Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора1 Екзамен Дискретна.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

46.Поняття алгебри Жегалкіна, лінійні функції.

Алгебра (В,,,0,1), що утворена множиною В – {0,1} разом з операціями  (кон’юнкції), , і константами 0, 1, називається алгеброю Жегалкіна. Будь – яка булева функція може бути зображена через операції кон’юнкції, диз’юнкції, заперечення. Для доведення зображення будь – якої булевої функції формулою алгебри Жегалкіна достатньо виразити диз’юнкцію і заперечення через кон’юнкцію і XOR – операції алгебри Жегалкіна. За видом полінома Жегалкіна визначається така важлива властивість булевих функцій, як лінійність. Булава функція називається лінійною, якщо її поліном Жегалкіна не містить кон’юнкцій змінних.

Поліномом Жегалкіна назив. скінченна сума за модулем 2 попарно різних елементарних кон’юнкцій над множиною змінних (x1,x2,…,xn). К-ть попарно різних ел. функцій назив. довжиною полінома. Булева ф-я назив. лінійною, якщо її поліном не містить кон’юнкцію змінних. Для побудови поліному Жегалкіна функції, що задана деякою формулою алгебри Жегалкіна, необхідно розкрити всі дужки в даній формулі за законом дистрибутивності і виконати всі можливі спрощення. Якщо ф-я задана в ДДНФ або цю форму легко знайти, доцільно замінити диз’юнкції ксором, застосув. операції інверсії та зведення подібних. Метод невизначених коефіцієнтів: для ф-ї f(x1,x2,…,xn) записують найзагальніший вигляд поліному Жегалкіна (Р(x1,x2,…,xn)) з невизначеними коеф., їх буде 2n . Поліном Жегалкіна 2-х змінних має заг. вигляд P(x,y): a0a1x a2ya3xy. Для трьох: P(x,y,z): a0a1x a2ya3za4xy a5xza6yza7xyz. Для кожного двійкового набору (a1…an) записують 2n рівнянь: f(a1…an) = P(a1…an). Розв’язавши їх, отримують коефіцієнти полінома.

47.Правила мінімізації булевих функцій (карти Карно).

Задача мінімізації складається з пошуку найпростішої, згідно з обраним критерієм мінімізації, формули. Критерії можуть бути різними, наприклад: кількість змінних у формулі, кількість знаків кон’юнкції та диз’юнкції або комбінація подібних критеріїв. Мінімальною ДНФ булевої функції називається одна з її тупикових ДНФ, якій відповідає найменше значення критерію мінімізації ДНФ. Мінімізація на множині ДНФ і КНФ називається канонічною задачею мінімізації. Мінімальні форми, що одержанні в результаті її розв’зку, називаються мінімальними ДНФ і КНФ. Мінімізація на множині КНФ: для мінімізації на множині КНФ використовують карти Карно. На карті позначають клітки, що відповідають інтерпретаціям, на яких функція дорівнює нулям та одиницям. Після цього проводиться склеювання кліток, що містять нулі для формування мінімальної КНФ, та склеювання клітинок зодиницями для ДНФ. При склеюванні кліток потрібно захопити якнаймога більшу область. Кожна група кліток, що одержана в результаті склеювання, відповідає диз’юнкції (додаванню) тільки тих змінних, які мають однакове значення для всіх кліток групи. Змінні беруться без заперечення, якщо їм відповідає нульове значення, і із запереченням – в іншому випадку. Кон’юнкція одержаних елементарних диз’юнкцій є результатом мінімізації формули.