем. Не можуть засвоїти вел.. істор.. періоди, тривалість життя людей.

45. ОСОБЛ.. СПРИЙМАННЯ МАЛЮНКА

Відбув.. по 3-х напрямках:

1.Змін.. відношенн до мал., як до відображу.. дійсності.

2.Розвив.. вміння правильно співвідносити малюн.. з дійсністю

3.Вдосконал.. розуміння змісту малюнка

47.ОСОБЛ. РОЗВИТКУ МИСЛЕННЯ ДІТЕЙ Д.В.

У д.в дитина приходить розв*яз.. все більш складніші завдання які вимагають встановлення зв’язків і відношень між предметами, діями. Цьому сприяють різні види діяльності: гра, продуктивна, навчальна, трудова.

У іру розвитку допитл.. та пізнавал.. інтересів все ширше використ.. дітьми для пізнання навкол.. дійсності. Дит.. починає ставити перед собою пізнавал.. завд.. і виріш.. за допомогою мислення.

У дошк.. віці дитина поступово переходить від вияснення найбільш простих зовн.. зв’язків між предметами до розуміння складних ( н-д: причина – наслідок).

Поява міркувань у дит. – дошк. Означає, що їх інтелект.. процес набуває певної самостійності. Окремі судж.. об*єдн.. між собою, роблять умовисновки і діти здобувають

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]