Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ksyushka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

48. Види мислення,що виник.. В дошк.. Віці

У Д.В. розвив.. наочно-дійове мислення. Зародж.. новий вид мисл.. образно- мовне це мислення, за допомогою уявлень та здійснення за допомогою слів.

Діти молодого д.в. розв*яз. Зад.. практич.. способами не аналізуючи.

Сереній д.в намаг.. осмислити задачу і способи її розв*яз.. в самому процесі дії.

Старший д.в – розв*яз.. задачу уявляючи ситуацію і мисленню комбінуючи її елементи.

Діючи в умі образами дит.. уявл.. собі реальну дію з предметом, її результат і т.ч розв*яз.. завдання. Так виникає наочно – образне мислення.

У д.в зародж.. словесно-логічне мислення, особливо його видно у дит.. міркуваннях, хоча воно ще не завжди вірне.

49. Децентрація мислення

Для того щоб став можливий перехід від доопераційного мислення до операційного мислення необхідне щоб дит.. перейшла від цент рації до децентрації мислення.

Цент рація озн, що дитина може бачити світ лише зі своєї точ.. зору і ніяких інш точ зору для неї не існує. Стати на точ.. зору науки дитина ще не може.

Ельконін передбачав що в рол.. грі основні процеси, пов*яз.. з переборюванням пізнавал.. егоцентризму. Завдяки децентрації діти стають іншими. Предметом їхньої думки стають думки іншої людини і ніяке навч.. неможливе доти, поки думка вих.-ля не стане предм.. роздумів для дитини.

Децентрація форм.. таким чином: спочатку утвор.. багато центрацій, потім відбув.. диференціація себе від іншої дитини і її точки зору; коли дит.. прилучається до точки зору іншого відбув.. децентрація мислення.

50. Особливості уяви дошкільника

Порівняно з ран.. віком уява багатша за змістом і набуває деякої цілеспрямов.. дит.. вже може ставити мету у грі, праці, шук.. засобів її досягнення виявляючи при цьому творчість; збагач.. відтворююча уява ( уявл.. персонажів казок, переживає з ними). Образи які дитина переживала зберіг.. і після закінч.. слух і проявл.. в дит.. іграх.

Уява дітей мол.. і сер.. д.в постійно підтрим її зовн.. діями – поки діти рух., трим.. предмети вони уявляють. Зародж.. творча уява, яка разом з відтворюючою є основн.. засобом накопич.. досвіду дит.

Уява в основному мимовільна , преді.. їх уяви є те, що їх схвилювало і тому під впливом емоцій, почуттів діти склад.. свої віршики і т.д(творча уява).

51. ЕЛЕМ. ТВОРЧОСТІ В ДИТЯЧІЙ УЯВІ

У д.в розвив.. творча уява – доповн.. казку, змін.. кінцівку. Інколи по різному проявл.. у хлопчиків і дівчаток. Хлопч – конструювання, праця; дівч – ігри з ляльками, малюн, догляд за квітами.

Дитяча уява багата і створ.. враження що вона багатша за уяву дорослого. Але це не вірно. Діти живуть в 2-х світах: в реал і уявному. Елементи творчості проявл.. в склад.. казок і т.д.

52. ЗНАЧ. РІЗНИХ ВИДІВ Д-СТІ У РОЗВИТКУ УЯВИ ДОШК.

Розв.. дит.. уяви сприяють різні види діял( мрм, зобр, ручна праця). Вона розвив.. під впливом відповідних умов та правильно організ.. роботи в днз та дома. Форм.. у грі уява переходить в інші види діял( мал.-ня, ізо, слов.. творч)

У своїй уяві діти виступ.. як ненависники зла, поборники добра і спокою.

53. РОЗВИТОК МИМОВІЛ. І ДОВІЛ. ПАМЯТІ

Дошк.. вік характериз.. дальшим інтенсив.. розв.. здатності до запамятанння і відтворення. Пам'ять дошк.. в основному носить мимовіл.. характер, запамят.. і пригадування відбув.. незалежно від волі дітей. Запамят краще те, на що була звернена увага, що її зацікавило. Якість мимовільного запамят.. предметів, картинок, слів залежить від того, наскільки дитина активно діє з ними.

М.д.в мимовільне запамят.. і відтвор.. є єдиною формою памяті. Довільні форми запам.. і відтвор.. поч.. формув.. у серед.д.в і вдосконал.. в старшому д.в.

Оволодівання довіл.. формами запамят.. проходить ряд етапів:

1.Дит.. ставить завд.. запам’ятати чи пригадати не володіючи певними прийомами. Завд.. пригадати йде попереду запам’ятання.

2.Завд.. запамят.. виникає в резул.. досвіду пригадування, бо якщо дит.. не запамят, то потім і не пригадає.

Прийоми запам.. і пригад.. дитині підказ.. дорослий – змуш.. дит.. повтор.. завд, осмисл, повяз з метою запамят.. і т.д. На протязі всього д.в більш продуктив.. є мимовільне запам’ятання.

54. ВИНИКН. МНЕМІЧНИХ ДІЙ У ДІТ.

Якщо дорослі став.. перед дитиною щось запам.. і відтворити, у неї з*явл.. намір це робити – перед нею став.. мнемічна мета. Щоб краще запам*ятати дит.. поч… викор.. мнемічні способи: повторення, групування, пов*яз.. між собою нагадування.

Щоб навч.. усвідомл.. мету запам*ят.. дитині необхідно навч.. уважно слухати, запам*ят.. інформ.. і сам ост.. пригадувати.

55. ОБРАЗНА І МНЕМІЧНА ПАМ'ЯТЬ ДОШ-КА

У Д.в дит.. набуває значного досвіду. Вел.. знач.. для розум.. розв.. має образна пам., яка інтенсивно збагач.. у д.в. Це насамперед уявл.. про людей, їх дії, преді.. побуту і т.д.

Особливістю ранніх уявлень є їх неясність, злитість, нерухомість.

В д.в в розв.. образної пам.. відбув.. зрушення:

1.ЗБІЛЬШ.. обсяг уявлень, що зберіг.. в памяті.

2.Уявл.. стають більш осмисленими, чіткими, диферент.

3.Збільш.. рухливість збережуваних образів.

У деяких дітей виник так звана ейдетична пам'ять (фотографічна). Образи цієї пам.. наближу.. до образу сприймання. Але з фіком це зникає.

У д.в розвив.. словесно-логічна пам'ять і збільш.. її обсяг. Старші діти краще запамятовують в однаковій мірі предмети і слова.

56.ОСОБЛИВОСТІ УВАГИ ДІТЕЙ Д.В.

Увага діт.. на поч… дв. Підтрим.. інтересом до навкол.. преді.. і викон.. з ними дій. Дит.. уважна до того, що її зацікавило. Зник інтерес – зникла увага, тому діти м.д.в як і діти р.в не можуть тривалий час утрим.. увагу на предметі, з віком зростає зосередж, тривалість уваги.

М.д.в мож.. грати в 1 гру 30-50 хв; ст..д.в до 1,5 год.

Це можна поясн.. тим, що з віком в грі відображу.. більш складні дії та взаємовіднош.. інших людей. Інтерес зберіг.. тривалість уваги зрстає. Основним є те, що, діти вперше поч… управляти своєю увагою, свідомо направ.. її на певні об*єкти – зародж.. довільна увага.

57.Сіввіднош.. довільної і мимовіл. Уваги

Хоча в д.в виник.. і розвив.. довільна увага це ще не означає, що мимовільна увага зникає. Вона також розвив.. далі набуваючи певної стійкості, та більшого обсягу. Діти д.в ще недосконало керують своєю увагою. Це помітно при викон.. таких завдань як:

- Вихід із лабіринту або віднім.. предмету із багатьох. Зростає стійкість, обсяг, тривалість. Для того щоб дит.. краще зосередж.. на преді.. вих… повинен викон.. певні прийоми активізації уваги: нагадування, наочність, гра, словесна вказівка.

58.ФОРМУВ. ДОВІЛЬНОЇ УВАГИ В ДІТЕЙ ДОШК. ВІКУ

Розв.. мимовіл.. уваги не призводить до виникн.. довільної уваги, вона форм.. під керівництвом дорослих, які за допом.. певних засобів та прийомів організ.. і направл.. увагу дит, а пізніше вона сама може керувати своєю увагою.

Одним із засобів організ.. уваги є мова (слова, вказівки, нагад. Про завдання, зверт.. увагу на основні предмети, деталі, одерж.. відповідного результату. Коли у дітей розвив.. плануюча ф-ція мова, вони самі можуть організ.. увагу на певній діяльності. Протягом д.в викор.. мови різко зростає, а це проявл.. в тому, що викон.. завд.. по інструкції дорослого. Діти ст..д.в можуть можуть в 10-12 разів частіше прогов.. інструкції чимв мол.д.в.У діт.. мол.. і сер.. гр довільна уява відсутня, вона зародж.. в старших дошк.нові знання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]